Najbolji evropski dokumentarci i kratkometražni filmovi stižu u Suboticu

Pon, 15.07.2019 - 13:43 -- darko.kovacevic

Imajući u vidu značaj koji dokumentarni filmovi imaju za kinematografiju, Festival evropskog filma Palić tradicionalno promoviše dokumentaristiku kroz selekciju „Eco Dox“ koja se bavi ekologijom i zaštitom čovekove okoline. Od ove godine, program posvećen dokumentarnim filmovima proširen je selekcijom „Novi evropski dokumentarni film“ što, prema rečima organizatora, predstavlja razvoj dokumentarnog programa u skladu sa potrebama profesionalaca i publike koji posećuju festival.

Selekcija „Novi evropski dokumentarni film“ obuhvata 5 filmskih ostvarenja iz svih delova Evrope po izboru selektora Igora Toholja. Program će se održavati u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“, a sve projekcije počinju u 19 časova.

U nedelju, 21. jula publika će moći da pogleda film „Varda od Anjes“ (Agnès Varda and Didier Rouget) o profesionalnom životu nedavno preminule i višenagrađivane francuske rediteljke Anjes Varde. Sledeće veče, u ponedeljak, 22. jula, biće prikazan film belgijsko-francuske koprodukcije „Bez udarca“ (Alexe Poukine) o devetnaestogodišnjoj Adi koja prihvata poziv za večeru od momka kojeg ne poznaje. U utorak, 23. jula na programu je film „Gde si Žoao Žilberto?“ (Georges Gachot), dok će u sredu, 24. jula publika moći da uživa u filmu „Wongar“ srpske rediteljke Andrijane Stojković. Francuski dokumentarac „Proslava“ (Olivier Meyrou) o poslednjoj reviji legendarnog modnog kreatora Iv Sen-Lorana biće prikazan u četvrtak, 25. jula.

Selekcija „Eco Dox“ koja obuhvata ekološke dokumentarne filmove pokrenuta je 2008. godine u skladu sa činjenicom da živimo u vremenu u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskog delovanja na životnu sredinu i planetu Zemlju sa jedne strane, i rastuća svest o potrebi aktivizma u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode s druge strane. Ove godine program broji šest ostvarenja po izboru selektora Igora Toholja. Filmovi će se prikazivati od 21. do 26. jula u Filmskom klubu (II ulaz, prizemlje Otvorenog univerziteta Subotica) sa početkom u 17.30 za sve projekcije.

U nedelju, 21. jula selekciju će otvoriti austrijski film „Zelena laž“ (Werner Boote). Sutradan, u ponedeljak 22. jula biće prikazan nemački dokumentarac „Nebo, zemlja i čovek“ (Caroline Reucker). Projekcija italijanskog dokumentarca „Sojalizam“ (Stefano Liberti i Enrico Parenti) održaće se u utorak, 23. jula, dok će u sredu, 24. jula, publika moći da uživa u holandskom ostvarenju „Heroj ovaca“ (Ton van Zantvoort). Dokumentarac srpske rediteljke Sonje Đekić „Speleonaut – Pod kamenim nebom“ biće prikazan u četvrtak, 25. jula, dok će ovogodišnju selekciju zatvoriti film „Dobrodošli u Sodomu“ (Florian Weigensamer, Christian Krönes ) u petak, 26. jula.

Projekcije filmova iz selekcije SHORT MATTERS, programa kratkih filmova nominovanih za nagradu Evropske filmske akademije 2018, održaće se u bioskopu Abazija od srede, 24. jula do petka, 26. jula s početkom u 13 časova. U sredu, 24. jula publika će imati priliku da pogleda sledeće filmove: portugalski film „Akvapark“ (Ana Moreira), film „Potpisao sam peticiju“ (Mahdi Fleifel) britansko-nemačko-švajcarske koprodukcije, francuski film „Beg“ (Laëtitia Martinoni), nemačko kratkometražno ostvarenje „Kontejner“ (Sebastian Lang), kao i film „Oni koji žele“ (Elena López Riera) u koprodukciji Švajcarske i Španije. Sutradan, u četvrtak, 25. jula biće prikazani bugarski film „Stid“ (Petar Krumov), britanski kratki film „Kolika je šteta“ (Heather Phillipson), film „Oslobodite pse“ (Manue Fleytoux) u koprodukciji Francuske i Belgije, italijansko-francuski film „Godine“ (Sara Fgaier) i film gruzijsko-letonske koprodukcije „Zarobljenik društva“ (Rati Tsiteladze). Poslednje večeri prikazivanja filmova iz ove selekcije, u petak, 26. jula s početkom u 13 sati biće prikazani ukrajinski film „Matura ’97“ (Pavlo Ostrikov), belgijski film „Gnu Wildebeest“ (Nicolas Keppens, Matthias Phlips), nemačko kratkometražno ostvarenje „Burkina Brandenburg Kompleks“ (Ulu Braun), film „Kapitalizam“ (Pablo Muñoz Gomez) u francusko-belgijskoj koprodukciji, a holandski film „Meryem“ (Reber Dosky) zatvoriće ovu selekciju.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Jedan od članova žirija Glavnog programa na 26. Festivalu evropskog filma Palić, održanom od 20. do 26. jula, bio je britanski glumac Tom Burk. Ovaj 38-ogodišnji umetnik prisutan je na matičnoj sceni skoro par decenija, tokom kojih je odigrao brojne uloge u BBC-jevim TV  produkcijama, ali i u nezavisnim i visokobudžetnim filmovima. Glumio je u filmovima Nikolasa Vindinga Refna, Rejfa Fajnsa, i mnogih drugih, scenu je delio sa Rajanom Goslingom, a na pozorišnim daskama sarađivao je i sa legendarnim Alanom Rikmanom.

U oštroj takmičarskoj konkurenciji, zajedno sa svojim kolegama Lorensom Tulijem, Martom Bereš, Alešom Pavlinom i Silasom Coumerkasom dodelio je nagradu Zlatni toranj za najbolji film ostvarenju „Jadnici“ francuskog reditelja Lađa Lija. Tomu Burku je ovo, kako smo...

detaljnije
Post date: Ned, 28.07.2019 - 15:44

Pobednici 26. Festivala evropskog filma Palić proglašeni su danas (u petak) 26. jula na konferenciji za medije održanoj na Velikoj terasi u 12 sati.

Žiri Glavnog programa Festivala u sastavu Lawrence Tooley, Marta Bereš, Aleš Pavlin, Syllas Tzoumerkas i Tom Burke doneo je odluku da nagradu Zlatni toranj za najbolji film dodeli filmu “Jadnici” reditelja Lađ Lia, za uspešnu kombinaciju žanrovskog narativa sa živim istraživanjem problema koji govore ne samo o obespravljenima u Francuskoj, već i širom sveta. 

Palićki toranj za najbolju režiju žiri Glavnog programa dodeljuje Jurisu Kursietisu, reditelju filma “Oleg”, koji majstorski prepliće brutalnost i humanost, profano i sveto, beznađe i snažnu lepotu...

detaljnije
Post date: Pet, 26.07.2019 - 15:53

Nakon završetka Festivala evropskog filma Palić, koji je ove godine trajao od 20. do. 26. jula, na Letnjoj pozornici se već narednog dana nastavlja bogat filmski program. Od subote 27. jula do 31. jula, svake večeri od 21h, na repertoaru će biti po jedan bioskopski hit koji je obeležio prvi deo filmske 2019. godine.

U subotu 27. jula na programu je rusko-srpski hit Balkanska međa, reditelja Andreja Volgina. Ova akciona drama inspirisana je stvarnim događajem tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, a glavne uloge tumače Anton Pampušni, Milena Radulović, Miloš Biković i Aleksandar Radojičić.

Nedelja 28. jula rezervisana je za Južni vetar, najgledaniji domaći film u poslednjih 20...

detaljnije
Post date: Pet, 26.07.2019 - 12:06

Debitantsko dugometražno ostvarenje „Ajvar“ rediteljke Ane Marije Rossi sinoć (u četvrtak 25. jul) je premijerno prikazano pred publikom 26. Festivala evropskog filma Palić na Letnjoj pozornici. Nakon projekcije filma, publika je ovacijama pozdravila prisutnu filmsku ekipu, a pored Ane Marije Rossi, publici su se poklonili i glumci Sergej Trifunović, Vesna Čipčić, Pavle Pekić, Ivana Šćepanović, kao i producentkinja Nikolina Vučetić Zečević, montažer Mateja Rackov, i kostimografkinja Ksenija Terzović kao deo glumačkog tima jedinog domaćeg filma iz Glavnog programa.

Povodom premijere, Ana Marija Rossi je istakla da je veoma uzbuđena što je film prvi put prikazan na Palićkom filmskom festivalu:

... detaljnije
Post date: Pet, 26.07.2019 - 11:10

Teona Strugar Mitevska: Revolucija je moguća, umetnost može da promeni svet

“Običan narod voli naš film. Mi uvek potcenjujemo publiku, a ona je u stvari veoma otvorena, i mnogo inteligentnija nego što možemo da pretpostavimo”

 

Teona Strugar Mitevska, rediteljka i koscenaristkinja filma “Bog postoji, ime mu je Petrunija”, prikazanog u sredu 24. jula u takmičarskom programu Festivala Evropskog filma Palić, jedna je od najzanimljivijih gostiju ove manifestacije. Činjenica da dolazi sa ovih prostora nije važna samo zbog lakoće komuniciranja na zajedničkim ili srodnim jezicima, već i zbog sličnih običaja, mentaliteta, i korpusa tema koje se javljaju u društvenom i političkom...

detaljnije
Post date: Čet, 25.07.2019 - 17:24
Custom Search