26. Palićki festival evropskog filma, program Eko dox

Sre, 17.07.2019 - 09:15 -- nikola.tumbas

26. PALIĆKI FESTIVAL EVROPSKOG FILMA, PROGRAM EKO DOX

FILMSKI KLUB (DRUGI ULAZ, PRIZEMLJE OTVORENOG UNIVERZITETA)

OD 21. DO 26. JULA. 2019. -  17.30 ČASOVA

 

Nedelja, 21. juli 2019. godine – Trajanje 96 minuta

1. ZELENA LAŽ/THE GREEN LIE / DIE GRÜNE LÜGE – Austrija  - Da li korporacije primamljuju potrošače lažnim obećanjima o organskim proizvodima? Ekološki električni automobili, održiva proizvodnja hrane, fer proizvodnja: Ura! Velike kompanije bi da verujemo da se svet može spasiti samo kupujući pravu stvar. Ali ovo je raširena i opasna laž. U svom najnovijem dokumentarnom filmu, Verner Boote, istražuje kako možemo da se odupremo protiv ove laži. Zaustavite “Zelene laži”!

 

Ponedeljak, 22. juli 2019. godine – Trajanje 70 minuta

2. NEBO, ZEMLJA I ČOVEK / THE SKY, THE EARTH AND THE MAN / LE CIEL, LA TERRE ET L’HOMME – Nemačka - Ambijentalni dokumentarac o životu u vetrovima ogoljenoj marokanskoj pustinji u kojoj se svakodnevica protagonista prepliće sa njihovim željama. Nomadska plemena prkose peščanim olujama u šatorima uzgajajući životinje i živeći kao što su njihovi preci. Ustvari, ne sasvim. Postoje radio stubovi zbog onih ljudi kojima je draga savremena tehnologija poput mobilnih telefona, televizije, interneta i električne energije. Tako deca slušaju radio i čuvaju ovce koje prodaju, dok drugi rade sa otpadom od turista, sortirajući ga u ovoj, još uvek netaknutoj prirodi.

Napomena: Nakon projekcije razgovor sa režiserkom i scenaristkinjom filma Caroline Reucker.

 

Utorak, 23. juli 2019. godine – Trajanje 65 minuta

3. SOJALIZAM / SOYALISM - Italija  - Tema dokumentarnog filma je o Kini i zapadnom agrobiznisu koji preuzima svetsku industriju mesa i žitarica, pustošeći životnu sredinu i ostavljajući sitne poljoprivrednike bez posla. Svet se suočava sa klimatskim promenama i prenaseljenosti, tako da proizvodnja hrane sve više postaje ogroman biznis u rukama velikih korporacija. Film opisuje kako  širenje ovog procesa ugrožava socijalnu i ekološku ravnotežu planete.

 

Sreda, 24. juli 2019. godine – Trajanje 81 minut

4. HEROJ OVACA / SHEEP HERO / SCHAPENHELD – Holandija

Seoski pastir primoran je na inovativnost u neo-liberalnom svetu sukobljenim sa njegovim idealima. Stejn je jedan od poslednjih preostalih holandskih pastira koji rade na tradicionalan način. Vidimo pastira, ovce i njegova tri verna psa sa kojima je proputovo prirodne rezervate i farme tako da stado može da pase u prirodi. Ali može li da se takmiči tradicionalno ovčarstvo sa velikim kompanijama....

 

Četvrtak, 25. juli 2019. godine – Trajanje 57 minuta

5. SPELEONAUT - POD KAMENIM NEBOM/UNDER THE STONE SKY – Srbija - U vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podzemnom samovanju, već i da prodre u vasionu dubine. Ovaj izuzetan podvig najpre otkrivamo spolja - kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u vezi sa glavnim junakom. Neočekivano, ulazimo u podzemni svet. Oživljava mnoštvo odlomaka iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika - od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama. Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, Speleonaut iskušava ljudske sposobnosti i traži našu svrhu.

Napomena: Nakon projekcije film razgovor sa režiserkom Sonjom Đekić.

 

Petak, 26. juli 2019. godine – Trajanje 92 minuta

6. DOBRODOŠLI U SODOMU / WELCOME TO SODOM – Austrija i Gana

Sodoma. Pakao za ljude, raj za posao. Najveća svetska deponija elektronskog otpada sa zapada, obiluje bukom radnika koji ga kopaju, sakupljaju, popravljaju i spaljuju. Impresivan apokaliptički prikaz pedantnog rada u okviru novog ekonomskog poretka. Zabrinjavajuće svedočanstvo o uslovima života. Nezaboravno iskustvo, pričaju sami radnici.

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Ned, 21.07.2019 - 17:30
Vreme održavanja - kraj: 
Pet, 26.07.2019 - 17:30
Kategorija: 
Custom Search