Šest ekoloških dokumentaraca i izložba fotografija

Sre, 17.07.2019 - 09:11 -- nikola.tumbas

U okviru 26. Festivala evropskog filma Palić 2019, već dvanaestu godinu za redom, održava se program ekološkog dokumentarnog filma „ECO DOX“. Ovo je jedinstvena prilika za ljubitelje kinematografije u regionu da se upoznaju sa najnovijim eko filmovima evropske i domaće produkcije.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano šest aktuelnih dokumentarnih filmova po izboru selektora Igora Toholja. Filmovi će biti prikazani u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta Subotica, a u holu ispred sale postavljena je izložba fotografija „Prošlost, sadašnjost i budućnost jezera Palić i Ludaš“, autora Nikole Tumbasa i Mišela Rohmana.

Projekcije su od 21. jula (nedelja) do 26. jula (petak) 2019. godine u Filmskom klubu (drugi ulaz, prizemlje Otvorenog univerziteta Subotica), od 17.30 časova. Ulaz je slobodan, a sala klimatizovana.

 

26. PALIĆKI FESTIVAL EVROPSKOG FILMA, PROGRAM EKO DOX

FILMSKI KLUB (DRUGI ULAZ, PRIZEMLJE OTVORENOG UNIVERZITETA)

OD 21. DO 26. JULA. 2019. -  17.30 ČASOVA

 

Nedelja, 21. juli 2019. godine – Trajanje 96 minuta

1. ZELENA LAŽ/THE GREEN LIE / DIE GRÜNE LÜGE – Austrija  - Da li korporacije primamljuju potrošače lažnim obećanjima o organskim proizvodima? Ekološki električni automobili, održiva proizvodnja hrane, fer proizvodnja: Ura! Velike kompanije bi da verujemo da se svet može spasiti samo kupujući pravu stvar. Ali ovo je raširena i opasna laž. U svom najnovijem dokumentarnom filmu, Verner Boote, istražuje kako možemo da se odupremo protiv ove laži. Zaustavite “Zelene laži”!

 

Ponedeljak, 22. juli 2019. godine – Trajanje 70 minuta

2. NEBO, ZEMLJA I ČOVEK / THE SKY, THE EARTH AND THE MAN / LE CIEL, LA TERRE ET L’HOMME – Nemačka - Ambijentalni dokumentarac o životu u vetrovima ogoljenoj marokanskoj pustinji u kojoj se svakodnevica protagonista prepliće sa njihovim željama. Nomadska plemena prkose peščanim olujama u šatorima uzgajajući životinje i živeći kao što su njihovi preci. Ustvari, ne sasvim. Postoje radio stubovi zbog onih ljudi kojima je draga savremena tehnologija poput mobilnih telefona, televizije, interneta i električne energije. Tako deca slušaju radio i čuvaju ovce koje prodaju, dok drugi rade sa otpadom od turista, sortirajući ga u ovoj, još uvek netaknutoj prirodi.

Napomena: Nakon projekcije razgovor sa režiserkom i scenaristkinjom filma Caroline Reucker.

 

Utorak, 23. juli 2019. godine – Trajanje 65 minuta

3. SOJALIZAM / SOYALISM - Italija  - Tema dokumentarnog filma je o Kini i zapadnom agrobiznisu koji preuzima svetsku industriju mesa i žitarica, pustošeći životnu sredinu i ostavljajući sitne poljoprivrednike bez posla. Svet se suočava sa klimatskim promenama i prenaseljenosti, tako da proizvodnja hrane sve više postaje ogroman biznis u rukama velikih korporacija. Film opisuje kako  širenje ovog procesa ugrožava socijalnu i ekološku ravnotežu planete.

 

Sreda, 24. juli 2019. godine – Trajanje 81 minut

4. HEROJ OVACA / SHEEP HERO / SCHAPENHELD – Holandija

Seoski pastir primoran je na inovativnost u neo-liberalnom svetu sukobljenim sa njegovim idealima. Stejn je jedan od poslednjih preostalih holandskih pastira koji rade na tradicionalan način. Vidimo pastira, ovce i njegova tri verna psa sa kojima je proputovo prirodne rezervate i farme tako da stado može da pase u prirodi. Ali može li da se takmiči tradicionalno ovčarstvo sa velikim kompanijama....

 

Četvrtak, 25. juli 2019. godine – Trajanje 57 minuta

5. SPELEONAUT - POD KAMENIM NEBOM/UNDER THE STONE SKY – Srbija - U vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podzemnom samovanju, već i da prodre u vasionu dubine. Ovaj izuzetan podvig najpre otkrivamo spolja - kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u vezi sa glavnim junakom. Neočekivano, ulazimo u podzemni svet. Oživljava mnoštvo odlomaka iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika - od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama. Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, Speleonaut iskušava ljudske sposobnosti i traži našu svrhu.

Napomena: Nakon projekcije film razgovor sa režiserkom Sonjom Đekić.

 

Petak, 26. juli 2019. godine – Trajanje 92 minuta

6. DOBRODOŠLI U SODOMU / WELCOME TO SODOM – Austrija i Gana

Sodoma. Pakao za ljude, raj za posao. Najveća svetska deponija elektronskog otpada sa zapada, obiluje bukom radnika koji ga kopaju, sakupljaju, popravljaju i spaljuju. Impresivan apokaliptički prikaz pedantnog rada u okviru novog ekonomskog poretka. Zabrinjavajuće svedočanstvo o uslovima života. Nezaboravno iskustvo, pričaju sami radnici.

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Jedan od članova žirija Glavnog programa na 26. Festivalu evropskog filma Palić, održanom od 20. do 26. jula, bio je britanski glumac Tom Burk. Ovaj 38-ogodišnji umetnik prisutan je na matičnoj sceni skoro par decenija, tokom kojih je odigrao brojne uloge u BBC-jevim TV  produkcijama, ali i u nezavisnim i visokobudžetnim filmovima. Glumio je u filmovima Nikolasa Vindinga Refna, Rejfa Fajnsa, i mnogih drugih, scenu je delio sa Rajanom Goslingom, a na pozorišnim daskama sarađivao je i sa legendarnim Alanom Rikmanom.

U oštroj takmičarskoj konkurenciji, zajedno sa svojim kolegama Lorensom Tulijem, Martom Bereš, Alešom Pavlinom i Silasom Coumerkasom dodelio je nagradu Zlatni toranj za najbolji film ostvarenju „Jadnici“ francuskog reditelja Lađa Lija. Tomu Burku je ovo, kako smo...

detaljnije
Post date: Ned, 28.07.2019 - 15:44

Pobednici 26. Festivala evropskog filma Palić proglašeni su danas (u petak) 26. jula na konferenciji za medije održanoj na Velikoj terasi u 12 sati.

Žiri Glavnog programa Festivala u sastavu Lawrence Tooley, Marta Bereš, Aleš Pavlin, Syllas Tzoumerkas i Tom Burke doneo je odluku da nagradu Zlatni toranj za najbolji film dodeli filmu “Jadnici” reditelja Lađ Lia, za uspešnu kombinaciju žanrovskog narativa sa živim istraživanjem problema koji govore ne samo o obespravljenima u Francuskoj, već i širom sveta. 

Palićki toranj za najbolju režiju žiri Glavnog programa dodeljuje Jurisu Kursietisu, reditelju filma “Oleg”, koji majstorski prepliće brutalnost i humanost, profano i sveto, beznađe i snažnu lepotu...

detaljnije
Post date: Pet, 26.07.2019 - 15:53

Nakon završetka Festivala evropskog filma Palić, koji je ove godine trajao od 20. do. 26. jula, na Letnjoj pozornici se već narednog dana nastavlja bogat filmski program. Od subote 27. jula do 31. jula, svake večeri od 21h, na repertoaru će biti po jedan bioskopski hit koji je obeležio prvi deo filmske 2019. godine.

U subotu 27. jula na programu je rusko-srpski hit Balkanska međa, reditelja Andreja Volgina. Ova akciona drama inspirisana je stvarnim događajem tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, a glavne uloge tumače Anton Pampušni, Milena Radulović, Miloš Biković i Aleksandar Radojičić.

Nedelja 28. jula rezervisana je za Južni vetar, najgledaniji domaći film u poslednjih 20...

detaljnije
Post date: Pet, 26.07.2019 - 12:06

Debitantsko dugometražno ostvarenje „Ajvar“ rediteljke Ane Marije Rossi sinoć (u četvrtak 25. jul) je premijerno prikazano pred publikom 26. Festivala evropskog filma Palić na Letnjoj pozornici. Nakon projekcije filma, publika je ovacijama pozdravila prisutnu filmsku ekipu, a pored Ane Marije Rossi, publici su se poklonili i glumci Sergej Trifunović, Vesna Čipčić, Pavle Pekić, Ivana Šćepanović, kao i producentkinja Nikolina Vučetić Zečević, montažer Mateja Rackov, i kostimografkinja Ksenija Terzović kao deo glumačkog tima jedinog domaćeg filma iz Glavnog programa.

Povodom premijere, Ana Marija Rossi je istakla da je veoma uzbuđena što je film prvi put prikazan na Palićkom filmskom festivalu:

... detaljnije
Post date: Pet, 26.07.2019 - 11:10

Teona Strugar Mitevska: Revolucija je moguća, umetnost može da promeni svet

“Običan narod voli naš film. Mi uvek potcenjujemo publiku, a ona je u stvari veoma otvorena, i mnogo inteligentnija nego što možemo da pretpostavimo”

 

Teona Strugar Mitevska, rediteljka i koscenaristkinja filma “Bog postoji, ime mu je Petrunija”, prikazanog u sredu 24. jula u takmičarskom programu Festivala Evropskog filma Palić, jedna je od najzanimljivijih gostiju ove manifestacije. Činjenica da dolazi sa ovih prostora nije važna samo zbog lakoće komuniciranja na zajedničkim ili srodnim jezicima, već i zbog sličnih običaja, mentaliteta, i korpusa tema koje se javljaju u društvenom i političkom...

detaljnije
Post date: Čet, 25.07.2019 - 17:24
Custom Search