Priča sa Mlečne pijace i Kvantaša

Uto, 23.07.2019 - 09:21 -- darko.kovacevic

Danas je predmet stalnih rasprava poreklo hrane koja se jede svakodnevno, a svi se pitaju šta je zdravo ili šta je tu štetno za naše zdravlje i celokupni organizan jedne osobe? Mnogi smatraju da je najbolje kupovati zdravu hranu, povrće i voće na mlečnoj ili nekoj drugoj pijaci u Subotici, a ima i onih koji smatraju da je najbolje pronaći sve te namirnice u trgovačkim centrima, supermarketima i samoposlugama na prostoru najvećeg grada na severu AP Vojvodine i Srbije. Naravno, ima mnogo građana Subotice, koji imaju svoju baštu i svoje voćnjake,vinograde a koji to koriste za vlastite potrebe u kuhinji za pripremanje jela.

Kako bismo doznali odakle sve to voće i povrće dolazi u naše tanjire i kakve su cene, pošli smo na Mlečnu pijacu Subotica i samoposluge više firmi u Subotici, razgovarali sa prodavcima aIi i sa kupcima robe sa tezgi. Šta smo tu sve videli i šta smo saznali pre par dana u našem gradu Subotici? Cene su zaista različite, zašto? Pogledajte priču sa lica mesta,koje svakodnevno poseti veliki broj građana Subotice. Naravno, preporučujemo da se svi sami uverite u sve ovo što iznosimo u javnost, ali ne zaboravite, cene se mogu menjati na zelenoj pijaci svaki dan, sve zavisi od trenutne ponude dobavljača i potražnje kupaca, koji tu navrate da pazare raznu robu.

- Registrovali smo porodično poljoprivredno gazdinstvo već odavno. Imamo samo u plastenicima više od 2000m2 zasađenih poljoprivrednih kultura za prehranu ljudi. Svi u porodici smo uključeni u posao, jedan sin je završio agronomski fakultet, drugi sin je završio srednju poljoprivrednu školu, ćerka je kod kuće, moja majka je stalno sa mnom tu na pijaci i radi kao prodavač, naravno, stojim i ja uz nju dok prodajemo našu zaista kvalitetnu robu, a suprug Savo je saobraćajni policajac i trči posle redovnog posla da pomogne u obradi naših zaista plodnih njiva iz koje nam dolazi kao dar od Boga ovo što prodajemo. Vidi se zašto je naša tezga stalno puna kupaca, vremenom smo sa kupcima ostvarili prijateljstvo i oni znaju i osećaju da imamo evropski i svetski kvalitet. Cene? Pokušavamo se prilagoditi našem ne baš bogatom stanovništvu, jer mnogi nam kukaju da su besparici i da jedva preživljavaju svaki mesec – govori vredna i na pijaci omiljena Slađana Nedić, vlasnica čuvenog Poljoprivrednog gazdinastva “Nedić” Subotica.

Na pijacu idem da kupim kvalitetne domaće proizvode, ali i da se tu vidim sa znancima i prijateljima. Obično to radim u jutarnjim časovima, jer nam to treba nešto kasnije u kuhinji za stalne goste u vlastitom restoranu. To je navika od koje ne odustajem. Zašto je to tako? Sveže povrće stiže na pijačne tezge svaki dan i tvrdim da je jeftinije nego u supermarketima i trgovačkim centrima. Cene? Nije tu ništa jeftino, ali ni toliko nepovoljno za nas koji imamo ugostiteljske objekte. Sve je sveže i tu je kvalitet za naše probirljive goste - kaže Dušan Simić, vlasnik popularnog restorana “Kod Simketa” Subotica.

- Došao sam u Suboticu iz Dalmacije, konkretno iz Benkovca tokom poslednjeg rata u Hrvatskoj, ovde sam dugo na poslu prodaje na pijaci i ne mogu se žaliti na kupce, ali ni oni na mene.Osvario sam ovde zaista lepe kontakte sa Subotičanima i moram se pohvaliti da sam sa mnogima postao pravi prijatelj i mnogi dolaze svaki dan kod mene da popričaju, savetuju se ili mene savetuju šta da kupimo. Nešto slično radio sam pre mnogo godina tokom turističke sezone leti na Jadranu u Zadru, Šibeniku itd. Ipak, ovde je nešto drugo i iskreno govoreći ne mogu bez Mlečne pijace u Subotici, a o cenama mogu reći da nisu preterane i da ovde ima robe za baš svačiji džep - priča o sebi i svom poslu iskreno Ratko Dević, čestiti čovek rođen podno Dinare, koji čeka zasluženu penziju iz Hrvatske i svaki dan stoji ispred svoje velike tezge na Mlečnoj pijaci u Subotici.

Kupci naše robe, uglavnom prodajemo povrće i voće ,znaju da dovozimo svaki dan sveže namirnice i da je tu jučerašnje ubrano voće, na drugim mestima nije tako, supermarketi nemaju takav izbor.Oni imaju kvalitetnu robu kao i mi, ali nije to tako kao kod nas, jer se voće i povrće kod njih dovozi dva ili tri puta sedmično. To kupci osete, navikli se kupovati na pijaci, a koliko sam video naše cene su svakako umerenije. Vremenom kod kupaca nastaje navika da baš kupuju kod nekoga prodavca i čak se ne pita za cene, koje onda nisu upitne. Narod kuka da nema novca, ali se mora jesti i tu se ne štedi za jelo – izjavio je Zoran Ostojić, vlasnik tezge koju drži sa sestrom.

Vreme je za lubenice i dinje, vidite kako je to slatko i čak lepo za pogledati. Veliki broj kupaca se odlučuje za ceo preslatki proizvod, koje dovozimo sa njiva iz obližnjeg Đurđina, ali ima puno i onih koji kupuju parče dinje ili lubenice. Prodajemo i drugo povrće i voće, često čujemo da je sve jako skupo i ne iznanađujemo se kada vidimo da se plaća sa malim ili sitnim novčanicama. Kriza je i nama je to poznato, ali ko može odoleti da ne proba tako kvalitetne proizvode u toku leta – smeška se dok seče svoje proizvode da probamo Zoran Bošnjak, harizmatični prodavač na pijaci.

Imamo njive za uzgoj povrća i voća prema Kelebiji, mučimo se dok obrađujemo parcele i teško sve prodajemo, jer svi na pijaci znamo da narod nema novca ni za najnužnije potrebe. Ipak, mora se jesti i na kraju povrđujemo da od toga živimo što radimo. Za kupce je sve skupo, a nama se čini da je sve jeftino, a sredina je negde između. Zadovoljni smo i mi prodavci ali kupci kada se pakujemo i idemo svojim kućama,naša pijaca je zaista dobro i kvalitetno opremljena sa svim proizvodima za prehranu. Mislim da mnogi najviše kupuju na pijaci, jer su cene mnogo više u supermarketima - naglašava Robert Berkeš iz Subotice sa svoje tezge na Mlečnoj pijaci gde prodaje krompir, krastavce, paradajz, luk, papriku i drugo povrće i voće.

- Svi se dive dok prolaze kraj nas i vide na tezgi da nudimo za prodaju cveće raznih boja i oblika. Ja sam na tom poslu već više od dvadeset godina. Bilo je i težih vremena za na našu egzistenciju, ali mora se od nečega živeti. Ima nas možda previše ovde na pijaci, ali svi dođu do svojih kupaca. Ovde dolaze da im pravimo bukete cveća, cvetne aranžmane za razne proslave, rođendane, krštenja dece i tu se malo više zaradi. Najtužnije se osećamo kada nam traže da im pravimo vence od cveća za oproštaj sa najmilijih, koji odlaze na onaj svet. No, navikla sam se na sve i prilagodila se da moram i želim biti na usluzi našim kupcima. Cene ? Mislim da nisu preterane, a znate šta kažu kupci naše robe? Govore da je sve strašno skupo, jer su im plate nedovoljne za neki bolji život – ocenjuje svoj posao Klara Čorba, koju smo sreli uz tezgu na Mlečnoj pijaci, dok je majstorski pravila jednu lepu kombinaciju ruža i drugog cveća za rođendansku proslavu jedne mlade devojke iz Bajmoka.

- Tri nepune godine sam bio profesionalni fudbalski trener u prijateljskoj Kini, tamo se navikao na neku drugu kinesku kuhinju sa puno povrća i voća. Ovde sam stalni kupac na pijaci takve hrane, kakvu sam koristio nedalako od Šangaja i Pekinga u Kini. Bez puno povrća i voća ne može ni moj jedini sin Miljan.Meso jedemo ali jedino vikendom. Nisu na pijaci ni cene visoke, a ni u drugim trgovinama. Reći ću da je u kineskoj prodavnici 500 grama šećera skuplje nego kod nas jedan kilogram, što opet govori da tamo život nije nimalo jeftin. Tek kada odemo u inostranstvo, vidimo koliko sve to vredi što imamo u našoj Srbiji i to trebamo znati ceniti uvek i na svakom mestu - govori bez dvojbe Milisav-Mija Bojić, poznati subotički fudbalski trener sa A licencom, koji se vratio nedavno u Suboticu iz Kine,a on strpljivo kod kuće na Kelebiji očekuje novi angažman na trenerskoj klupi nekog našeg ili stranog kluba.

- Poreklom sam iz Bitole u Republici Makedoniji, uskoro proslavljamo naš nacionalni praznik Ilinden u Subotici, gde ima više od hiljadu naših zemljaka na radu i boravku, baš u ovom delu Srbije. Svi mi volimo dobro da pojedemo i za to nam trebaju dobre namirnice, a gde da to nabavimo nego na pijaci u našem gradu. Skupe su namirnice, ali šta da radimo, moramo se pogostiti i nije nam žao da za to potrošimo novac. Ilinden je samo jedan tokom godine, a čast nam je da počastimo i druge susede, prijatelje, rođake, naše porodice i najviše svoje unuke bez kojih se ne odvajamo sve ovo vreme. Život je skup, ali bila sam nedavno i u Australiji kod brata, tamo su cene neuporedivo više i nije ni tamo jeftin svakodnevni život – zabrinuto ocenjuje sadašnji trenutak Blaga Klišanić, penzionerka i član Makedonskog zavičajnog društva “Ilinden” Subotica.
_______________________________________________________________________________

OD SALATE DO LUBENICE - CENE NA MLEČNOJ PIJACI I SAMOPOSLUGAMA GRADA SUBOTICE
Proizvod                            Mlečna pijaca                               Supermarketi
_________________________________________________________________________________

  • Krompiri                            40 dinara kg                                  59 dinara kg
  • Krastavci                           60 dinara kg                                  99 dinara kg
  • Paradajz                             100 din kg                                    129 din kg
  • Luk beli                              400 dinara kg                              490 din kg
  • Luk crveni                          50 dinara kg                                70 din kg
  • Paprika                               120 dinara kg                               139 din kg
  • Breskva                              50 dinara kg                                79 din kg
  • Nektarine                           70 dinara kg                                 80 din kg
  • Kruške                                 100 dinara kg                             139 din kg
  • Jabuke                                50 din kg                                     79 din kg
  • Lubenice                             30 dinara kg                               49 din kg
  • Dinje                                   40 dinara kg                               59 din kg
  • Kupine                                 200 dinara 100 grama                nema
  • Maline                                 200 dinara 100 grama                nema
  • Salata                                  50 dinara komad                        nema
  • Limuni                                 210 dinara                      228 din kg
  • Narandže                             100 din kg                      124 din kg
  • Grašak                                  200din kg                       samo zaleđen
  • Celer                                    50 dinara komad                 149 din kg
  • Šargarepa                            60 dinara kg                            69 din kg
  • Peršun                                  80 dinara veza                           nema
  • Orah                                       750 dinara kg                      850 din kg
  • Banane                                   110 din kg                             129 dinara kg
  • Grejp                                       220 din kg                                 259 din kg
  • Cvekla                                        50 din kg                               70 din kg
  • Tikvica                                      40 din kg                                60 din kg
  • Kajsije                                       60 din kg                               110 din kg
  • Kruške                                       90 din kg                               139 din kg
  • Nektarine                                  50 din kg                             80 din kg
  • Poriluk                                      200 din kg                          390 din kg
  • Šampinjoni                               200 din kg                           129 din 400 grama
  • Kupus                                          20 din kg                           45 din kg
  • Kokošija jaja                             10 din komad                     11-13 dinara za kom
  • Mladi kukuruz                           1o dinara komad                20 din komad

_______________________________________________________________________________
Cene proizvoda nisu iste na svim tezgama pijaca u Subotici, ali smo nekako došli do neke srednje cene, a ponuđene varijante u prodavnicama – supermarketima variraju od jedne do druge. Spretan kupac može da se i pogađa sa prodavcem kada je to ispod krova neke pijace u Subotici, a u trgovačkim centrima cene su fiksne i ne može ih se promeniti voljom bilo kog subjekta na tim prodajnim mestima. Naravno, nema plaćanja na tezgama pijaca ni sa bankarskom karticom, to se može ostvariti jedino u mnogim velikim i manjim trgovinama na više lokacija u Subotici.

Mogućnost se otvara pred vama, građani Subotice, izvolite! Naša je namera bila je da vidimo koliko sve to košta i koliko treba odvojiti novca mesečno za prosečnu potrošačku korpu, kada je u pitanju prehrana za jednu porodicu. Subotičani i Subotičanke, na zdravlje i živeli!

B. Eraković

Autor teksta: 
Custom Search