Uskoro se peče dugo očekivani hleb Vetrenjača festivala

Čet, 08.08.2019 - 17:05 -- darko.kovacevic
Kolekcija članaka: 

Uskoro se peče dugo očekivani hleb Vetrenjača festivala - Predavanje peći će biti 11. avgusta pre nastupa Salašarskog pozorišta

Strnjišta u Oromu su opet puna života, žamore od dobrog raspoloženja!

Učesnici graditeljskog kampa neumorno rade od 5. avgusta, vrednim rukama prave tuševe, stolice od bala slame, kuhinju, a 7. avgusta je ekpa kampa za dekorisanje počela da ulepšava prostor da bi festival u potpunom sjaju dočekao posetioce.

Ono što će dati poseban pečat ovim kampovima će biti svečano predavanje kuhinje selu u nedelju 11. avgusta u 20.30h, i u to ime ćemo zajedno ispeći prvi hleb. Zatim sledi predstva Salašarskog pozorišta. Svi radovi na prostoru festivala, kao i umetnički kampovi, će se završiti dan pre početka festivala, 14. avgusta.

Graditeljski kamp ove godine vode Krištof Astaloš, Lehel Horvat i Aron Imeli, a Dori Olah je zadužena za koordinaciju rada na estetskom izgledu prostora.

Važno je napomenuti da ove kampove podržavaju Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednicei Fondacija Betlen Gabor.

FILOZOFIJA FESTIVALA - SMANJENJE OTPADA I EKO-OTISKA

Nastojimo da ovogodišnji festival bude „zeleniji” od svih prethodnih, te uvodimo više novina u Malom kuhinju: u potpunosti ćemo izbegavati upotrebu plastike i proizvešćemo minimalni otpad. Ove godine spremamo hranu ne samo za kampere, već i za posetioce festivala, i to sve od osnovnih sastojaka prikupljenih od lokalnih proizvođača, a meni za vegane će biti dodatno proširen. Kuhinjski pribor ćemo čistiti sodom za pranje, stoga nećemo koristiti veštačke hemikalije štetne po prirodu. Tokom izgradnje festivala ćemo se takođe držati reciklaže, gradićemo i ulepšavati od starih materijala, drveta i svega od čega možemo. Naravno, u ovo želimo da uključimo i posetioce festivala: pozivamo ih da vrše selekciju svog otpada, kao i na to da sa sobom ponesu svoj pribor – za tebe je to samo jedan tanjir među festivalskim stvarima, a za okean to znači jedan komad plastike manje! Pod novoizgrađenim tuševima ćete moći da nađete bio šampone i sapune, biće dostupne i čaše od recikliranog materijala i još mnogo toga.

Na primer, ove godine ćemo umesto novih festivalskih majica ćemo štampati na već nošene…

Festivalska oprema za „preživljavanje“

Da li ti se već desilo da se tokom postavljanja šatora setiš da si zaboravio da poneseš šolju, tanjir, pa čak i onu paštetu koja uvek dobro dođe? Kako se to ove godine ne bi desilo, za tebe smo sastavili jedan kratak spisak sa stvarima koje treba da poneseš na Malomfestival 2019.

Lonče, boca za vodu – koliko su sad in, toliko su i korisni. Ukoliko ipak zaboraviš da ove stvari ubaciš u torbu, onda još uvek možeš da nabaviš još kulju rečašu za vreme festivala.

Pribor za jelo, tanjir – pošto se ove godine još više trudimo da stvaramo što manje otpada, molimo sve vas da sa sobom ponesete svoj pribor za jelo kako ne bismo proizveli nepotrebni otpad.

Četka za zube od bambusa – šta misliš, da ove godine zarad festivala isprobaš kako je koristiti četkicu za zube koja je napravljena od bambusa/drveta, a ne od plastike? Zablistajmo svi blistavim osmehom tokom festivalskih dana.

Materijali za ručno farbanje tkanine – na festivalu ima bezbroj mogućnosti da „oslobodiš“ svoju kreativnost, jedna od tih mogućnosti je upravo farbanje tkanina – ponesi svoje stare stvari i prefarbaj ih u nešto novo.

Šator, baterijska lampa, ćebe, vreća za spavanje, meda – sve što garantuje ugodan san. Ponesi toplo ćebe, ne bismo voleli da zbog neke noćne prehlade kasnije ne možeš da uživaš u 3 najčudesnija dana godine. Kamperima ćemo obezbediti mesta za postavljanje šatora na dve lokacije.

Kupaći – besplatan bazen, uraaa!

Ulaznice – ukoliko ne želiš da dešavanja pratiš sa spoljašnje strane ograde, nemoj zaboraviti svoju ulaznicu. Ukoliko još uvek nemaš svoju ulaznicu, možeš je kupiti onlajn direktno na Gigstixu.

Kerovi, mačke, koze, morke i sve ostale životinje su dobrodošle!

Ono što treba da ostaviš kod kuće:
Sapun – ove godine ćemo za sve pripremiti eko domaći sapun pod svakim tušem.
Loše raspoloženje – svoje probleme ostavi kod kuće i uživaj pokraj vetrenjače!
Plastika za jednokratnu upotrebu – isprobajmo zajedno ovih nekoliko dana kako je živeti bez nepotrebnog otpada, u ovome će nam pomoći i nekoliko predavača koji će sa nama rado podeliti svoja iskustva -> VIŠE DETALJA USKORO.
Alkohol, oštri predmeti, opojna sredstva itd. – više na http://www.malomfesztival.com/Uzivaj-pravila/clanak/121/

ULAZNICE

  • Ulaznica za sve dane festivala: 3000 RSD / 8000 HUF / 25 EUR
  • Jednodnevna ulaznica (može se kupiti isključivo na licu mesta taj isti dan): 1200 RSD/3500 HUF/ 10 EUR
  • Večernja ulaznica (posle 20.00 časova): 800 RSD / 2500 HUF / 7 EUR
  • Porodična ulaznica (2 odrasla pratioca i deca): 1200 RSD / 3500 HUF / 25 EUR
  • Poseta festivalu osobama ispod 13 godina je besplatna!
  • Za stanovnike Oroma cena ulaznice za sve dane festivala iznosi 1500 RSD, dok penzioneri iz Oroma, Dolina i Novog Sela stariji od 60 godina festival mogu da posećuju besplatno.

Važni linkovi
Muziči program! - http://www.malomfesztival.com/Muzicki-program/clanak/123/
www.facebook.com/malomfesztival
www.malomfesztival.com
www.instagram.com/malomfesztival/
Malomfesztivál 2017 - https://youtu.be/W8Kvepxrfuw
Malomfesztivál 2017 Super 8mm film: https://youtu.be/eL7IsFiRKFU
Malomfesztivál 2018 aftermovie: https://www.youtube.com/watch?v=2glC9tESeQc

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Još malo atmosfere sa treće večeri Vetrenjača festivala u Oromu.

Festival je i ove godine ostao na dobro odmerenoj liniji profesionalnog i volonterskog, globalnog i lokalnog.

Post date: Ned, 18.08.2019 - 11:41

Deo atmosfere sa drugog dana Vetrenjača festivala - Malomfesztivál.

Festival se nastavlja i danas.

http://www.malomfesztival.com/Music-program/article/148/

::

Post date: Sub, 17.08.2019 - 09:55

U četvrtak je počeo 6. Malomfesztivál (Vetrenjača fest) u Oromu.

Festival karakteriše mnoštvo volontera, umetničke radionice, vašar, izložbe i drugi prateći programi. Ove godine festival poseban akcenat stavlja na zaštitu životne sredine. Preporuka je da ponesete svoju čašu i pribor za jelo. Pored tradicionalne roštiljade, postoji i veganska kuhinja. I tako dalje.

Festival se nastavlja u petak i subotu.

Dnevni programi su za celu porodicu, a muzički programi se smenjuju praktično tokom celog dana i noći, na tri pozornice i bazenu.

http://www.malomfesztival.com/Music-program/article/148/

::

Post date: Čet, 15.08.2019 - 23:25
Custom Search