Obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Dužijance

Čet, 15.08.2019 - 08:40 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

U bunjevačkoj zajednici od aprila traju manifestacije u okviru obeležavanja jednog od četiri nacionalna praznika – „Dana Dužijance“. Na Veliku Gospojinu, u četvrtak, 15. avgusta, biće održana centralna proslava koja počinje od 19,20 sati, svečanom povorkom od Bunjevačke matice, zatim se nastavlja polaganjem venaca na spomen-bistu Blašku Rajiću, a potom će na gradskom trgu biti održan svečani program.

Nakon predaje hleba od novog žita i pozdravni govora, sledi prigodan kulturno-umetnički program.

U sredu, 14. avgusta, u Franjevačkoj crki u Subotici održana je sveta misa – zahvalnica, na kojoj su predstavljeni ovogodišnji bandaš i bandašica Vladimir Vuković i Dunja Mačković, odnosno na kojoj je gvardijan fra Zdenko Gruber blagoslovio hleb od novog žita.

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Post date: Pet, 16.08.2019 - 00:47
Post date: Čet, 15.08.2019 - 23:18

Svečanim činom predaje hleba od novog žita proslavljen je nacionalni praznik Bunjevaca – „Dan Dužijance“. Bio je to najvažniji deo centralne proslave „Dana Dužijance“, a nacionalni praznik se proteže od Svetog Marka, kada se žito blagoslovi, do Velike Gospojine kada se zahvaljuje na plodovima.

– Pridajem vam ovaj kruv od novog žita sa naši plodni njiva da Dužijancu još dugo slavimo – kazala je Dunja Mačković, bandašica, predajući hleb od novog žita predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine dr Suzani Kujndžić Ostojić, dok joj je Vladimir Vuković, bandaš, predao venac od novog žita.

– Dok sam primala ovaj kruv, mislila sam se koliko je dosad kruva ispečeno, koliko je žita požnjeveno, da bi nas,...

detaljnije
Post date: Čet, 15.08.2019 - 23:03
Custom Search