Najavljeni Zavičajni dani

Pet, 16.08.2019 - 23:18 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Borivoj Vukajlović i Tode Nikoletić, poznati pisac za najmlađe, danas su predstavili kulturno zabavni program dolazećih, šestih po redu, Zavičajnih dana, koji će se odvijati u nastavku obeležavanja Dana grada, od 2. do 8. septembra.

*

Borivoj Vukajlović se zahvalio gradskoj samoupravi na podršci ove manifestacije kao i prijateljima festivala bez kojih se ona ne bi mogla održati.

Tode Nikoletić, programski urednik manifestacije, je naglasio:

- Svi radimo pod motom "Različitost koja zbližava", a kada je umetnost u pitanju, različitost je najbolji način da izrazimo pre svega ono što nas određuje u etno smislu, pre svega u smislu uvažavanja. Dakle kada se u umetnosti uvažavamo, a to je ono najdublje u čega možemo da uronimo i  da otkrijemo pre svega ono pravo lice svakog naroda koji živi.

Subotica je bogat grad, ona ima svoj entofestival koji je zaista visokog rejtinga, takođe ima dužijance, što je vrlo važno, ali ovaj treći, da kažemo ovaj triptih koji se uklapa, to je srpski nacionalni korpus, koji će se ove godine potruditi da pruži pre svega sve ono što je najlepše iz naše kulture ali u svakom slučaju da uvažimo upravo i tu različitost, sve ukuse koji postoje između ostaloga.

Mi smo se trudili da ove godine da ovaj program ima umetničku konotaciju i da ne idemo previše u ono za što se može reći površnost i šund. Upravo iz razloga što imamo šta da ponudimo, kada smo pravili koncept programa, trudili smo se da to zaista budu najbolji.

U prilogu je program manifestacije

Više o ovoj temi...

Šest godina zaredom Savez srpskih zavičajnih udruženja Severnobačkog okruga sa sedištem u Subotici organizuje sada već tradicionalnu kulturno, zabavnu i sportsku manifestaciju "Zavičajni dani", koja je juče u sali "Arena" Subotica imala svoj zavšni čin.

Prvi je gostovao u Narodnoj biblioteci Subotica čuveni prof.dr Jovan Marić iz Beograda. Pričao je bivši ambasador Srbije, naučnik i izdavač brojnih knjiga u Srbiji o svom dugogodišnjem stvaralačkom radu:

 - Ovim knjigama želim, da iz mudrih mozgova štošta prenesem u vaše mozgove, selekciju je napravio moj mozak,ali nije toliko značajno ko je šta rekao, nego da li ta misaona reč može poslužiti kao nauk šta nam je činiti u životu i da li će nam koristiti da sačuvamo svoje živce u budućnosti, - rekao je između...

detaljnije
Post date: Pon, 09.09.2019 - 13:13

Богатим културно-уметничким програмом у Великој већници Градске куће вечерас су званично почели шести по реду „Завичајни дани“. Ову манифестацију, која ће се под слоганом „Удружени у различитости“ у нашем граду одржавати до 8. септембра, свечано је отворио градоначелник Суботице Богдан Лабан.

Задовољство ми је што сам вечерас са вама, на отварању „Завичајних дана“, манифестације посвећене неговању традиције, културне баштине и свеукупног народног стваралаштва првенствено припадника српске, а потом и других националности који живе на овим просторима, рекао је градоначелник Лабан.

Уз констатацију да су „Завичајни дани“ фестивал који из године у годину веома успешно реализује основну концепцију, а то је да успомене,...

detaljnije
Post date: Sre, 04.09.2019 - 22:25

U čitaonici gradske biblioteke večeras je praktično otvorena manifestacija Zavičajni dani 2019.

Gost večeri je bio poznati prof. dr Jovan Marić, kao stručnjak, ali i kao medijska ličnost, a uvodnu reč je dao jedan od organizatora manifestacije Borivoj Vukajlović.

Ovom prilikom je predstavio svojih nekoliko najnovijih knjiga u nizu kroz jedan veoma zanimljiv polusatni govor sa opaskama o mnogim stvarima kroz koje je prošao u svom životu, ali i običnog čoveka, žene, muža, muškarca, žene, i na kraju nacije Srba, a sve odgovore možete pronaći u njegovim knjigama - Kako sačuvati živce, Muškarac naspram žene, Upamet se Srbi i Kuda idu Srbi.

Posle predavanja usledilo je nekoliko pitanja prisutnih kako je stanje...

detaljnije
Post date: Pon, 02.09.2019 - 23:50
Custom Search