Obeležen nacionalni praznik Bunjevaca – „Dan Dužijance“

Čet, 15.08.2019 - 23:03 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Svečanim činom predaje hleba od novog žita proslavljen je nacionalni praznik Bunjevaca – „Dan Dužijance“. Bio je to najvažniji deo centralne proslave „Dana Dužijance“, a nacionalni praznik se proteže od Svetog Marka, kada se žito blagoslovi, do Velike Gospojine kada se zahvaljuje na plodovima.

– Pridajem vam ovaj kruv od novog žita sa naši plodni njiva da Dužijancu još dugo slavimo – kazala je Dunja Mačković, bandašica, predajući hleb od novog žita predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine dr Suzani Kujndžić Ostojić, dok joj je Vladimir Vuković, bandaš, predao venac od novog žita.

– Dok sam primala ovaj kruv, mislila sam se koliko je dosad kruva ispečeno, koliko je žita požnjeveno, da bi nas, Bunjevaca, i svi drugi sugrađana bilo u ovolikom broju. Koliko je samo truda, znoja i volje uloženo da se ova nepregledna ravnica otme od ono što su naši preci zatekli kada su stigli dovde. Iz sveg tog je iznikla Dužijanca – istakla je predsednica NSBNM, te je dodala da je u prethodnom periodu bunjevački dobio priznat status kao jezik, te je nastavila:

– Učinićemno sve da bunjevački bude službeni jezik u Subotici i u svim mestima u kojima je utkana naša istorija. Uostalom, prvi statut Subotice pisan je na bunjevačkom, a sad bi ga mogli vratit di mu je misto.

U ime lokalne samouprave nacionalni praznik Bunjevcima je čestitala Zagorka Panić, pomoćnica gradonačelnika i gradska menadžerka.

– Okupili smo se u srcu Subotice, na mestu gde je utkana sva naša istorija i na kome se prepliću sadašnjost i budućnost. Ovo je tradicionalna svetkovina ponosa i dostojanstva, zahvale na novom žitu i hlebu. Slavimo i najviše ljudske vrednosti, marljivost, mukotrpan rad, upornost, a uvažavanje posebnosti je temelj budućnosti i napretka. Lokalna samouprava je uvek tu da bude siguran partner, podrška, ne samo za čuvanje Dužijance, nego za sve ono što baštini tradiciju i kulturu, a Subotica je poznata po negovanju različitosti koje nas zbližavaju.

U svom izlaganju prof. Miroslav Ilić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednica podvukao je ideju o borbi Bunjevaca za očuvanje samobitnosti.

– Ova borba je prolazila, a prolazi i dalje, kroz velike izazove i iskušenja. Jedini koji razumeju težinu tih izazova i koji imaju empatiju prema Bunjevcima jesu Srbi, jer Srbe i Bunjevce veže bolno iskustvu koje se tiče pokušaja nasilnih asimilacija. Jedan od takvih činova desio se u maju 1945. godine, kada je Glavni narodno-oslobodilački odbor u formi naredbe poništio bunjevačku i šokačku samobitnost.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uz čestitke je uputio i reči zahvale.

– Hvala vam što smo zajedno i što promovišemo nešto što nije samo tradicija, nego i moderna Srbija. Čuvamo sećanje na naše pretke, promovišemo skromnost, posvećenost i vrednoću, sve što nam treba za budućnost. Vrednosti koje stvaramo jesu da ostanemo vredni, radni i skromni, a drugo da uspostavimo dijalog unutar sebe, da dida i dite budu zajedno, da promišljaju zajedno o vrednostima koje su bliske i mladima i starima, da nađemo u sebi mir, kao i mir u odnosima sa drugima u našoj lepoj Subotici, Vojvodini i Srbiji.

Okupljene je pozdravio i dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

– Hvala na pozivu na katoličku Veliku Gospojinu, a mi vas pozivama na pravoslavnu u Zrenjaninu. Upravo to govori kako mi i na koji način vidimo ovaj grad, Bačku, Vojvodinu i Srbiju. Vidimo ovo kao nešto gde zajednički radimo, stvaramo, a kada treba da slavimo, ali i da se čuvamo da bismo mogli da trajemo – dodao je Bošnjak.

Nakon pozdravnih govora usledio je kulturno-umetnički program u kome su učestvovali BKC „Tavankut“, PG „Kolo“ Tompa, GKUD „Sombor“, KPD „Jedinstvo Egyseg“, OKUD „Mladost“, KUD „Aleksandrovo“ i KUDŽ „Bratstvo“, sa bunjevačkim folklorom, dok se Katarina Novaković predstavila sa groktalicom. Cela proslava zaključena je tradicionalnim bandašicinim kolom koje je otvorilo vrata za sve one koji poštuju bunjevačke običaje.

Link LIVE prenosa svečanosti možete pogledati ovde -https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/338532587029091/

 

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Post date: Pet, 16.08.2019 - 00:47
Post date: Čet, 15.08.2019 - 23:18

U bunjevačkoj zajednici od aprila traju manifestacije u okviru obeležavanja jednog od četiri nacionalna praznika – „Dana Dužijance“. Na Veliku Gospojinu, u četvrtak, 15. avgusta, biće održana centralna proslava koja počinje od 19,20 sati, svečanom povorkom od Bunjevačke matice, zatim se nastavlja polaganjem venaca na spomen-bistu Blašku Rajiću, a potom će na gradskom trgu biti održan svečani program.

Nakon predaje hleba od novog žita i pozdravni govora, sledi prigodan kulturno-umetnički program.

U sredu, 14. avgusta, u Franjevačkoj crki u Subotici održana je sveta misa – zahvalnica, na kojoj su predstavljeni ovogodišnji bandaš i bandašica Vladimir Vuković i Dunja Mačković, odnosno na kojoj je gvardijan fra Zdenko...

detaljnije
Post date: Čet, 15.08.2019 - 08:40
Custom Search