U toku su pripreme za treće izdanje „Subotičkog polumaratona“

Sub, 17.08.2019 - 10:08 -- nikola.tumbas

U okviru proslave Dana Grada, 1. septembra, a u organizaciji Sportskog udruženja „Horizont“, teku poslednje pripreme pred treće izdanje „Subotičkog polumaratona“. Trka je za kratko vreme doživela veliku popularnost, a prava ulična trka koja nudi priliku svim učesnicima da uživaju u autentičnoj arhitekturi Subotici je zaista falila u sportskoj ponudi našeg grada.

Kako je istakla Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice, ova trka postala je zaštitni znak Subotice.

– Veoma smo zadovoljni i ponosni što grad ima jednu ovakvu manifestaciju. Potvrđeno da je učesnika sve više, promovišemo sport, turizam, secesiju, kao što stoji u sloganu „Trči kroz istoriju“. Pozivam Subotičane da se oprobaju u samom učešću, ili bar da prisustvuju maratonu i pozdrave učesnike.

U organizacionom odboru se nalazi i Balint Pastor, narodni poslanik u Skupštini Srbije, a on je kroz brojke potvrdio da trka napreduje iz godine u godinu.

– Naši snovi se realizuju, što je pre tri godine bio san, sada je java. Imaćemo između 1.300 i 1.400 učesnika, prošle godine je bilo 634 finišera, a prve 560. Do sada imamo prijave iz petnaest zemalja sveta, preko 250 takmičara dolazi iz inostranstva, a prošle ih je bilo oko 100. Najviše je iz Mađarske, preko 100, dok je iz Hrvatske 30-ak. Učestvovaće oko 300 naših sugrađana, što je duplo više nego prošle godine. Iz Srbije dolaze trkački iz svih područja, najviše je iz Beograda – istakao je Pastor pa naglasio:

– Zaključak je da je nakon Beogradskog maratona i polumaratona, Subotički polumaraton najmasovniji u Srbiji. Možemo se i pohvaliti da smo na drugom mestu po broju inostranih trkača. Dakle, imamo šta da ponudimo, a ovo nije samo sportska priredba, već je sredstvo koje može doprineti povećanju inostranih turista u našem gradu.

Pastor se zahvalio svima koji su pomogli da se trka realizuje, sponzorima, volonterima, Turističkoj orgnizaciji Subotice..., ali i Sportskom udruženju „Active kids“. Naime, sa njima se nastavlja saradnja organizacije trka za decu pred start „Subotičkog polumaratona“, što daje ukupno oko 2.000 učesnika treće trke ove vrste u Subotici.

Nenad Bogar, član „Horizonta“, kaže da se svake godine ulaže trud da se unapredi trka, ali i sve ono što ide oko nje.

– Ove godine smo uveli novine u startni paket. Medalja je u najlepšem izdanju, nalazi se na njoj Rajhlova palata, i stižu lepe kritike i komentari. Imamo nove majice koje se slažu sa bojama svake trke, a biće u ponudi i nova trka „Infostudova desetka“, trka na 10 km.

U „Horizontu“ je i Žika Savin, a on ističe da su želje da uz više učesnika bude i više posmatrača, pa dodaje:

– Ovo je jedan fenomenalan sportski i turistički događaj, a svi naši gosti će imati priliku da obiđu Gradsku kuću, Sinagogu, Gradski muzej, Zoo-vrt...

Organizatori mole Subotičane da imaju razumevanja za nepohodno zatvaranje ulica, u periodu od 9 do 13 sati, na dan održavanja trke, te da će do „Subotičkog polumaratona“ redovno obaveštavati o alternativnim pravcima.

Takođe, stiže i obaveštenje da je rok za prijavu za učešće 20. avgust, a sve informacije se mogu pronaći na internet stranici subotickipolumaraton.com

 

Autor teksta: 
Custom Search