Ништа од уписа суботичких студената на факултете и универзитете у пријатељској Русији

Sre, 21.08.2019 - 20:15 -- darko.kovacevic

Студирање у Русији остаје само недостижан сан за наше заинтересоване младиће и девојке

Добротворна организација "Суботичка алтернатива" Суботица покушала је ове године послати на бесплатно студирање младиће и девојке из нашег града, који су завршили средњошколско образовање у највећем граду на северу Србије.

Наиме, кандидати за  стипендије требали су се јавити још почетком ове године у Руски дом у Београду, што се није догодило и није могуће испунити почетком јесени многобројне жеље гимназијалаца и других свршених средњошколаца из нашег града. На молбу добротворне  организације "Суботичка алтернатива" Суботица одговорила је госпођа Јелена Зорић, уважена координаторка образовног програма "Руског дома" Београд:

Поштовани пријатељи у Суботици,

Россотрудничество и Министарство просвете Русије сваке године расписују конкурс за доделу бесплатних стипендија за студирање у Руској Федерацији. Представништво Россотруднићества у Србији, РЦНК „Руски дом“  је одговорно за доделу стпендија за грађане Србије и руске сународнике  на територији Србији и  обавља прву етапу селекције. Конкурс се обично расписује у јануару-фебруару и већ у априлу кандидати знају ко је добио стипендију, а у јуну-августи сазнају који универзитет од одабраних (кандидат сам наводи у анкети од 2 до 5 универзитета) њих прихватио.

С тим конкурс за 2019/2020 академску годину је давно завршен.  Ове године за Србију је било додељено 122 стипендије. Детаљну информацију о конкурсу можете да пронађете на нашем  сајту https://ruskidom.rs/sr Стипендије се додељују за основне, мастер и докторск студије.

Информациону кампању  сваке године обављамо у октобру- фебруару по договору са  установом, удружењем, гимназијом и т.д. који нас позивају. Спремни смо да дођемо код Вас  и да детаљно објаснимо свим заинтересованим будућим студентима и њиховим родитељима и покажемо где и како потребно попуњавати пријаве. Ако сте заинтересовани, молимо Вас да  за даљи договор позовете на број 011/2642-178 .
 
Јулија Зорић
Координатор образовних програма
РЦНК „Руски дом“

______________________________________________________________________________________________________
- Интерес наших младића и девојака да иду бесплатно студирати на Универзите у Русији јако је велики у нашем Севернобачком округу и самој Суботици,али смо се касно јавили, није направљена на време та селекција почетком ове године и остало је само да жалимо што све није успело, а жеље су биле искрене и то остаје да пробамо остварити са новим кандидатима. Само студирање на факултетима у Новом Саду, Београду, Нишу, Крагујевцу и другим градовима је прилично скупо за оне који су остварили право да се упишу на буџетско образовање, а они који то нису успели после полагања пријемног испита морају извојити заиста велики новац да би добили индекс жељеног факултета. Идеја да добију стипендију у иностранству, овде је реч о РУсији, је интересантна и због чињенице да Руски дом у Београду одобрава бесплатно стипендирање- студирање у Русији, али се мора послати молба на почетку календарске године и ту се најпре врши селекција могућих кандидата из Србије за Универзитете у Русији. У тој пријатељској земљи у прошлих десетак година налази се прилично велики број грађана Србије и Српске на  медицинском, стоматолошком, технолошком, машинском, информатичком, језичком, верском, правном и факултету политичких наука. Студентима је обезбеђен бесплатан дом, прехрана, простор за рекреацију и бављење спортом,али и џепарац за најнужније хигијенске потребе. Дакле, ово је место где могу доћи и они чији родитељи немају потребан новац да њихова деца студирају у Србији. Велики број родитеља нас је замолио да посредујемо како би барем на овоја начин њихова талентована деца могли постати академски грађани студирајући у Русији. На нашу велику жалост касно смо се јавили и то остављамо за следећу годину. Прочитајте што су нам јавили из Руског дома у Београду, све је ту јасно, - каже Светлана Томановић, председница наше Добротворне организације "Суботичка алтернатива" Суботица.

(Борислав Ераковић)

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search