Izveštaj sa Međunarodne regate Palić

Kategorija: 

Na trodnevnoj međunarodnoj veslačkoj regati na Paliću proteklog vikenda takmičilo se 200 posada iz 15 veslačkih klubova iz 4 zemlje. Ukupni pobednik „Vojvodina Opena“ ove godine je Veslački klub „Danubius 1885“ iz Novog Sada, a od inostranih klubova najbolji je bio mađarski veslački klub iz Solnoka, dok je domaćin takmičenja Veslački klub „Palić“ zazuzeo je peto mesto u ukupnom plasmanu.

Tokom proteklog vikenda (23 - 25.8.2019) održana je 57. Internacionalna veslačka regata „Vojvodina Open“ koja se već skoro šest decenija tradicionalno održava na jezeru Palić kod Subotice. Priređivači ovog značajnog sportskog događaja su Veslački savez Srbije i Veslački savez  Vojvodine, a domaćin i organizator sve ovo vreme je bio i ostao Veslački klub „Palić“.

Ove godine na „Vojvodina Openu“ tokom tri dana takmičilo se ukupno 200 posada iz 15 veslačkih klubova iz četiri zemlje (Srbija 9, Mađarska 4, Hrvatska 1, Severna Makedonija 1). Ukupni pobednik 57. Internacionalne veslačke regate „Vojvodina Open“ Palić 2019. je Veslački klub „Danubius 1885“ iz Novog Sada sa osvojenih 89 bodova. Na drugom mestu je mađarski „Szolnoki Sportcentrum“ sa 79 bodova, dok je na  trećem mestu prošlogodišnji ukupni pobednik Veslački klub „Crvena Zvezda“ iz Beograda sa osvojenih 58 bodova.

- Od klubova iz Srbije Veslački klub „Danubius 1885“ nastupio je sa najviše takmičara, u prvom danu sa 13, a u drugom danu sa 14 takmičarskih posada. U finalnim trkama njihovi veslači osvojili su najveći broj medalja te su zasluženo osvojili i pehar ukupnog pobednika 57.  Internacionalne veslačke regate „Vojvodina Open“ Palić 2019. sa 89 bodova. Odmah iza njih je mađarski „Szolnoki Sportcentrum“ koji je imao najveći broj takmičara na ovogodišnjem „Vojvodina Openu“, prvog dana 21, a drugog 19 takmičarskih posada. Falila im je jedna do dve medalje  za šampionsku poziciju, pa su zauzeli vicešampionsko mesto u ukupnom plasmanu sa 79 bodova. Treće mesto pripalo je prošlogodišnjem šampionu beogradskom Veslačkom klubu „Crvena Zvezda“ sa 58 bodova, četvrto Veslačkom klubu „Čurug“ sa 49 bodova, a domaćin regate Veslački klub „Palić“je zauzeo peto mesto sa 43 boda. Potom slede: „Grafičar“ iz Beograda (41), „Iktus“ iz Osijeka (28), „Danubius Nemzeti  Hajós Egylet“ iz Budimpešte (18), „Kalocsai Sport Egyesület“ iz Kaloče (17), „Begej 1883“ iz Zrenjanina (17), „Mohácsi Torna Egylet“ iz Mohača (15), „Galeb“ iz Zemuna (5), „Partizan“ iz Beograda (5), „Zrenex“ iz Zrenjanina (5), „Crni Drim“ iz Struge (4) i jedna individulana prijava  (1). Domaćin i organizator regate, Veslački klub „Palić“, nastupio je sa 22 veslačke posada koje su osvojile ukupno 10 medalja: 2 zlatne i 5 srebrnih i 3 bronzane medalje i s tim rezultatom se popeo na peto mesto u odnosu na prošlogodišnje osmo mesto na ukupnoj tabeli. Kako je  Internacionalna regata „Vojvodina Open“ uvrštena u jedno od obaveznih takmičenja u okviru Dunavskog kupa kojeg čine Srbija, Mađarska i Hrvatska, najbolje veslačke posade pionira i kadeta koje su se takmičile u četvercima skul osvajale su bodove i u okviru ovog međunarodnog kupa, od čega je „Palić“ osvojio dva i „Danubius 1885“ takođe dva pehara od ukupno četiri – izjavio je Vladimir Antić, generalni sekretar  Veslačkog kluba „Palić“ koji je organizator Internacionalne veslačke regate „Vojvodina Open“.

Na Internacionalnoj veslačkoj regati „Vojvodina Open“ na Paliću koja se nalazi u zvaničnimkalendarima takmičenja Svetske veslačke federacije (FISA) i Veslačkog saveza Srbije ove godine nastupilisu i neki od osvajača svetskih i evropskih medalja kao što su braća Lončarić - Patrik i Anton iz Hrvatske iJožef Matajs iz Mađarske, a od domaćih takmičara najviše pažnje su izazvale posade juniorki i juniora, kao ikadete i kadetkinja koje će na predstojećem Balkanskom šampionatu u Beogradu (14-15.9.2019) braniti boje naše zemlje.

- Raduje nas što smo i ove godine na „Vojvodina Openu“ na Paliću na kojoj su nastupili veslači i veslačice svih uzrasnih kategorija, mogli da gledamo nastup članova reprezantacija iz Srbije, Mađarske i Hrvatske među kojima su neki već osvajači svetskih i evropskoh odličja, a druge  to tek čeka, nadamo se. Među njima bih posebno istakao i nastup Palićanke Nikoline Đorđević koja je ovog meseca na izbornoj regati Veslačkog saveza Srbije uspela da postigne odličan rezultat i time stekne parvo da se u reprezentativnoj posadi u dublskulu sa Anđom Simić  iz „Galeba“, kao i u četveracskulu sa sa takođe Anđom Simić iz „Galeba“ i Ksenijom Kaluđerović iz „Grafičara“ i „Mašom Bugarski“ iz  Partizana na predstojećem Balkansom šampionatu koji će se održati polovinom sledećeg meseca u Beogradu bori za najbolje odličje za našu zemlju. Takođe su sa velikom pažnjom praćene i trke u kojima su se takmičili Ivan Katić, Rastko Ratajac (članovi za juniorski četveracskul na  BŠ), (Boris Lončar i Lazar Oluški (kadetski dublskul na BŠ) i Lazar Banjac (kadetski skif na BŠ) iz novosadskog „Danubiusa 1885“ takođe zbog nastupa na predstojećem Balkanskom šampionatu. Osim njim na ovogodišnjem „Vojvodina Openu“ su veliko interesovanje publike imali i Ognjen Srbinović i Andrijana Mijailović iz beograskog „Grafičara“, Boško Kostić iz beogradske „Crvene Zvezde“ i Svetlana Milošević iz Čuruga  takođe zbog nastupa koji će ovi veslači imati na Balkanskom prvenstvu sledećeg meseca u Beogradu. Na ovogodišnjem „Vojvodina Openu“ u nekoliko disciplina mogli smo da pratimo i i posade u čijem sastavu su bili mađarski i hrvatski reprezentativci i to je bio praznik za oči kada je  u pitanju veslanje. Vreme nas je poslužilo upotpunosti, takmičenje je proteklo bez ikakvih problema i primedbi i mogu reći da svi možemo biti i te kako ponosni i zadovoljni ovogodišnjim Otvorenim prvenstvom Vojvodine u veslanju održanom na Paliću u fer plej atmosferi i u pravom  takmičarskom duhu. Subotica i jezero Palić su i ove godine, dakle, bili mesto okupljanja najboljih evropskih veslača i poslenika sporta, a  Veslački klub „Palić“ kao iskusni domaćin se pokazao u najlepšem svetlu stvarajući želju kod učesnika da ponovo dođu u Suboticu da se takmiče na jezeru Palić. Ubeđen sam da je Veslački klub „Palić“ koji će inače sledeće godine obeležiti vek (100 godina) postojanja i uspešnog rada, sa svim svojim partnerima i ovog puta bio na visini zadatka širom srca prihvativši sve goste iz regiona u jedinstvenoj oazi veslačkog sporta, a svim učesnicima regate smo zahvaljujući ZOO vrtu omogućili uživaje u prelepom zoološkom i biljnom vrtu, a uz podršku Mobilne Telefonije Srbije i u besplatnom korišćenju interneta na Paliću tokom trajanja regate – kazao je Vladimir Antić.

Priređivači 57. Internacionalne veslačke regate „Vojvodina Open“ su Veslački savez Srbije i Veslački savez Vojvodine, a domaćin i organizator ovog tradicionalnog takmičenja već više od pola veka je Veslački klub „Palić“ uz pokroviteljstvo Veslačkog saveza Srbije, Veslačkog saveza  Vojvodine, Grada Subotice, Sportskog saveza grada Subotice, Mesne zajednice Palić, Parka Palić, J.P. Palić - Ludaš, J.K.P. Suboticagas, Milenijum osiguranja, Knjaz Miloša, pekare Evropa i preduzeća Mony, Birografika MB i V&B iz Subotice. Tehničku i prijateljsku podršku regati dali su Mobilna telefonija Srbije (MTS – Telekom Srbija), Zoo vrt Palić, Spasilaštvo na vodi Crvenog krsta Subotice, Služba hitne  medicinske pomoći Doma zdravlja iz Subotice, Jedriličarski klub „Palić“, Klub radio amatera Subotice „YU7DVW“ i vatrogasna četa iz Subotice.

Ličnosti: 
Custom Search