Nako sa salaša Ivana Tumbasa

Uto, 10.09.2019 - 08:35 -- darko.kovacevic

Ivan Tumbas je rođen u Subotici 7. prosinca 1965. godine od roditelja Jakova Tumbasa i Elizabete rođene Džavić. Školovao se u rodnom gradu gdje i sad živi i radi. Pisanjem se počeo baviti u svojim mladalačkim godinama, s inspiracijom čuvanja ikavice. Svoja  djela pripovjetkama, člancima i pjesmama objavljuje u tisku: “Glas ravnice”, “Pučkoj Kasini”, “Hrvatskim novinama”, “Subotičkim novinama”, “Subotičkoj Danici”, te sudjeluje u "Liri naivi". U skorije vrijeme objavljuje svoja djela i na društvenim portalima i mrežama.

Prva knjiga pripovidaka na ikavici Ivana Tumbasa obuhvata 50 priča iz života na severu Bačke, na 152 strane.

Ej, kad se sitim davni vrimena kad su ženska čeljad nediljom poslipodne izašla na sokak, pa svaka sa sobom ponela šamedlu i udri u pripovitku, jel, moš se kast plećkanje, koja je šta čula, vidila, jel se trevila kakom događaju. U ta vrimena, mi dica, kad smo prolazili sokakom, znali smo da žene koje side moramo uvik pozdravljat s “faljen Isus”, “ljubim ruke”, jel “dobar dan”, al ne daj, Bože, proć, a ne javit se. Zacigurno daš bit ben, jel će žene kast nani. Onda bi se drukput unaprid javljali. Kazna bi bila cigurna, jedna jel dvi ćuške i kad naiđe sladoledaroš nema obećani kuglji sladoleda. To je bila veća kazna neg ćuška. To su bila srićna vrimena.

Lektor knjige je Zlatko Romić, korektor Mirko Kopunović, recezent Časna Eleonora Merković, tekničku obradu potpisuje Rajić Aleksandar, a u knjizi je samo dvje slike, koje je slikao Zoran Vukmanov Šimokov.

“Nako sa salaša“ dolazi i sa rečnikom, u knjizi je riječnik manje poznatih riječi i izraza kojih je 580 riječi.

Autor izdvaja nekoliko manje poznatih reči iz ovog rečnika:

Abriktovat - opominjat, Ajmekat - kukati, Baktit - težak hod, Bezecovat - odabrat, cocolištar – socijalista, Čavrgan - mlad momak, ćuza- zatvor, dišputirat - diskutirati, espap - prodajna roba, financ - poreznik, gose- gazde, Haramija- armija, izkezit se - pokazat zube, jalova - neplodna, kaštiga - kazna, lajber - češalj, mitiljav - slabunjav našedit - naglace se postavit, obamro - klonio, parlog - korov, reterat - nužnik, smoljav - smotan, šurnajst - puno, ufriško - ubrzo, vokš - glas, zapor - dodavanje brzine.

- Knjiga je, - u kratkim crtama veli autor, - pisana na šaljivi, poučni, religiozni način, koje sam ku dite na salašu čuo i vidio, pa sve do današnjeg modernog vrimena.

„Nako sa salaša“ Ivana Tumbasa je autorski samizdat. Knjiga može da se kupi direktno od autora, putem emaila – [email protected], facebook stranice Žackalo ili putem mobitela - 0648319053 - 024 566-596. Cjena knjige je 500 din.

Promocija knjige održava se 13. rujna 2019. godine u Bunjevačkom kolu, od 19 sati. Gosti promocije u Bunjevačkom kolu su Tamburaški sastav Biseri, te pjevačka grupa djevojaka iz Bunjevačkog kola. Nekoliko fotografija otuda pogledati ovde - (https://www.subotica.info/2019/09/13/promocija-knjige-nako-sa-salasa)

U pripremi su promocije u Somboru i Novom Sadu.

Za kraj, još jedan kratak isečak iz priče o teta Janji na Fejsbuku:

Samo stisne puce i oma se vidi ko se rasto, ko se švalera, koji su se rastali čerez poticaja, kome su struju ocikli, kako će vrime bit, kad će poštaš donet penziju. Tako mi teta Janja izdivani kako je jedared prošla.

Žive sramote! Slučajno stisla niko puce, a onda sve nike gole gujce poiskakale i nikako ne mož otrt, samo iskaču nike prsate. O, jezus Marija, jedva se otarasila od napasti.

Kad posli tog se počeli niki matori javljat, pa joj nude da dođu masirat i još da imadu skupe limuzine, dobre penzije i da bi je volili odvest u banju da se kupaju i posli… već grijota mi kast šta!

::

Ličnosti: 
Custom Search