Filozofija i film: Ruke ljubičastih daljina

Pon, 16.09.2019 - 08:42 -- darko.kovacevic

Četrnaesti susret članova Kluba ljubitelja muzike, filozofije i filma održaće se u utorak, 17. septembra 2019. godine, u Omladinskom klubu „Skladište“ Fondacije „Danilo Kiš“, sa početkom u 19.30.

Na početku druženja prikazaće se film Save Trifkovića, ,,Ruke ljubičastih daljina”, a potom će se otvoriti diskusija o avangardnom filmu.
Razgovor sa članovima Kluba vodiće Dragan Krstić, profesor filozofije. Tom prilikom profesor Krstić će podsetiti članove Kluba da istorijski gledano jedna grupa avangardnih filmskih umetnika nastoji da se što je moguće više udalji od prikaza objektivne stvarnosti, dok u drugom delu avangarde buja opsednutost istinom. Tokom diskusije članovi Kluba će izneti i svoje mišljenje o definiciji avangarde Pjera Žosa, koji kaže da se pod pojmom avangarde podrazumeva ,,skup filmskih traženja, iskustava i ispitivanja čija je svrha da se odrede sve estetičke mogućnosti filma, pa i najudaljenije krajnosti. . . “

U drugom delu razgovora članovi Kluba će izneti svoje mišljenje o filmu, ,,Ruke ljubičastih daljina”, Save Trifkovića, za koga se može reći da je jedan od najznačajnijih predstavnika naše neoavangarde.

U završnom delu druženja članovi Kluba vodiće razgovor o filozofiji modernog ukusa s posebnim osvrtom na avangardistički filmski ukus.
Klub je otvoren za nove članove.

Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Uto, 17.09.2019 - 19:30
Kategorija: 
Custom Search