Недеља борбе против туберкулозе и плућних болести

Kategorija: 

Према подацима СЗО туберкулоза је постала глобална опасност и сматра се да је у становништву има више него икада пре. Таквој проширеноси значајно доприноси упоредна (коепидемија) СИДА/ТУБЕРКУЛОЗА, и негативан тренд још увек није заустављен.

Стратегија Светске Здравствене Организације “Здравље за све у XXI веку” има 10 глобалних циљева, а циљеви 3, 5 и 6 директно се односе на туберкулозу. Циљ 3 гласи: Смањивање (снижавање) специфичних стопа обољевања, онеспособљености и умирања становништва односно реверзија глобалних трендова за пет главних пандемија: АИДС-а , туберкулозе, маларије, болести које су изазване дуваном и насиље/трауматизам.

Плућне и болести органа за дисање, акутне и хроничне, веома су честе као узрок обољевања и умирања становништва, без обзира на узраст и пол. Поред здравствених не треба занемарити ни економске последице (одсуствовање са посла, инвалидитет, трошкови лечења, превремена смрт). Изражена је, код ових болести и туберкулозе, висока повезаност обољевања са факторима који долазе из спољашње животне и радне средине, а на које сви можемо утицати - на одређени начин, одређеним мерама - као појединци и као део организоване друштвене заједнице.

У нашем времену исход лечења може бити добар, али не треба заборавити да је туберкулоза некада имала високу смртност, а и данас има у случају развоја мултирезистентног облика болести који настаје уколико се лечење (терапија) не спроводи на правилан и контролисан начин. Тада је смртност (леталитет) око 40%.

Боља социјално-економска ситуација и солидно образовање могу повећати, односно поправити квалитет живота и здравствено стање становништва. Одговорност за здравље припада свакој особа и у том смислу навике у корист здравља и здрав начин живота имају значајно место и улогу. Закључак који после овог следи врло је једноставан – могуће је смањивати стопе обољевања и умирања становништва од плућних болести и туберкулозе и на томе треба радити у заједници али и у породици и на личном плану.

У оквиру обележавања Центар за промоцију здравља ЗЈЗС ће одржати предавање за 7. разред ОШ „Кизур Иштван“, под насловом: Туберкулоза јуче, данас, сутра. Предавање ће се одржати дана 16.09.2019. (понедељак), са почетком у 12:25, а  предавач је др Зорица В. Драгаш.

Custom Search