17. SISY 2019 - Međunarodna konferencija o inteligentnim sistemima

Čet, 19.09.2019 - 10:00 -- nikola.tumbas

U septembru je svečano otvorena SISY 2019 (12-14.09.2019), Međunarodna konferencija o inteligentnim sistemima. Otvaranje je održano 12. septembra u Velikoj većnici Gradske kuće, gde se okupilo mnoštvo naučnika i predstavnika različitih univerziteta i visokoškolskih ustanova iz Mađarske, Slovačke, Rumunije, Kine, Rusije, Japana, Poljske, Tajvana, Kanade, Indije i balkanskih zemalja. Konferencija je organizovana sa strane Univerziteta Obuda iz Budimpešte i Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice, dok je IEE sekcija pružila tehničku podršku.

Događaj je otvorio dr Imre Rudaš (Univerzitet Obuda), predsedavajući konferencije, nakon njega se publici obratio dr Levente Kovač, rektor Univerziteta Obuda. Zatim je reč dobio dr Igor Fürstner, koji je pružio dobrodošlicu učesnicima u ime Visoke tehničke škole strukovnih studija. Svečanom otvaranju konferencije, prisustvovala je i Aniko Jeras, predstavnica Mađarskog nacionalnog saveta.

Plenarna predavanja su održali istaknuti stručnjaci: dr Ljiljana Trajković, predstavnik Univerziteta Simon Fraser iz Burnaby, Kanade sa naslovom „Complex Networks“; dr Radu Precup, predstavnik UPT-a (Polytechnic University Timisoara) iz Temišvara, Rumunije sa radom „Evolving Fuzzy Models of Mechatronics Applications“; dr Katalin Hangoš, predstavnik MTA SZTAKI Budimpešta sa prezentacijom „Structural Decomposition and its Use in Qualitative Model-based Diagnosis of Complex Systems” i dr Filip Čen, predstavnik SCUT-a (South China University of Technology) iz Guangdžoua, Kine sa predavanjem „Unmanned Systems Planning and Control based on Bionic Swarm Movement”.

Prilikom konferencije koja je trajala tri dana i čija su vrata bila otvorena za sve zainteresovane, prikazano je 70 radova koji su bili tematski vezani za različite naučne grane poput matematike, informatike, mehanike i inteligentnih sistema, kao i načini njihove primene kako u industriji, tako i u obrazovanju. Sem predavanja stručnog kadra, studenti doktorskih studija su takođe imali priliku da prikažu svoja postignuća u posebno organizovanoj sekciji.

info: Livia Sedmina

photo: VTŠ

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search