Slava zavičajnog udruženja Banija

Ned, 22.09.2019 - 20:16 -- darko.kovacevic

Banijci proslavili svoju krsnu slavu u Maderi

Zavičajno udruženje “Banija” Subotica obeležilo je u restoranu “Madera” Subotica na svoj tradicionalni način svoju krsnu slavu Roždenstvo Presvete Bogorodice, koja se kod nas poznata kao Mala Gospojina. Svečanom obredu sečenja slavskog kolača prisustvovali su brojni Banijci iz Subotice i iz okolni mesta, ali i predstavnici drugih zavičajnih društava: Zavičaj Pačir, Krajina Bajmok, Zavičaj Bačka Topola, Slavonija i
Baranja Subotica, Dušan Silni Feketić, Dalmacija, Lika, Republika Srpska, Hercegovina,ali i potomci Solunskih dobrovoljaca iz ove Severnobačke regije.

Za počasnim stolom sedeli su: poslanik u Skupštini AP Vojvodine gospodin Ilija Maravić, generalni direktor Kompanije “Subotička tržnica” gospodin Branislav Joka, predsednik Srpsko-ruskog i beloruskog društva gospodin Milenko Milošević, predsednik Ruskog-
srpskog društva gospodin Golub Karaman, a stigle su na to mesto iznenada i specijalne gošće iz Gline sa Banije u Hrvatskoj: gospođa Ljilja Varga i njena najbolja prijateljica Brankica Madžarev, koje su od svih prisutnih gostiju u svečanoj sali restorana gromoglasno pozdravljene dugotrajnim aplauzom.

Slavski kolač presekao je sveštenik Dragan Stokin, paroh i lokalni starešina Srpske pravoslavne crkve u Subotici. Posle osveštavanja slavskog žita otac Dragan Stokin je jako lepo besedio za sve goste na ovom tradicionalnom okupljanju, naznačio potrebu ovakvih proslava i okupljanja i svima poželeo mnogo sreće u budućem životu i radu. Inače, ovaj popularni sveštenik se uvek nešto duže zadržava na večeri dok je sa svojim verujućim narodom, međutim, ovaj put nije bilo tako, jer se brzo povukao iz sale zbog neodložnih privatnih obaveza. Ovogodišnji kum krsne slave za Malu Gospodinu bio je poznati subotički profesor fiskulture gospodin Čedo Pađen, koji je i novoizabrani predsednik Zavičajnog udruženja “Banija” Subotica. Kumstva se za sledeću krsnu slavu ovog popularnog zavičajnog udruženja “Banija” prihvatio Željko Zinaja. Sada već bivši i budući kum bratski su se izljubili i obećali organizovati nove i nove susrete svojih zemljaka i prijatelja na severu AP Vojvodine i Republike Srbije. Pozdravni govor održao je prof. Čedo Pađen i pritom rekao :

- Uvaženi oče Dragane Stokin, svešteniče Srpske pravoslavne crkve u Subotici, dragi prijatelji i uvaženi gosti, koji ste stigli na našu proslavu krsne slave ovde u Subotici sa mnogih strana, mili moji dragi zemljaci Banijci i Banijke, pripala mi je izuzetna čast da kao ovogodišnji kum naše krsne slave sve vas pozdravim. Želim svima srećnu slavu, ugodno raspoloženje i dobar provod. Nadam se da ćete uz druženje, pesmu i igru obnoviti sećanje na rodni kraj, na našu Baniju, na naše plodne njive, šume, naše seoske i gradske ulice starog kraja, gde smo rođeni i odrasli kao ljudi, naše bivše fabrike gde su mnogi radili, na naše škole, obdaništa i fakultete, na naše pretke i rođake, koji su ostali u
Kostajnici, Dvoru na Uni, Petrinji, Sisku na našoj Baniji, koju svi istinski nosimo u srcu, jer je samo jedan kraj naš zavičaj. Naš budući kum krsne slave ZU ”Banija “ Subotica Željko Zinaja je dobar i čestit čovek, siguran sam da smo izabrali pravu osobu da nas sledeće godine dočeka sa slavskim kolačem i slavskim žitom. Molim sve da ga pozdravimo lepim aplauzom, ali i ovaj večerašnji muzički sastav SU-
BEND, koji će nas zabavljati do ranih jutarnjih časova, pevaće i sviraće neumorno za sve vas i učiniti da ovo naše tradicionalno druženje bude nezaboravno. Ostaće nakon ove večeri samo sećanja na ovu lepu zabavu, a to je i naš zacrtani cilj, da se još više pročuje regijom priča o nama kao dobrim i gostoljubljivim domaćinima. Zahvaljujemo se i gospodinu Danilu Mandiću, bivšem fudbaleru FK “Crvena zvezda” Beograd, vlasniku ovog prestižnog restorana restorana “Madera” Subotica, koji uvek pronađe način da nam udovolji želji da baš ovde imamo naše proslave slave, prela, rođendane i krštenja dece.

- Nastojaću da budem dobar kum sledeće godine, meni je ovo veliko priznanje i na neki način nagrada, jer i sam volim svoj rodni kraj, našu lepu Baniju. Vidim među gostima meni draga lica, a znam da ovde nisu samo naši Banijci I Banijke, ovde ima, što bi mi rekli naroda sa svih strana. Sve vas pozdravljam i želim svako dobro u budućem životu i radu. - rekao veselo da ga svi čuju novi dolazeći kum Željko Zinaja.

Spretni i gostoljubljivi mladi konobari potom su servirali bogatu večeru za sve goste u sali “Madera”, koja je to ime dobila po čuvenom restoranu “Madera” u samo centru našeg glavnog grada Srbije Beograda. Već nakon pola sata dok su svi gosti večerali, poznati subotički SU-bend je započeo svoju muzičku i pevačku priču. Orilo se salom, pesma za pesmom je išla, igrala se kola iz svih krajeva, plesao bečki valcer do ranih jutarnjih časova u nastupajućem danu nedelja. I onda fajront, a rastanak je bio malo tužan, jer se mnogima u zenici oka zaiskrila suza, što je došao kraj ovog druženja, a sledeći susret na krsnoj slavi će biti tek sledeće 2020. godine na istom mestu, ovde u restoranu  “Madera”  Subotica. Bilo je sjajno organizovano, večera je bila odlično urađena od restoranskih kuvara,a rukovodstvo ZU “Banija” Subotica se zahvalilo Subotica.info što smo došli rečima i slikom sve to ispratiti.

Priznajemo, najveća moguća ocena za sve ono što smo videli, osetili, čuli sve tokom ovog višečasovnog druženja ovog našeg naroda.

Rekli su o ovom susretu zemljaka i prijatelja na krsnoj slavi Mala Gospojina u Subotici:

- Ovo su naši dragi prijatelji I kako mi ne bismo došli na proslavu krsne slave kod Banijaca. Mnogo su se dobro iskazali, hvala im za sve ono što smo videli I čuli, igrali smo , pevali, družili I pričali, ma bilo je sve sjajno, – jasan je u oceni događaja pričljivi Goran Đukić, predsednik  bratskog društva “Dušan silni” iz Feketića i Lovćenca i dodao, - vidimo se još brojniji na sledećoj krasnoj slavi, a domaćin će doći kod nas na
našu tradicionalnu slavu. Naši prijatelji iz Subotice su sigurno dobro organizovano društvo ove regije
.

- Dolazim sa mnogim prijateljima iz susednog obližnjeg grada Bačka Topola, imamo tamo isto svoje prostorije i organizujemo druženje novopridošlih stanovnika u tom gradu. Ovde se osećam jako svečano i na neki način kao najpreči gost, jer me sve ovo podseća na moju majku, koja je rođena na Baniji, a moj otac je iz Novog Grada u Republici Srpskoj, svi smo do poslednjeg rata živeli u Belom Manastiru,  Baranja, tamo smo bili ugledni građani, igrao sam fudbal u drugoligašu NK “Šparta” i ovo danas me sve vraća u moju ranu mladost, evociram uspomene na nešto što se više ne može vratiti i srećan sam što sam napola sa Banije, moji Milići su čestita porodica i siguran sam da moj otac nije nikada požalio što je izabrao za svoju suprugu moju majku. Inače, svi mi iz Baranje dobro smo se snašli ovde u Severnobačkom okrugu na teritoriji AP Vojvodine. Naš fotoreporter Blagoja Acan je podpredsednik skupštine Zavičajnog udruženja “Slavonija I Baranja” u Subotici, a ja sam u Izvršnom odboru tog društva isto u najvećem gradu na severu AP Vojvodine I Republike Srbije. Čujem da su mnogi odavde izbegli u Slavoniju i Baranju, Hrvatska, uradili slično kao i mi, napravili svoje zavičajne udruge zemljaka iz AP Vojvodine, BiH, Kosova u svojim gradovima i manjim mestima gde žive. Ma, svi znaju da smo svi jako slični u očuvanju kulture, običaja, folklora, pesme - na naše postavljeno pitanje o susretu zemljaka odgovara gospodin Željko Ćulibrk, ponosni Baranjac i Banijac nastanjen trajno sa porodicom u Bačkoj Topoli.

- Došli smo sa dva automobila iz obližnjjih mesta Pačir i Stara Moravica, volimo našu izvornu narodnu pesmu, igramo naša narodna kola, poneki su igrali i bečki valcer. Duša nam je puna, jer se nalazimo među prijateljima, Banijci su došli nedavno na naše “Zavičajne dane” u Pačir i mi im sada lepo uzvratili, bogati smo duhovno, idemo dalje u novu budućnost, prema svima ovde osećam kao neki bratski i rodbinski
odnos, dobro se jelo, pili smo odličnu rakiju i vina, ma super je sve ovo u restoranu “Madera” Subotica
, - jasan je u svojoj nakani da iskaže svoje reči pohvale za sve ovde u Subotici gospodin Pavle Lužaić iz obližnjeg mesta Pačir, opština Bačka Topola, sekretar Udruženja “Zavičaj” Pačir.

- Ne može ništa proći bez nas Ličana na ovom prostoru, došli smo i doneli našu čuvenu ličku rakiju, družili se sa svima, pevali, poneki i zaigrali kolo. Šta treba više takvom čoveku u godinama kao što sam ja, - veli nam, a da ga ništa ne pitamo, raspoloženi gospodin Mile Pavlica, čuveni Ličanin iz Plaškog u Lici.

- Došao sam sa prijateljima iz Bajmoka u goste na proslavu krsne slave, jer kad idete u goste onda ste sigurni da će vam isto tako biti uzvraćeno kada mi pravimo proslavu nekog događaja. Mi u našem Bajmoku pravimo u subotu 2. oktobra “Krajiško veče”, pa očekujemo da će kao i ovde doći puno naših zemljaka u mesto koje ima 7000 stanovnika od kojih su mnogi većinom iz Hrvatske i BiH. I sam dolazim sa Banije, to je moj zavičaj. Sve čekamo sa dobrom muzikom, jelima i sa pićem u lokalnoj sali u Bajmoku, - nagoveštava događaj u svojem okruženju gospodin Žarko Granulić, predsednik Zavičajnog udruženja “Krajina iz Bajmoka.

- Jedno vreme sam živela ovde u Subotici kao izbeglica, posle se vratila u našu pesmom opevanu Baniju i sada sam tamo vodeća u organizovanju našeg narod kroz SKUD “Prosveta” Glina. Osetila sam danas želju da budem sa mojim zemljacima i prijateljima na krsnoj slavi i ja povela moju prijateljicu Brankicu Madžar da budemo sa svima vama ovde u restoranu “Madera” Subotica. Presrećna sam, a vidim da su zbog nas dve naši Banijci specijalno spremili počasni sto da nam bude veselo I ugodno. Živi bili sto leta moji Banijci i Banijke ma gde živeli i šta radili. Na zdravlje svima, – najpre je nerado pristala na razgovor, a onda se najednom odlučila da se glasno raspriča draga gošća Banijaca, gospođa Ljilja Varga iz Gline na Baniji.

- Sa suprugom i društvom uvek idem na proslavu zavičajnih udruženja kada su na redu krsne slave. Moji su poreklom iz Drežnice,Like i Gorskog kotare u Hrvatskoj.Sve je ispalo jako lepo, hvala ocu Draganu Stokinu, koji je uveličao ovu tradicionalnu svečanost. Divan je osećaj biti sa svojim narodom, - izjavio je za Subotica.info gospodin Ilija Maravić, poslanik u Skupštini AP Vojvodine.

- Moji su starinom sa Banije, mada se moja porodica selila i po Slavoniji i BiH, jer se moj otac selio po potrebi službe na više mesta. Čuli to ovi naši iz ZU ”Banija” Subotica i pozvali me da dođem na krsnu slavu, a kakav bi ja bio da to odbijem. Bila je i moja supruga, odlično smo  večerali, pevali, igrali kola i bečki valcer, ma osećam se zaista divno među našim sunarodnicima u Sali - referira nam na naše pitanje gospodin Branislav Joka, popularni subotički generalni direktor “Subotičkih tržnica”.

- Nešto mi stalno dobacuju ovde, te najbolje igraš balote u AP Vojvodini, što nije tačno, jer je najbolji boćar u tom sportu naš Dalmatinac iz Golubića gospodin Zoran Marić, koji živi ovde u Bačkoj Topoli. I kad odgovorim da nisam najbolji, onda mi govore da sam najbolji sudija u boćanju, ali da srcem i dušom navijam pristrano za naš boćarski klub pri ZU ”Dalmacija” Subotica, što opet moram opovrgnuti, jer nisam ni tu sporan. Dakle, svima na glas govorim da sam ja samo uvek sa svojim narodom i pomažem im po pitanju izbegličkih prava, a svakog drugog ponedeljka sam u Subotici. Posao sam dobio da bi se svi naši novopridošli stanovnici AP Vojvodine snašli u moru problema sa nasleđem u starom kraju, sa vađenjem dokumenata u rodnom kraju, izvoda iz matičnih knjiga za novorođene itd. Pokušavam uvek biti koristan za naš narod, a kao što ste videli volim da pevam ojkače, zaigram narodno kolo i valcer. Volim kao i svi drugi sunarodnici da jedem jagnjetinu sa ražnja, takvi smo mi uvek Dalmatinci na slavljima, - nerado priča ali je odmah odgovorio na naša pitanja gospodin Špiro Lazinica, dipl. pravnik sa službom po čitavoj AP Vojvodini, stalno nastanjen u Bačkoj Topoli, a svi znaju da je i predsednik Izvršnog odbora Zavičajnog udruženja ”Dalmacija”Subotica.

- Želimo da se zahvalimo našim domaćinima večeras, divno je bilo ovo druženje na krsnoj slavi, ja to izjavljujem u ime svih naših građana,koji su došli odavno ovde iz BiH I Republike Srpske, a Banija graniči sa našom rodnom grudom- na rastanku ovog saborovanja, kada su svi odlazili svojim kućama, je rekao gospodin Slavko Duvnjak, - ugledni profesor Politehničke škole u Subotici, rodom iz grada Glamoča.

(Borislav Eraković - Blagoje Acan)

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search