Ciklus savremenog srpskog filma

Pon, 23.09.2019 - 17:20 -- darko.kovacevic

Ciklus PRVIH 20 GODINA posvećen je savremenom srpskom umetničkom filmu kroz projekcije i razgovore sa autorima i filmskim ekipama koji su obeležili period od 2000. godine do danas. Program obuhvata domaće filmove koji su postigli uspeh na međunarodnom planu, predstavljajući Srbiju na najznačajnijim svetskim festivalima postižući zapažen uspeh. Ovaj period je zanimljiv pre svega kao doba razvoja srpske kinematografije i hvatanja koraka sa svetskim tokovima imajući u vidu bogato nasleđe jugoslovenskog filma i velikih autorskih imena duboko urezanih u svetsku istoriju kinematografije.

U utorak 24. septembra od 18 časova u bioskopu Abazija na Paliću u okviru ciklusa PRVIH 20 GODINA prikazaće se film TI IMAŠ NOĆ reditelja Ivana Salatića koji je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji u okviru selekcije Nedelja kritike prošle godine. Film je osvojio i nagradu "Aleksandar Saša Petrović" za najbolji film na Festivalu autorskog filma u Beogradu, "Zlatnu mimozu" za režiju na festivalu u Herceg Novom, te mnoštvo nagrada na festivalima širom sveta. Reditelj Salatić je ovih dana i laureat nagrade "Mirko Kovač" za najbolji filmski scenario u protekloj godini. Film je nastao u crnogorsko-srpskoj koprodukciji i govori o životu u malom lučkom i ribarskom gradu nedaleko od Herceg Novog u danima kada brodogradilište, kao simbol nekadašnjeg napretka i privredni gigant stvoren voljom i naporom stanovništva pada u stečaj, bacajući mlade generacije u neizvesnost, a starije u osećaj uzaludnosti i žala za izgubljenim vremenom. Nakon projekcije publika će imati priliku da razgovara sa autorskom ekipom filma. Ulaz na projekciju je slobodan.

O programu:

Iako su u periodu prvih 20 godina XXI veka aktivno stvarali i autori stasali u prethodnim decenijama poput Gorana Markovića, Srđana Karanovića, Gorana Paskaljevića, Emira Kusturice, kroz ovaj program smo želeli da predstavimo isključivo dela autora čiji se počeci vezuju za ovaj period. Tako smo nakon više decenija dobili nove predstavnike čija su se dela našla u selekcijama festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji, Lokarnu, Torontu, Sandensu i drugim prestižnim smotrama filma u svetu osvajajući nagrade i pohvale od strane međunarodne stručne javnosti i publike. Verovatno zbog kontinuirano lošeg socijalnog, političkog i kulturnog stanja u zemlji, koje je obeležilo poslednjih 30 godina života u Srbiji, uspesi ovih mladih stvaralaca su gotovo nezapaženo prolazili u domaćoj javnosti, dok je publika ostajala uskraćena za umetnički sud vremena u kojem živimo ostavljajući nas na milost i nemilost medijskoj demagogiji paralelne stvarnosti gde se po navici pronalazimo i danas.  Iz tog razloga ovaj pregled savremene srpske kinematografije započinjemo od vremena sadašnjeg kako bismo bolje razumevali i osećali filmsko putovanje kroz period poslednje dve dekade.

Filmovi:

U okviru prvog dela ciklusa PRVIH 20 GODINA koji će se održavati do kraja 2019. godine pored Salatićevog filma TI IMAŠ NOĆ predstavićemo i TERET Ognjena Glavonića, USPAVANKA ZA GOSPOĐU J. Bojana Vuletića, NIČIJE DETE Vuka Ršumovića, KLIP Maje Miloš, BELI, BELI  SVET Olega Novkovića kao i kratke filmove Stefana Ivančića, Maše Šarović, Marka Grbe Singha, Milice Tomović i drugih domaćih nagrađivanih autora. Program će se nastaviti i tokom 2020. godine.

Program PRVIH 20 GODINA je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a organizator je agencija No Wave Films u saradnji sa bioskopom Abazija i agencijom KINOPRAKTIKA.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search