Nove aktivnosti OKUD Mladost

Sre, 25.09.2019 - 14:45 -- darko.kovacevic

Tradicionalno, tokom septembra, OKUD „Mladost“ upisuje nove članove u svoje sekcije.

Folklorna sekcija upisuje članove u dečije grupe, omladinski ansambl i rekreativnu grupu. Dečije grupe su podeljene po uzrastu. Najbolje vreme da se počne sa igranjem je 7 ili 8 godina, ali mogu se upisati i predškolci, a naravno i starija deca i mladići i devojke. I odrasli koji žele da nauče da igraju, možda samo da mogu da zaigraju na nekoj svadbi ili veselju, ili da se rekreiraju, ili pak žele da nastupaju na koncertima i smotrama rekreativaca, naći će svoje mesto u „Mladosti“.

Igranje narodnih igara je prilično zahtevno, kao rekreativno bavljenje sportom. Podiže opšu kondiciju, jača sve mišiće, poboljšava držanje tela, gipkost i pokretljivost zglobova, izdržljivost, ali i spretnost i gracioznost. Sa druge strane, igra je i vrsta umetnosti – razvija osećaj za lepo,  muzikalnost, osećaj za ritam i skladne pokrete tela.

Javni nastupi oslobađaju od treme i daju značaj svakoj ličnosti, stiče se sigurnost u ophođenju. Stekne se brzina i urednost u oblačenju i presvlačenju. Igraju zajedno devojčice i dečaci, momci i devojke, muškarci i žene. Steknu se prijatelji za ceo život, a sklopljeno je i mnogo brakova između folkloraša. Iz tih brakova nastaju novi folklorci, deca i unuci nastavljaju da igraju, pa ponekad imamo po tri generacije igrača iz iste porodice. Igra se na svim značajnim manifestacijama u gradu, putuje se u sela i gradove, održavaju se samostalni ili zajednički koncerti, učestvuje na smotrama i festivalima u zemlji i inostranstvu. I osvajaju se nagrade.

Narodni orkestar uvek nastupa zajedno sa folklornim ansamblom. Većina folklornih društava već odavno igra samo uz snimljenu muziku, ali „Mladost“ je veoma ponosna na činjenicu da uvek nastupa uz pratnju žive muzike. Takođe, na svakoj probi je živa muzika, nekad samo  korepetitor, a jednom nedeljno i čitav orkestar. Orkestar je višestruko nagrađivan, kako za samostalne nastupe, tako i za usklađenost i povezanost sa folklornim ansamblom.

Pozivamo muzičare da nam se pridruže i uživaju u dobroj muzici, druženju i putovanjima. Ako je vaš instrument violina, violončelo, kontrabas, tamburice, gitara,frula, flauta, klarinet, oboa, truba.... Svi ste dobrodošli.

Kreativna radionica za najmlađe upisuje decu od 5 do 10 godina. U okviru radionice deca će imati priliku da upoznaju razlićite stvaralačke tehnike, da kroz aktivnost, odabir i upotrebu materijala, boja i oblika ispolje svoju kreativnost i maštovitost. Kreativni rad ongažuje dečiju maštu i budi radoznalost, pruža im priliku da istražuju i dolaze do novih znanja i kroz igru i stvaralaštvo razvijaju pažnju, koncentraciju, strpljenje, finu motoriku i osećaj za lepo. Na kraju svakog procesa, deca će pred sobom imati gotovo delo, rezultat sopstvenog angažovanja, kreaciju njihovih vrednih ruku i mašte.

Radionice će biti organizovane u manjim grupama, formiranim prema uzrastu, za predškolsku i školsku decu, a održavaće se dva puta nedeljno po 60 minuta. Radionice mogu biti na srpskom ili mađarskom jeziku. Radionicu vodi Ivana Batinić, vaspitačica i likovna umetnica.

Lutkarska radionica je namenjena deci od 9 do 14 godina. Održavaće se dva puta nedeljno po 120 minuta. Biće formirane grupe po uzrastu, a takođe će moći da biraju da li žele da izvode predstavu na srpskom ili engleskom jeziku.

Na radionici će se deca upoznati sa lutkarstvom i lutkarskim pozorištem, vežbaće kondiciju disanja i mišića, kulturu govora. Imaće čitalačke probe, biće crtanja, vajanja, obrade različitih materijala koji se koriste u lutkarstvu –papir, karton, sunđer, plastika... Izrađivaće lutke i delove scenografije. U poslednjoj fazi će se održavati scenske probe, radiće se na stvaranju predstave, čija premijera će se održati krajem decembra. Radionicu vodi Nela Alilović, lutkarka

Radionica za tkanje je namenjena svim uzrastima. Održavaće se u tri bloka, svaki blok će biti zasebna celina i obrađivaće određene tehnike tkanja.Počećemo sa jednostavnim tehnikama i jednostavnim razbojima – brdima, lutkama, tkaćemo i bez razboja, pertle, trake i pojaseve. Zatim ćemo preći na složenije tehnike i razboje, vertikalne i horizontalne, snovanje, preplitanje, čvorovanje. Radionice će se održavati petkom, subotom i nedeljom posle podne, u trajanju od 4 sata. Polaznici mogu da prisustvuju samo jednom danu, celom bloku ili kompletnoj radionici, po sopstvenom izboru. Polaznicima će biti obezbeđeni razboji i materijali za tkanje, a izrađene predmete će moći da zadrže. Tkanje može biti odličan hobi, ali može postati i izvor zarade, pa očekujemo da će biti mnogo zainteresovanih, pre svega žena.
Radionicu vodi Eva Lindemann.

Život je jedan i trebalo bi ga iskoristiti na najbolji način. Šteta je provesti život zatvoren u četiri zida, gledajući tuđe živote na malom ekranu. Zato dođite da se družimo , da zajedno sviramo, pevamo, igramo, da putujemo, slikamo, pravimo lutke, ukrase, nakit, da glumimo i tkamo  ćilime i srećniji život.

Sve će nas jednog dana pitati starost gde nam je bila mladost. Naša je u „Mladosti“, pridružite nam se. Čekamo vas.

Informacije i prijave na telefon 063 87 344 78.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search