Održana svečana akademija povodom obeležavanja 75-te godišnjice oslobođenja Subotice

Sre, 09.10.2019 - 09:53 -- nikola.tumbas
Mi ne damo zemlje naše
Mi ne damo zemlje naše

Povodom obeležavanja 75. godina od oslobođenja  Subotice i naše zemlje Gradski odbor SUBNOR-A Subotica je organizovao  dvočasovnu svečanu akademiju povodom te godišnjice u Gradskoj kući najvećeg grada na severu AP Vojvodine i Srbije. Voditeljka programa Nela Ivić je na binu pozvala najpre članice pevačkog hora Femina vox Subotica i združeni hor Gerontološkog centra Subotica, koji su otpevali državnu himnu Srbije „Bože pravde“ i poznatu pesmu iz narodnooslobodilačkog rata „ Po šumama i gorama“,a dirovala je majstorski čuvena nastavnica  muzičkog vaspitanja Irena Kovač iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Subotica. Gosti na ovom skupu pozvani su da ustanu sa svojih sedišta da odaju počast minutom ćutanja svima onima, koji su svojim životom dali sadašnju slobodu narodu AP Vojvodine i Republike Srbije. Voditeljka programa gospođa Nela Ivić je započela svoju priču:

- Danas naš grad Subotica proslavlja 75-tu godišnjicu u najvećoj ljudskoj vrednosti- slobodi. Od drevnih vremena do danas istorija je smeštena u živim ljudima u sećanjima. Život se proživi, zaboravfi, zato je čoveku darovano najveću moć i najveću radost i najveću rados t, da se seća- Pesnici članovi SUBNOR-a ddlučili su da izdaju ovaj put zbirku pesama poezije posvećenu oslobodilačkim ratovima Srbije. Oni su se uključili u borbu za očuvanje i negovanje tekovina narodno-oslobodilačkih ratova. Najveća tekovina NOR-a i naših slavnih boraca je ta toliko draga i  poštovana reč sloboda. To je ta vrednost za koju su se naši preci kroz vekove borili, a svaku smo skupo platili životima naših boraca i krvlju je zalili. Za slobodu su pale ogromne žrtve i mi to ne smemo i ne želimo zaboraviti, - tako je svoj sinoćni blistavi nastup započela raspoložena voditeljka.

U ime organizatora SUBNOR-a voditeljka je pozdravila i specijalne goste na svečanoj akademiji: predsednika Srpskog kulturnog centra Subotica gospodina Milu Tasića, predsednika Saveza invalida rada Subotice gospodina Stanka Nimčevića, potpredsednika Ratnih i vojnih invalida Republike Srbije gospodina Dragoslava Dašića, gospodina mr Nebojšu Crnogorca i gospodina prof. Dragomira Marinovića, predsednika i sekretara Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Subotica, zamenika predsednika Udruženja penzinera grada Subotice gospodina Ratka Pižuricu, direktora Politehničke škole Subotica gospodina Isu Planića, direktora „ Bunjevačkog media centra“ Subotica gospodina Borisa Bajića, Potpukovnika Vojske Srbije gospodina Sinišu Rangelova, načelnika  vojnog odseku u Subotici i načelnika Severnobačkog okruga gospodina mr Dragog Vučkovića, koji se kratkim govorom obratio svim učesnicima programa svečane akademije i prisutnim gostima u svoje ime i u ime  odsutnog gradonačelnika Subotice gospodina Bogdana Labana, koji je bio poslovno zauzet i nije mogao prisustvovati ovoj tradicionalnoj svečanosti u Gradskoj kući Subotica.

Mikrofon u Gradskoj većnici Subotica je potom preuzeo magistar ekonomskih nauka, penzionisani visoki oficir Vojske Srbije i  popularni predsednik SUBNOR-a grada Subotice gospodin Maksim Đorđije Bakrač.

-Prošlo je 75. godina od oslobođenja Subotice 1944 godine , zato imamo veliko osećanje duga, prema onima koji su se junački i hrabro borili, a na tragičan način plaćali svojim životima velikih i preteških borbi natčovečanskim naporima što čine veliki junaci, heroji i vitezovi, večitih vremena. Svi oni imali su samo jedan san, osloboditi svoju zemlju, rodnu kuću i očuvati svoju porodicu. Odbrana zemlje je svakako najuzvišeniji čin. Uvek je kod nas važilo sveto i časno pravilo, junački i hrabro je za Otadžbinu poginuti u narodnooslobodičakom ratu protiv  neprijatelja – osvajača naših teritorija i dati svoj dragoceni život. Naš narod je srećan što među našim sinovima i kćerima imao uvek u prošlosti, ali ima ih i sada, koji ne žale umreti za svoju zemlju kada je naša država u opasnosti i kada neko pokušava narušiti i pogaziti naše državne granice. Vaša dela su besmrtna, tako piše na mnogim spomenicima podignutim u čast  našim poginulim borcima za slobodu, našim stvaraocima države u ratu, kojima odajemo zahvalnost u miru. Mi borci i ratnici, patriote ove naše lepe zemlje smo obavezni da čuvamo i negujemo naše nasleđe i naše tradicije, koje predstavljaju ogromnu kuturnu baštinu i naše veliko nacionalno blago. Naš narod je bio uvek Vojska Srbije, a vojska je sastavni deo naroda bez kojeg se ne može. Mi jesmo sazdani od patriotskih sećanja i osećamo nacionalni ponos i ljubav prema svom narodu. Kakva osećanja, ljubav, veru imate za odbranu naše zemlje, toliko je i jaka odbrana naše Otadžbine, gde svega toga nema prema našoj Otadžbini,  znajte da umire i naša lepa i voljena zemlja. Moramo u budućnosti mnogo više posvetiti pažnje vaspitanju i obrazovanju mladih generacija i negovanju slobodarskih tradicija i kulturne baštine. Patriotizam nam mora biti veliki motiv za odbranu onoga što smo dobili u neprestanom borbi da imamo slobodu kao najveću vrednost jednog naroda na ovom delu sveta. Istorija nas uči da nijedna žrtva u ratu i miru ne sme biti zaboravljena ili osporavana u današnjem miru u Srbiji. Hrabrost i naša istorija Otadžbine nas uči da je spoznaja o bivšim oslobodilačkim ratovima u našoj zemlji ostaje večna kategorija, mi imamo veliko divljenje prema svim bivšim bitkama, slava tih saznanja je večna. Navršava se eto 75. godina od oslobođenja naše Subotice, koja se dogodila te 1944. godine. Sa poštovanjem i zahvalnošću u čast i slavu dičnim našim precima, naša dela živeće večno, jer smo mi uvek potpuno svesni i znaćemo uvek ceniti  istoriju Otadžbine. Živela sloboda i živela naša Srbija.

- rekao je između ostalog gospodin mr Maksim Đorđije Bakrač, predsednik Gradskog odbora SUBNOR- Subotica u uvodnom delu Svečane akademije povodom oslobođenja Subotice i pri tome podelio  povelje i zahvalnice pojedincima, koji su dali veliki doprinos u radu Gradskog odbora SUBNOR-a u proteklom periodu: gospodinu Jovanu Vukobratoviću, gospodinu Stanku Nimčeviću, gospodinu Nikoli Opačiću, gospođi Tamari Babić, gospodinu Aleksandru Tokoviću, gospođi Milici Đuran, gospodinu Miletu Tasiću, gospođi Ireni Kovač, gospođi Jasmini Marić i gospođi Marti Aroksalaši-Stamenković. Poznata subotička solo pevačica gospođa Tamara Babić je posle primitka zahvalnice otpevala nekoliko starih pesama uz pratnju na klaviru gospodina Gordana Papića i gospodina Vlastimira Stanimirovića na harmonici. Nekoliko pesama otpevao jei poznati vojvođanski kantautor gospodin Aleksandar Toković uz pratnju pevačke grupe “Veselice” Subotica. Voditeljka programa Nela Ivić predstavila je u završnom delu svečane akademije novoizdanu knjigu poezije članova subotičkog SUBNOR-a pod nazivom “ONI SU MAŠTALI O SLOBODI”. Autori su : Mihajlo Kmezić, Geza Babijanović i Maksim Bakra koji su svoja sećanja I doživljaje iz NOB-e pretočili u stihove, koji su na trenutak podsetili na vreme, koje je daleko iza nas. Kao recenzent ove knjige pojavio se ove večeri za mikrofonom gospodin Mile Tasić, poznati subotički novinar iz sfere kulture, koji je godinma stalno zaposlen u Narodnoj biblioteci Subotica i na omiljenoj lokalnoj televiziji Subotica. Rekao je o autorima,

Poznati bunjevački pesnik Geza Babijanović je rođen u Subotici, jedno vreme živeo je u Novom Sadu, danas je penzioner, radio je dugo godina kao predsednik Trgovačkog suda Subotica, piše poeziju na ikavici i ekavici, dugogodišnji je član predsedništva SUBNOR-a Subotica. Sin je borca, koji je bio organizator pokreta otpora  prema fašizmu u Subotici. Do sada je objavio dve knjige poezije u Subotici.

Drugi autor pesama u novonastaloj knjizi je gospodin Mihajlo Kmezić, rođen 1928. Godine u ličkom selu Rudopolje, Lika, Hrvatska. Godine 1942. Istakao se u skupčjanju hrane i odeće za partizanski pokret u tom delu Jugoslavije sa tadašnjim sekretarom Jovankom Budisavljević, kasnije suprugom Maršala Tita. Sa samo petnaest godina je otišao u partizane, bio je kurir u Vrhovnom štabu. Jedan  je od učesnika na zasedanju AVNOJA u Jajcu,a nemački desant na Drvar je uspešno preživeo. Septembra 1945. godine odlazi na vojno školovanje u Rusiju, vratio se 1948. Godine u Beograd i dobio čin poručnika. Posle se preselio u naš grad Subotica.  Treći autor  stihova poezije je predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica gospodine Maksim Đorđije Bakrač, rođen 1949. godine u selu Goranska, opština Plužina u Republici Crna Gora. Završio je Gimnaziju, posle diplomirao na Vojnoj akademiji i na kraju okončao postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu Subotica kao magistar ekonomskih nauka. Deda mu je bio učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, Učestovao je kao oficir Jugoslovenske vojske u ratnim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991 do 1993 godine i tokom agresije NATO-na našu zemlju 1999. godine. Do sada je objavio tri zbirke pesama. Stihove tri autora čitala je Jasmina Marić.

Na kraju svečanosti  briljantna voditelja programa gospođa Nela Ivić je rekla:

- Nadamo se da smo vam na barem na trenutak vratili vreme iz naše slavne prošlosti,koje je obeležilo stradanje i pobedu našeg naroda u narodnooslobodilačkim ratovima u ovoj ponosnoj zemlji, naš grad Subotica i narodi, koji žive u AP Vojvodni i Srbiji nikada neće zaboraviti slavnu prošlost našij predaka. Hvala svima, koji su večeras  došli da budu sa nama u ovoj gradskoj sali u gradu koji istinski ljubi svoju slobodu i ceni ono što imamo.

 

REKLI SU O OVOM TRADICIONALNOM DOGAĐAJU U SUBOTICI :

- Rado dolazimo na ovakve svečane prilike da učestvujemo sa našim programom. Spajamo više postojećih horova u jedno pevačko društvo i dali smo na taj način svoj doprinos da se očuva osećaj za one, koji su oslobodilačkom borbom u NOBU stvarali ovu našu zemlju – rekla je gospođa Irena Kovač, dirigent hora iz Subotice.

- Član sam predsedništva SUBNOR-a Subotica, tradicionalno dolazim i pevam borbene pesme sa mojom pratećom grupom “Veselice” Subotica i vidim da je moj nastup gromoglasno pozdravljen od publike u Sali Gradske većnice. Mnogi su pevali sve vreme sa nama tokom našeg nastupa, bio je to miks naših pesama,ali i starih ruskih pesama, priznam da smo višenego zadovoljni sa našim nastupom. Doći ćemo uvek na ovakve i slične priredbe gde se slavi naša slavna istorija – raspoloženo je posle nastupa pričao gospodin Aleksandar Toković, dipl. ekonomista i poznati  vojvođanski kantauror zabavne muzike, rođen u Somboru, danas živi i radi u našem gradu Subotica.

- Poziv organizatora  svečane akademije iz SUBNOR-A  Subotica ne možemo nikada odbiti. Zadovoljstvo je što smo bili večeras nastupili kao učesnici programa, odali smo počast našim slavnim precima, koji su stvarali današnje društvo i priznajemo im na ovaj način da je sve to vredelo sve to raditi, jer  imamo sadađnju državu i  budućnost da živimo u miru - u prolazu nakon odličnog pevačkog nastupa izustila je poznata vojvođanska solo pevačica Tamara Babić, kojoj su mnogi gosti na svečanosti prilazili i čestitali.

- Došli smo kao predstavnici  Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije na svečanu akademiju povodom oslobođenja Subotica, jer smo mi uvek na ovakvim događajima, naša partija i naš predsednik SPS-a gospodin Ivica Dačić prepoznaju način na kojoj je stvarana naša zemlja Srbija. Slavnim precima smo zahvalni što imamo naše lepe gradove, naše škole i fakultete, gde se obrazovanjem spremaju naše nove generacije da preuzmu budućnost u svoje ruke. Hvala neizmerno onima,koji su dali za slobodu nešto najviše što su mogli tih ratnih godina, građani Subotice nikada neće zaboraviti heroje NOB-e iz ovog kraja. Slava svima onima kojih više nema u životu. Divan program večeras u Gradskoj većnici Subotica i naše iskrene čestitke organizatorima iz Gradskog odbora SUBNOR-A – ocenjuje svečanu akademiju povodom 75- godišnjice oslobođenja Subotice- predsednik Gradskog odbora SPS-a Subotica gospodin mr Nebojša Crnogorac, zaposlen kao sekretar  sekretarijata u Poreskoj upravi grada Subotice.

- Zadovoljstvo iskazujem što smo izdali ovu novu našu knjigu pod nazivom “ ONI SU MAŠTALI O SLOBODI”, jer je to naš dug prema našoj slavnoj istoriji i prošlosti, koja se ne može zaboraviti danas,a ni sutra verujem. U SUBNORU Subotica godinama radim kao predsednk komisije za negovanje tradicije i običaja našeg naroda u najvećem gradu na severu AP Vojvodine i Srbije. Drago mi je što to sve naši dragi građani Subotice prepoznaju, sreću me na ulici u gradu i čestitaju mi za ono što strpljivo radimo već godinama. Ne bojimo se za budućnost, jer su iza nas dela, mladima poručujemo da nastave dalje sa osećajem za stvarnost i neka budu strpljivi, jer ova zemlja je nešto najlepše što smo stvorili svojim radom - pesnički raspoloženo konstatuje slavni subotički pesnik gospodin Geza Babijanović, penzionisani diplomirani pravnik, bivši predsednik Privrednog suda Subotica, član Bunjevačke matice Subotica i osoba sa kojom se svi u  gradu Subotica,AP Vojvodini i Srbiji istinski ponose. Čovek za svaki primer čestitosti.

- Dolazimo uvek na ovakve svečane prilike, pripadam narodu sa juga bivše Jugoslavije, udala sam se u Suboticu i napustila rodnu Bitolu, ovde sam rodila dve ćerke, radila i danas sam u penziji, moram pohvaliti ovo što smo večeras predočili učesnici programa. Bilo je prelepo sve ovo videti, čestitke organizatorima iz SUBNOR-A, posebno smo zadovoljni nastupom hora, pevačima Aleksandrom Tokovićem i Tamarom Babić i našim pesnicima  iz SUBNORA - poručila je znanima i neznanima sa ovog tradicionalnog skupa gospođa Blaga Klišanić iz  Severnomakedonskog zavičajnog društva  “Ilinden” Subotica,koji u sledeći petak imaju svoj veliki skup od 18. časova u Dečjem pozorištu Subotica, gde pozivaju svoje sunarodnike, ali i druge građane Subotice da budu njihovi gosti. Uz bogati kulturno-zabavni program posle će biti organizovana zakuska u predvorju Dečjeg pozorišta Svoje sunarodnike  specijalno za ovu priliku u Suboticu dolazi pozdraviti njegova ekselencija ambasador Severne Makedonije iz Ambasade u Beogradu,Srbija.

 

Borislav Boro Eraković

Foto: Nino

 

Autor teksta: 
Custom Search