Митровданске задушнице код православних верника

Kategorija: 

Многи православни верници су у суботу током дана били присутни на богослужењима у две постојеће Српске православне цркве у Суботици, а затим су бројно пошли обићи последња почивалишта својих најмилијих особа на гробљима у граду где живе. Наравно, међу посетиоцима се нашло доста грађана, који су на овај празник дошли из других градова и места у Србији, али и из других држава света, јер се на тај начин одаје дужно поштовање према онима којих више нема мећу живима. Митровданске задушнице увек долазе пред крсну славу Митровдан, На тај дан за велике Митровданске задушнице се обележава сећање за све преминуле, полази се на гробља и пале се свеће у цркви. Српска православна цркве је прописала посебне дане ЗАДУШНИЦЕ, ту се говори да се то догађа четири пута годишње. 

Зимске задушнице су пред покладе, месне покладе су пред Духове, михољске су пред Михољдан, а Митровданске су данас. На сам дан Задушница се иде у цркву, где се служи Света литургија и парастос на којем свештеник СПЦ прелива вином жито, а после се иде до гробова покојника. На гробљима свештеници СПЦ данас пале свеће и обављају кратски обред и каде гробове православних верника. На гробље и у цркву се увек носи кувано жито(кољиво), које подсећа на Христове речи да зрно тек када умре род доноси, не у мраку, него у светлости Сунца. Црно вино, којим свештеник прелива жито означава Божје милосрђе као и молитве верника за своје упокојене, којима се зацељује ране греха. Свећа је симбол светлости Христове, која треба да подсети на светлост којом Христос васкрсава и даје нама људима предукус вечног живота. Из канона овог дана којим су обухваћени сви људи целе васељене и разни видови упокојења, види се да Црква моли за умрле у градовима, пустињама, на земљи, и на сваком месту, за цареве, свештенике, архијереје, браћу, другове, сроднике, за све родове, старо, младо, децу, сирочад итд. Канон даље говори да разне врсте смрти и моли се за оне што гроб покри, што вода покри, рат покоси, земљотрес обухвати, убице убише, огањ спали, који умреше на мору, на земљи, у рекама, изворима и језерима, од зверова, птица змија, у пустим местима, који умреше од жалости или од радости напрасно, које уби мач и коњ, град, снег или земља засу, које убише чаробни напици, отров, који падоше са висине, дрвета или погинуше од железа или од камена, од грома у пукотинама земље, од мора, од отровног уједа, коњских гажења, дављења или вешања. 

Гробља у Суботици су јуче била пуна римокатоличких верника, јер је Римокатоличка црква обележила свој празник СВИХ СВЕТАЦА, познатији код народа као СВИСВЕТЕ, а данас се то исто дешава на гробљима у нашем граду али су овде дошли православни верници и свештеници СПЦ да обележе Митровданске задушнице, све ради тога да се обележи сећање на преминуле најдраже своје родитеље, брачне партнере, браћу и сестре, пријатеље, рођаке и колеге са посла. 

ВЕЧНАЈА ПАМЈАТ СВИМА И НЕКА ИМ БУДЕ ЛАКА ЗЕМЉА У КОЈОЈ ПОЧИВАЈУ У ГРОБУ !

Пише: Борислав Ераковић

Custom Search