Градоначелник Лабан на снимању филма о Светозару Милетићу

Pet, 15.11.2019 - 17:20 -- nikola.tumbas

Градоначелник Суботице Богдан Лабан присуствовао је данас, у Градској кући, снимању дугометражног играног филма о Светозару Милетићу. Филм по сценарију Милована Витезовића и у режији Дарка Бајића, у којем главну улогу тумачи Љубомир Бандовић, прати живот и рад некадашњег политичара, угледног адвоката и градоначелника Новог Сада Светозара Милетића (1826-1901) и његову борбу за присаједињење Војводине Краљевини Србији.

–  Са великим задовољством пружили смо подршку овом пројекту, јер је од изузетног значаја филм о животу знаменитих Срба, тзв. старе Војводине који су својим радом, својом жртвом стварали темеље модерној српској Војводини и отворили нове путеве, и у области културе, и образовања, али и у другим областима важним за нашу данашњицу.  Радује сусрет са великанима наше уметности попут Лазе Ристовског, Дарка Бајића, Жарка Лаушевића... а још више радује пројекат који предстоји јер ће на прави начин подстаћи младе да размишљају о времену и историји – изјавио је том приликом Лабан.

Прва клапа филма, познато је, пала је почетком октобра у Музеју науке и технике у Београду,  последњих дана октобра снимано је у Градској кући у Вршцу, а потом су на ред дошли Нови Сад, Сремски Карловци и Суботица. Након снимања у нашем граду историја ће, на филмском платну, оживети и у Сомбору да би се, како је најављено, снимање завршило 24. новембра у Београду. 

Пројекат су подржали Министарство културе и информисања, Покрајинска влада, Филмски центар Србије и око 30 локалних самоуправа у Војводини, као и Одбор за обележавање значајних датума у Републици Србији.

Планирано је да филм премијено буде приказан у мају 2020. године у Новом Саду.

Autor teksta: 
Custom Search