Grand prix za predstavu „Izvini mama“ na 16. Zvezdarištu

Sre, 27.11.2019 - 13:16 -- darko.kovacevic

Dečje pozorište Subotica osvojilo je Grand Prix sa predstavom „Izvini mama“, reditelja Todora Valova, i dve glumačke nagrade na 16. Zvezdarištu. Regionalni Dečji pozorišni festival „Pozorište Zvezdarište“ održan je u Beogradu od 20. do 26. novembra 2019. godine na kome se takmičilo 13 predstava.

ODLUКE O NAGRADAMA STRUČNOG ŽIRIJA:

Stručni žiri 16. Dečjeg pozorišnog festivala POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE, u sastavu: Aleksandra Glovacki, pozorišna kritičarka i dramaturškinja, Bojana Lazić, rediteljka i Stefan Bundalo, glumac, na sednici, održanoj 25. novembra 2019. godine, doneo je sledeće odluke:

Da se Nagrada za ANIMACIJU LUTAКA dodeli ansamblu predstave „Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih Novi Sad.

Obrazloženje: Ne samo animacijom lutaka, već je korišćenjem svih ostalih scenskih elemenata celokupni ansambl ove predstave postigao visok umetnički efekat, koji može i treba da služi kao primer pristupa ozbiljnom dečjem pozorištu.

Da se Nagrada za glumca festivala dodeli Stefanu Ostojiću za ulogu Čarobnjaka u predstavi „Izvini mama“, Dečjeg pozorišta Subotica.

Obrazloženje: Retko je danas videti ovakvo obilje scenskog šarma i lakoće sa pokrićem, iznad svega ozbiljnost i emotivnost u igri, koju je Stefan Ostojić pokazao kao Čarobnjak.

Da se Nagrada za glumicu festivala dodeli Viktoriji Palfi za ulogu Vasje u predstavi „Izvini mama“, Dečjeg pozorišta Subotica.

Obrazloženje: Promišljeno i precizno, minimalističkim sredstvima, Viktorija Palfi uspeva ubedljivo i sa jakom emocijom da prikaže kompleksan odnos maloga Vasje prema svetu koji ga okružuje.

Da se Nagrada za režiju dodeli Jakubu Maksimovu za režiju predstave „Na vukovom tragu“, Pozorišta mladih Novi Sad.

Obrazloženje: Režija ove predstave je jedna od onih o kojoj se priča i pričaće se, jer hrabro i pametno podiže visoke umetničke standarde dobrog pozorišta za decu i poziva sve druge reditelje da prate ovaj kvalitetan i posvećen umetnički trag.

Da se Specijalna nagrada dodeli predstavi "Šareno drvo"; Pozorišta za decu Кragujevac koja najmlađe uvodi u svet pozorišta, stvarajući tako buduću publiku neopterećenu postojećim konvencijama. Smatramo da je ovakva vrsta pozorišta neophodna u smislu negovanja neke buduće publike.

Da se GRAND PRIX festivala dodeli predstavi „Izvini mama“, Dečjeg pozorišta Subotica.

Obrazloženje: Originalnim scenskim jezikom, ova predstava oživljava starinsku bajku, približivši je savremenom senzibilitetu, i to kroz sve segmente: glumom, dizajnom, atmosferom, zvukom i važnom porukom jednako aktuelnom danas kao što je i nekad bila, kako za male tako i za velike.

Žiri pohvaljuje predstavu "Avanture maloga Juju" Gradskog kazališta lutaka Rijeka, jer suptilnim scenskim jezikom, a sa svim pozorišnim elementima, nežno oživljava staru dečju pesmicu. Žiri posebno ističe završnu dramaturšku intervenciju i njenu snažnu humanu poruku.

Sa žaljenjem konstatujemo da ovaj festivalski izbor nije ponudio kvalitetan originalni savremeni dramski tekst koji bismo nagradili. Većina predstava se zasniva na dramatizacijama postojećih i već viđenih predložaka. Samo jedna predstava se bavi savremenom i aktuelnom tematikom, na žalost sa nezaokruženom dramaturškom intervencijom. Smatramo da je ovo trenutno najveći problem za budućnost pozorišta za decu i mlade i preporučujemo i insistiramo da se sa mnogo većom pažnjom pristupi stimulisanju stvaranja ozbiljnih i kvalitetnih tekstova za decu i mlade.

Nameće se zaključak da se u nekim slučajevima olako i neozbiljno pristupilo stvaranju repertoara, pa su se takve predstave našle i na ovom festivalu. Estradizacijom i podilaženjem neukusu, stvara se velika šteta sa nesagledivim posledicama po razvoj publike u tom osetljivom uzrastu i to je nešto čemu cela profesija treba da stane na put.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search