Druženje Subotičkih sportista sa osobama sa autizmom

Sub, 30.11.2019 - 09:55 -- nikola.tumbas

Sportski savez grada Subotice i Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom organizovali su druženje subotičkih sportista sa osoba sa autizmom i njihovim prijateljima u akciji "zakotrljajmo kugle zajedno". Zahvaljujući Jumanji bowling centru koji je ustupio staze za kuglanje druženje je održano u petak 29. novembra. 

Sportskom danu prisustvovali su i čelnici Sportskog Saveza Srbije, predsednik Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković. Štefanek je istakao zadovoljstvo zbog organizacije ovakvih manifestacija -  Sportski savez Srbije će uvek podržavati ovakve akcije. Cilj je da se što više dece uključi u sport, ovoj deci izuzetno znači druženje sa sportistima. Treba napraviti i jedan zajednički sastanak sa predstavnicima klubova u svakom mestu, jer sva deca imaju pravo da dolaze na treninge i da se bave sportom u skladu sa svojim mogućnostima. Decu treba podržati, dati im prostor za treninge, da svi budu deo jednog zdravog života, a toga nema bez sale i treninga. Na nama, koji vodimo sport u Srbiji, je da im obezbedimo što bolje uslove.

Suzana Skenderović iz Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom jedna je od organizatora ovog sportskog događaja - Ovo je sjajna akcija koja je izašla iz jednog razgovora da uključimo sportiste u priču, da pokažemo da deca sa autizmom i drugim smetnjama u razvoju mogu da se uključe u razne sportove. Naša deca nisu diskriminisana, ali nisu dovoljno uključena u razvoj što se sporta tiče. Hvala Sportskom savezu Srbije i Sportskom savezu Subotice i svim sportistima koji su došli. Pokušavamo da uključimo decu u razne sportove, u skladu sa mogućnostima, ili da napravimo jednu ustaljenu aktivnost koja bi se dešavala. Jedna aktivnost nedeljno jeste nešto, ali nije dovoljno za našu decu. Ujedno, kroz ovakve aktivnosti radimo na inkluziji.

Sportski savez Subotice je u velikoj meri pomogao da se druže subotički sportisti sa osobama sa autizmom. Generalni sekretar saveza Dejan Vuković, zahvalio se svim subotičkim sportistima koji su se vrlo lako odazvali pozivu i izdvojili vreme za druženje u kuglani -  Sportski savez Subotice ima želju i volju da pomogne u ovakvim akcijama. Drago mi je da su se subotički sportisti prihvatili poziv i rado učestvovali u ovoj akciji. Osobama sa autizmom puno znači ukazana pažnja i druženje. Očekujem da će biti još ovakvih akcija i da ćemo ovoj deci omugućiti češće bavljenje sportom i druženje sa sportistima. Sa decom su se ovaj put družile fudbalerke Spartaka, aktualnog šampiona države, teniseri Spartaka novi prvaci Srbije u četiri kategorije, članovi planinarskog kluba Spartak, rukometaši Spartaka, odbojkašice Spartaka, košarkaši Spartaka i plivači Spartak Prozivke. Mnogi od ovih sportista uspešno predstavlja naš grad i vredno svakodnevno treniraju, ali su danas rado došli da se druže sa ovom decom i da zajedno zakotrljaju kugle. 

Na sportskom druženju prisutan je bio i Nino Manojlović, predsednik Srpskog saveza za rekreativni sport osoba sa invaliditetom - Zadovoljstvo je biti u Subotici koji su organizovali ovako nešto, a ovakva akcija zaslužuje podršku. Subotica je jedan od gradova gde se ulaže dosta energije da se napreduje u oblasti sporta. Ono što mi kao Savez imamo za cilj je da se na teritoriji cele Srbije razvije svest o potrebi rekreativnog bavljena sportom osoba sa smetnjama u razvoju. Ne treba potencirati takmičarske rezultate, već da se deca tokom cele godine 

Violeta Slović, kapiten ŽFK Spartak pohvalila je akciju - Drago mi je što je veliki broj sportista došao. Ovo je najveće zadovoljstvo koje može da se pruži deci i da im pokažemo da su deo nas. Rado pozivam svu ovu decu da dođu kod nas na treninge, na utakmice, da uživamo, kao što uživamo u ovom danu. Sport može mnogo da im pruži, pre svega prijateljstvo.

Na kraju jednog lepog druženja odbojkašica Spartaka, Milica Živanović poklonilka je svoj dres jednom detetu dok je Sportski savez Subotice uručio skroman poklon svoj deci osoba sa autizmom koji su prisustvovali ovom sportskom danu. 

Custom Search