Mlado i staro na Vrbljanskom prelu

Pon, 02.12.2019 - 13:23 -- darko.kovacevic

Održano veliko tradicionalno zavičajno druženje građana Subotice, AP Vojvodine, Republike Srpske i BiH

Na sabor „Vrbljansko prelo“ došli mladi i stari u restoran „Spartak“ Subotica

Pre desetak godina na prostoru AP Vojvodine i Republike Srbije oformljeno je Zavičajno udruženje „Vrbljani“ sa sedištem u Titelu kod Novog Sada, ali i sa pododborima u Subotici, Somboru, Klisi kos Novog Sada, Gakovo kod Sombora, Crvenka kod Kule, Bikovo kod Subotice i u Beogradu. Osnivači su bivši stanovnici mesta Vrbljani, koji su tokom prošlog građanskog rata morali pod najezdom protivničke neprijateljske vojske napustiti svoj voljeni zavičaj. Vrbljani su pripadali do početka ratnih sukoba u BiH opštini Ključ, a kasnije su se našli u novoformiranoj opštini Ribnik, koja je danas najmanja i najnerazvijenija opština Republike Srpske. Ipak, svi novodoseljeni bivši stanovnici mesta Vrbljani su se dobro snašli u Srbiji, jako dobro su međusobno pomažu i iznad svega su veliki dobrotvori, humanitarci koji znaju prepoznati nevolju našeg naroda i uvek su prvi među onima, koji pomažu na razne načine ne samo svoje bivše meštene, nego i sav narod na prostoru AP Vojvodine i Republike Srbije. Mnogi od Vrbljanaca u vrhunski majstori raznih zanimanja, koji kroz svoj majstorski zanat besplatno pomažu sve, jer znaju šta je ljudska nevovlja i nesreća,koja je izazvana pomeranjem stanovništva nakon ubitačnih ratnih godina u Srpskoj i Srbiji. Moba je njihov tradicionalni način uzdizanja svojih imanja i humanitarnog pomaganja, tako je to i ovde u Subotici i Bikovu, gde žive ovi divni i čestiti ljudi. Krajem svake godine u restoranu „Spartak“ Subotice održava se njihov tradicionalni Sabor „Vrbljansko prelo“, koji okuplja njihove prijatelje i rodbinu iz rodnog zavičaja ovde u najvećem gradu na severu AP Vojvodine i Republike Srbije. Pozvani smo na ovo njihovo važno okupljanje u Subotici , gde se najpre dva časa dogovaraju o budućim aktivnostima, a onda ide svečana večera, muzički nastup poznate muzičke grupe „ Mile, Dule i Nenad“ iz Titela kod Novog Sada. Trojica mladića poreklom su iz Republike Srpske, a svojim su glasovnim i muzičkim nastupom dizali posle svake pesme brojne goste na noge,a njihov nastup je bio toliko uspešan da su mnogi gosti ostali samo zbog njih do kraja programa u ovom poznatom restoranu u Subotici. Čekalo se samo svitanje, a zora je mnogima došla jako teško, jer je usledio rastanak svih sa porukom: Vidimo se na sledećem našem susretu u Titelu, Novom Sadu, Beogradu, Somboru, Crvenki ili nekom drugom mestu! Pozdravni govor je došao od predsednika Zavičajnog udruženja „Vrbljani“ gospodina Draženka Tomića, čuvenog policijskog delatnika iz Subotice.

- Pozdravljam najpre moje drage Vrbljaance, koji godinama žive u Subotici, Bikovu i drugim mestima ove regije. Pozdravljam i sve druge goste, koji uvek dođu na naše druženje u restoran „Spartak“ Subotica. Drago nam je što se večeras osećamo kao u svojoj kući, jer je vlasnik restorana naš dragi prijatelj i uvek nam velikodušno otvara prostor za naše tradicionalno okupljanje. Moram reći da smo mi zaista dobro prebrodili naše preseljenje iz Vrbljana kod Ključa, jako smo povezani, da znate da mi imao izrađen specijalni telefonski imenik naših zemljaka iseljenih Vrbljana u Srbiji, Srpskoj i čitavog sveta gde su se preselili naši Vrbljanci.Danas je geografsko udaljenje od rodnog mesta nekako najmanji problem, jer postoji besplatan način da čak svaki dan komuniciramo sa našim prijateljima i rodbinom. Moram naglasiti da se međusobno pomažemo preko mobe, a to izleda jako interesantno, jer kad neko gradi kuću od temelja onda stižu naši Vrbljanci, koji besplatno danas rade kao majstori, a onda kada to nekom drugom zatreba svi se ponovo okupljamo i gradimo novu kuću opet besplatno. Hvala dragog Bogu ima nas raznih zanimanja i sve to ide jako dobro, napredujemo u svakom smislu u ovim teškim vremenima. Posebno vam sve ovo pričam da vidite kako se mogu prevazići današnje nevolje sa nedostatkom novca kada je potrebno graditi kuće i druge objekte. Večeras nisu svim Vrbljanci sa nama, ali su tu drugi naši prijatelji, zemljaci iz Srpske i Srbije. Mnogi su došli iz drugih gradova u AP Vojvodini, a tu su naši prijatelji iz svih krajeva Republike Srpske, koji dele našu sudbinu u Subotici. Hvala i prijateljima, koji su tu odavno došli u Suboticu iz Crne Gore, Šumadije, Kosova i Metohije, Slavonije i Baranje, Like, Dalmacije, Korduna, Hercegovine. Ima ovde kao što znate i svih drugih naroda i nacionalnih manjina, mi smo sa svima stanovnicima naše zemlje u izuzetnim odnosima,jer smo pre svega dobrotvorno raspoloženi i imam snage da pomažemo onima,koji su ugroženi zbog bolesti ili su još uvek izbeglice. Želimo da ućivate u odličnoj hrani ovog čuvenog restorana, pića i kolači su tu da pijete dok god vam se hoće,a igrajte, pevajte, veselite se koliko volite. Ovo je vaša i naša tradicionalna svetkovina „VRBLJASNKO PRELO“ u lepoj Subotici.Večeras imamo i tombolu, sigurno će biti srećnika da odu kući veselo i zadovoljno, zato sam srećan i radostan što sam večeras sa vama, želim vam svima srećnu i blagoslovenu Novu 2020. Godinu i nastupajući Božić - rekao je gostoljubljivi predsednik Zavičajnog udruženja „Vrbljani“ gospodin Draženko Tomić, svima dragi čovek, koji zrači nekom posebnom jakom ljudskom energijom, a koji je za svoj nastup dobio dugi aplauz i čestitke gostiju iz pune sale restorana „Spartak“ Subotica.

Rekli su o tradicionalnoj svetkovini „ Vrbljanska prelo“ u Subotici:

Nisam rođen u Vrbljanima, svet sam ugledao u jednom mestu podno planine Ozren kod Tuzle. Došao sam sa porodicom ovde u Suboticu pre dvadesetak godina. Supruga je iz istog kraja, ćerke su ovde studirale na Ekonomskom fakultetu Subotica, radimo i supruga i moja malenkost. Došao sam večeras ovde jer nam fali svakako zavičaj, ta naše lepa pesme, igranje kola, sve me ovde podseća na zavičaj, a tako misle i drugi sa svih strana stigli u Suboticu – izjavio je na druženju svojih zemljaka gospodin Dušan Maksimović- Makso.

- Rođen sam u Glamoču, moja supruga u Mrkonjić-gradu, moj kum Mirko je rođen na Vlašiću, drugi prijatelji za stolom su svi iz Republike Srpske i svi smo došli da barem na trenutak osećamo zavičaj barem preko pesme, igre i odlične spremljene večere.Jako sam srećan što ovako nešto postoji u našem gradu – objašnjava gospodin prof. Slavko Duvnjak, vrsni stručnjak zaposlen kao predavač na Politehničkoj školi Subotica.

- Puno radim svaki dan u vlastitoj štampariji i došao sam ovde da si malo dam odušku, jer volim da slušam narodnu muziku iz zavičaja. Rođen sam sa druge strane Drine, moj zavičaj je tu u blizini državne granice sa Srbijom. Moj zavičaj je Republike Srpska, a ovde sam zadovoljan i ovde se osećam večas jako ponosno i srećno u društvu mojih prijatelja i zemljaka - ne krije svoje osećaje gospodin Pero Mitrić, vlasnik poznate štamparije u Subotici.

- Pozvali me organizatori da dođem, prvenstveno da kamerom snimim šta se tu sve događa večeras, jer svi govore da ako nije bilo u Subotic.info, onda se tu i nije nešto desilo u Subotici. Pomogao sam ovom divnom čoveku i predsedniku gospodinu Draženku Tomiću usput oko tombole. Dovezli me prijatelji iz Bačke Topole gde stanujem i gde provodim dane kao penzioner,a prijatelji su mi nešto najdraže što postoji u mom životu. Inače, Slavonac sam iz Pakraca,a do rata sam bio zaposlen u Nacionalnom parku „Plitvička jezera“ u Lici. Veselio sam se celo veče za stolom sa prijateljem, koji se iselio iz Like, a on se zove Ile Despotović, divno društvo smo imali na ovom prelu. Malo sam umoran, ali neka naspavaću se sledećih dana - razgovorljiv je gospodin Blagoje Acan, naš fotoreporter Subotica.info iz Bačke Topole.

- Kako da prođe neko naše zavičajno okupljanje u Subotici, a da ja ne budem među moji zemljacima. Danas sam penzioner i imam puno slobodnog vremena, nekada sam bio tržni inspektor u našem gradu, puno je bilo dnevnih kontakata sa narodom, sve to danas nedostaje i zato se rado pojavljujem na ovakvim prelima. Rođen sam nedaleko Banjaluke, upravo na mestu gde se održaava veliki tradiconalni narodni „Kočićev zbor“. Naravno, zavičaj ne zaboravljam, a život u Subotici je dobar. Hvala svima našim sugrađanima što su tako lepo primili svakog našeg novodoseljenog građanina Subotice, jer su oni morali bežati od rata. U BiH bio desio strašan međunacionani sukob i mnogi se nikada više neće vratiti u svoje gradove i mesta u BiH. Ovo sve nas ovde na prelu opušta, a moram se pohvaliti da sam svojevremeno pre dvadeset i nešto godina kao predsednik ZU „Sloga“ Subotica prvi sa svojim saradnicima organizovao prve zavičajne zabave i druženja u Subotici. Ostaju samo sećanja na sve to, a ovde sam nakon dugo vremena sreo neke prijatelje, koji retko izlaze da se druže pd kako su penzioneri – referira gospodin Dušan Tiragić, danas penzioner, a pre poznati tržni inspektor grada Subotice i predsednik ZZ „Sloga“ Subotica.

- Rođena sam kod Bihaća, danas je to Federacija BiH, udala sam se u Kuli, ostala sam udovica nakon smrti dragog supruga i danas živim sa porodicom u Subotici. Naravno, uvek sam na ovakvim zavičajnim druženjima u Subotici, posaebno mi je drago što večeras imam jako ugodno društvo zemljakinja ovde u sali. Fali nam više puta godišnje ovakvih prela, mi iz našeg zavičaja nosimo samo sećanja, ovde se večeras osećamo punog srca i uz pesmu se sećamo naše rane mladosti, naših predaka i naših nekadašnjih prijatelja i starog kraja. Hvala ovom divnom čoveku gospodinu Draženku Tomiću, predsedniku ZU „vrbljani“ Subotica što nas tradicicionalno okuplja i što to sve tako fenomenalno izgleda. Svi smo presrećni otišli kući nakog ovog druženja u predivnom restoranu „Spartak“ Subotica – izjavila je specijalno za Subotica.info gospođa Nada Šuković, uspešno pevačko biće u poznatom vojvođanskom ženskom pevačkom društvu „Subotiče dame“, kojima diriguje čuvena gospođa Vikica Jovetić.

Piše : Borislav Eraković
Foto : Blagoje Acan

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search