#11 Jazziré festival - Program za decembar

Čet, 05.12.2019 - 17:58 -- darko.kovacevic

#11 Jazziré festival //// / // //// / / /////////// / / /

/ / //// / Program za decembar ’19.

Jazziré je mali gradski, kulturni događaj, a u isto vreme za pojedine i kulturološki šok, koji se ne povladava pomodarskim trendovima. Ovaj put tokom oktobra, novembra i decembra, na festivalske bine pored domaćih muzičara dolaze nam umetnici iz Mađarske, Poljske, Hrvatske, Švajcarske, Portugala, Urugvaja, Švedske, Austrije i Srbije… Decembarski deo programa se održava u Pozorištu/kazalištu “Kosztolányi Dezső” színház.

6.12.2019.

Pozorište/kazalište “Kosztolányi Dezső” színház

20.00 h – Mezei Szilárd (Srbija)

20.30 h - FALLING: Mats Gustafsson & Christoff Kurzmann (Švedska, Austrija)

Mezei Szilárd izvodi savremenu improvizovanu muziku, uglavnom sopstvene kompozicije. Istražuje odnose između kompozicije i improvizacije, slično aleatoriji Vitolda Lutoslavskog ili kreativnim metodima Entoni Brekstona, uključujući elemente džeza i tradicionalne muzike podneblja sa kojeg potiče. Kao mlad muzičar, sledio je put Bartoka i Sabadoša. Mezei je takođe vrlo aktivan na polju komponovanja scenske muzike, a radi i nastupa sa nekim od svojih brojnih ansambala. Trenutno mu je najaktivniji sastav "Túl a Tiszán, innen", ali na ovogodišnjem Jazziré festivalu nastupa solo, svirajući kontrabas i violu.

Reč je o sasvim sigurno, najplodnijem vojvođanskom kompozitoru danas, čijih se više desetina albuma nalazi dostupno i na internetu (npr. Bandcamp-u).

Mezei Szilárd – viola, kontrabas

Dvojac "Padanje". Kurzmann i Gustafsson - bave se improvizovanom muzikom, čije korenje uvezuje mnoge slojeve prethodnih, ali i nadolazećih tradicija. U vrlo niskim dinamičkim sferama, u kojima se poezija i muzika stopaju u nešto gde se nepoznato susreće i menja... To je improvizovana i eksperimentalna muzika, elektro akustična muzika, i buka, i fri-džez, savremeni gruv, rok i još mnogo toga. Dodatna napomena za predstavnike medija koji ređe prate dešavanja na fri-džez sceni, je da Mats Gustafsson slovi za trenutno najpoznatijeg evropskog muzičara ovog žanra!

Mats Gustafsson – slide and bariton saxes, flute, live electronics,

Christof Kurzmann – ppooll, rubberband, voice and live processing

Više o festivalu

Jazziré je svakako specifičan muzički impuls grada Subotice i izraz permanentne borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. Eksperimentalna, avangardna i istraživačka muzika, sasvim sigurno i free-jazz, prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, često vraćanje korenima i ritualnoj muzici, a možda i ponajviše njegova organska povezanost sa tekovinama savremene evropske improvizovane muzike - pojmovi su koji se najčešće vezuju za ovaj tako specifičan festival. Jedanaestu godinu za redom Jazziré festival publici predstavlja taj tako interesantan svet improvizacije, muzičkog nadahnuća i beskrajne slobode.

Naš 11. festival podržavaju Grad Subotica, Savremena galerija Subotica, Pozorište/kazalište “Kosztolányi Dezső” színház, Austrijski kulturni forum i Infostud.

* * *

Tokom oktobra smo imali prilike da u okviru festivala čujemo Jose Lencastre / Miguel Petruccelli / Aleksandar Škorić trio i Ansambl Studio 6, a 16. novembra su u Pozorištu/kazalištu “Kosztolányi Dezső” színház nastupali Jovićević / Mikós / Wójcinski trio i Tijana Stanković.

Jazziré.

Slobodna forma, istraživački koncepti u muzici, eksperiment uživo...

Ulaz je slobodan, dođite na vreme.

Dobrodošli.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search