Održano Veče guslara i duhovne izvorne muzike

Čet, 05.12.2019 - 01:04 -- nikola.tumbas
Srbski pravoslavni pojci digli na noge prisutne na koncertu
Srbski pravoslavni pojci digli na noge prisutne na koncertu
Detaljp renosa uživo na FB
Detaljp renosa uživo na FB

GUSLARSKO VEČE I NASTUP SRPSKIH PRAVOSLAVNIH POJACA

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležili u Gradskoj većnici Subotica veliki hrišćanski praznik- slavu Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavilo se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane. Na početku ovog događaja obratio se svima u sali specijalni gost iz Beograda uvaženi gospodin Miloš Stojković, teolog, verski analitičar i novopostavljeni poverenik Manastira Hilandar u Grčkoj: - Pomaže Bog draga braćo i sestre u Subotici. Pozdravljam najpre igumana Manastira Velika Remeta na Fruškoj Gori gospodina Arhimandrita Stefana Vučkovića.iz,a zatim i vašeg i našeg uvaženog sveštenika oca Dragana Stokina, starešine SPC hrama Svetog vazenesenja Subotica, koji su večeras sa nama u ovoj prelepoj sali. Dragi mi je što se ovakvo okupljanje dešava u multinacionalnoj, multikonfesionalnoj sredini kao što je grad Subotica gde živi preko dvadeset naroda i nacionalnih manjina. Večerašnji program svi možemo zahvaliti gradskim vlastima Subotice, vašem i našem gradonačelniku gospodinu Bogdanu Labanu, koji je divan i osećajan verujući čovek. Radujmo se večeras celokupnom programu gde će dominirati svojim nastupom poznati srpski narodni guslari: gospodin Boško Vujačić i njegov mlađi kolega gospodin Marko Šćepanović, koji su došli na nastup iz Beograda. Ovde su i Srbski pravoslavni pojci iz Beograda, koji za kratko vreme ovde u Subotici u pojanskom kampu spremili za nastup Dečji pojanski hor sastavljen od školske dece subotičkih osnovnih škola, koji će pokazati svoje stečeno znanje večeras pred svima vama.  Draga braćo i sestre ovde u Subotici, uvaženi prijatelji iz drugih konfesija u Subotici,neka vaš dom bude ispunjen blagostanjem, u miru, slozi i zdravlju provedite današnji dan okruženi dragim ljudima, navodi se u poruci gospodina Miloša Stojkovića, teologa i poverenika Manastira Hilandar u Grčkoj, koja je bila upućena svima posetiocima u prepunoj Gradskoj većnici Subotica. Sjajno duhovno veče svih izvođača programa iz Beograda i Subotice zabeleženo je na fotografijama. 

Rekli su o  programu guslara i nastupu Srpskih pravoslavnih pojaca:

-Dugo se bavim ovim poslom, živim i radim u Beogradu, studirao sam u Zenici, tamo se i oženio, posle smo se preselili u Beograd, poreklom sam iz Crne Gore,a više puta sam proglašen za najboljeg guslara u tadašnjoj Jugoslaviji, kasnije i u Srbiji. Uvek sam sa našim narodom i obradovao sam se svom prvom nastupu u ovako lepoj gradskoj većnici Subotica. Divan je naš narod ovde to vidim, a divna je i ova sala gde smo nastupili. Pažljivo su me svi slušali jer gusle su sveti srpski instrument i sa svojim izvođačem pričaju ili bolje rečeno beleže našu slavnu srpsku istoriju. Da sve bude lepše sreo sam ovde prijatelja iz Nemačke, koji je pisao tamo kao novinar o nastupu nas guslara Đorđa Koprivice, Milomira Miljanića i moje malenkosti u Dortmundu, Diseldorfu, Bilefeldu i Esenu. Hvala svima na veličanstvenom držanju svih učesnika u ovom nadam se i ne poslednjem našem gostovanju u Subotici. Hvala svima na gromoglasnom aplauzu posle našeg nastupa, posebna zahvalnost svima u Sali, ali i gospodinu gradonačelniku Bogdanu Labanu što smo večereras bili u Subotici.Nastupamo po čitavom svetu, jer idemo gde nas god pozovu naši ljudi, ali ovaj osećaj sa kojim ste nas dočekali u Subotici je nezaboravan i moj kolega gospodin Marko Šćepanović i ja vam želimo mnogoja ljeta i svako dobro u budućem životu– izjavio je gospodin Boško Vujačić, čuveni, a mnogi bi opravdano rekli legendarni srpski narodni guslar iz Beograda, koji tokom svake godine gostuje u mnogim zemljama širom sveta gde žive i rade naši građani.

- Divno i nezaboravno veče proveli smo slušajući i gledajući nastup proslavljenih naših guslara gospode:Vujačića i Šćepanovića, ali i Srpskih pravoslavnih pojaca iz Beograda. Gradske većnica je sinoć bila dupke puna, jer naš verujući narod voli ovakakav program – izjavila je gospođa Milosava Raičević, vlasnik knjigovodstvene agencije i predsednica Srpske pravoslavne crkvene opštine Subotica.

- Nedavno sam proslavio svoj 86-ti rođendan, ali ovako nešto lepo, svečano sa duhovnom porukom nisam još nikada doživeo. Guslari . gospoda: Vujačić, Šćepanović imali za sve nas nezaboravni nastup, Srpski prvoslavni pojci sa našom decom iz Subotice nas oduševili, u na sedištima Gradske većnice redovima video sam naše političare, glumce, pesnike, privrednike,lekare, stomatologe, novinare,sportiste, sveštenike i monahe. Hvala svima što smo tako pažljivo zajednički dali doprinos da se o ovom duhovnom koncertu na pravoslavnom hrišćanskom prazniku još dugo priča sa hvalospevima – ne štedi reči prilikom priče gospodin Dragoslav Dašić, potpredsednik Republičke organizacije ratnih vojnih I mirnodopskih invalida Srbije sa sedištem u Beogradu.

- Voleli bismo da se tokom svake godine sve ovo ponovi, a ovo što smo videli je odjeknulo u našim dušama toliko snažno da ne mogu  još doći sebi od silne sreće što sam sve to video večeras. Hvala našim gradskim vlastima i našem gradonačelniku gospodinu Bogdanu Labanu za ovaj divan verski događaj za pamćenje i za naše oči i uši, koje su sve to tako pažljivo gledali,slušali, reklo bi se doživeli – ocenjuje događaj u Gradskoj večnici Subotica gospodin Milorad Babović,  penzioner iz Subotice.

Za sledeću subotu - Krajiško veče, pogledajte najavu ovde - https://www.subotica.info/2019/12/05/tradicionalno-krajisko-vece

Borislav Eraković

Autor teksta: 
Custom Search