Otvoren Regionalni inovacioni startap centar u Subotici

Pet, 06.12.2019 - 14:46 -- nikola.tumbas

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je danas Regionalni inovacioni startap centar na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Zvaničnom otvaranju startap centra, u čiju je izgradnju i opremanje Vlada Republike Srbije uložila nešto više od 40 miliona dinara, prisustvovali su i ministar za inovacije i tehologije u Vladi Mađarske, Laslo Palkovič, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i dekan Ekonomskog fakulteta Aleksandar Grubor.

Mi nemamo ni naftu ni gas, ali zato imamo izvanredne inženjere, izvanredne ekonomiste i logično je da se trudimo da se i u manjim sredinama osnivaju startap kompanije i što više inovacionih kompanija, izjavio je, obraćajući se medijima, ministar Popović.

Vlada Republike Srbije će, podvukao je, nastaviti da ulaže u najnoviju tehnološku strukturu potrebnu za inovacione i startap kompanije i osim prostora i najbolje tehnološke opreme pružaće i finansijsku podršku i sadržaju tehnoparkova inovacionih startap centara.

Veoma je važno da mladi studenti koji započinju svoj startap biznis imaju podršku Vlade i lokalne samouprave. Da imaju finansijsku, marketinšku, mentorsku podršku, jer oni treba da imaju odličnu ideju i energiju, a mi bi trebalo da im pomognemo da od te ideje dođu do rezultata koji će biti proizvod ili usluga koji izlazi na tržište. Srbija je u poslednjih nekoliko godina mnogo uradila na razvoju inovacione infrastrukture, grade se tehnoparkovi, grade se inovacioni startap centri, ulaže se u novu zgradu Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, praviće se na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka i prvi nacionalni centar za robotiku i veštačku inteligenciju – rekao je Nenad Popović.

On je kazao da je jedan od prioritata i što bolje povezivanje naših inovacionih kompanija i startapova sa mađarskim inovacionim kompanijama i startapovima.

Mađarska ima izvanredne ekonomske uspehe u poslednjih nekoliko godina. Želimo da Srbija u saradnji sa Mađarskom takođe razvija svoju industriju koja će biti digitalizovana, inovaciona i izvanredni odnosi naših predsednika, naših Vlada trebalo bi da rezultiraju time da naši privrednici sarađuju štio bolje, a pogotovo oni koji se bave inovacijama, digitalizacijom i, pre svega, startap kompanijama – naglasio je ministar Popović.

Ministar Laslo Palkovič je istakao da je uvođenje inovacija u proizvodnju obostrani interes i razlog čestih susreta sa srpskim ministrom.

I država i firme moraju da se pripreme na primenu savremene tehnologije i to svih mogućih tehničkih, tehnoloških inovativnih rešenja u svakodnevnoj praksi. I u Mađarskoj i u Srbiji međunarodne firme raspolažu sa savremenom tehnologijom, ali cilj obe Vlade je da ta tehnologija bude prisutna i u firmama u mađarskom, odnosno srpskom vlasništvu – rekao je Palkovič.

Svesni smo da smo male države, dodao je Palkovič, ali ako se udružimo postaćemo snažniji i upravo zbog toga je veoma važna saradnja u tehničko, tehnološkom i  inovacionom smislu.

Gradonačelnik Laban je, obraćajući se prisutnima u amfiteatru 1 Ekonomskog fakulteta u Subotici, rekao da je današnja svečanost prilika da, u ime subotičke lokalne samouprave i svoje ime, izrazi zahvalnost Vladi Srbije i Ministarstvu za inovacije i tehnološki razvoj što se u okviru programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara u našoj zemlji  takav startap centar zvanično otvara i u Subotici.

Uz isticanje da veruje da će Regionalni inovacioni startap centar, nastao kao rezultat zajedničke inicijative grada Subotice i Ekonomskog fakulteta, opravdati očekivanja i da će ohrabriti mlade koji žele da se bave inovacijama i novim tehnologijama da realizuju poslovne ideje i da se uspešno bave svojim poslom, gradonačelnik Laban je rekao da će među prioritetima subotičke lokalne samouprave i u narednom periodu biti posvećivanje pažnje projektima koji će podržati stvaranje uslova da mladi, obrazovani ljudi koji su trenutno bez posla u bliskoj budućnosti nađu zaposlenje, ostanu u Subotici i doprinesu njenom napretku i razvoju.

Autor teksta: 
Custom Search