Покрајинско признање за људска и мањинска права Игору Јурићу

Kategorija: 

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас Покрајинско признање у области људских и мањинских права „Људевит Мичатек“ оснивачу Фондације „Тијана Јурић“ Игору Јурићу. Свечаности су присуствовали градоначелник Суботице Богдан Лабан, чланови Покрајинске владе, потпредседници Скупштине Војводине, представници националних савета националних мањина и бројних невладиних организација.

Честитајући првом добитнику овог признања Игору Јурићу за истрајну и доследну борбу за очување права на живот детета и за иницијативе које је предузимао, а које су често наилазиле на отпоре, председник Мировић рекао је да је Јурић кроз личну и породичну трагедију, која је постала и трагедија свих нас, и снагом свог дела, успео да нам осветли пут којим треба да идемо у будућности и да ову важну област поставимо у први план.

Ово признање установљено је одлуком Скупштине АП Војводине, на иницијативу Покрајинске владе, и додељује се поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, који је истовремено и датум од покрајинског значаја.

– Војводина је баштиник различитости и дужни смо да те различитости негујемо као и да оне међу нама који представљају мањину заштитимо  и њихове вредности афирмишемо као посебност коју треба очувати – рекао  је Мировић и истакао улогу бројних невладних организација, које су попут Фондације „Тијана Јурић“ предузимале одређене иницијативе како би нам указале на бројне проблеме који су често били на маргинама друштва.

– Овај дан је само један, морамо сваког дана са више пажње и ентузијазма да решавамо проблеме. Нека нам узор буде господин Игор Јурић, а Покрајинска влада ће бити партнер у свим активностима које имају циљ да се људска и мањинска права штите на још бољи и организованији начин – нагласио је Мировић.

Добитник Покрајинског признања „Људевит Мичатек“ и оснивач Фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић казао је да му је ово признање једно од најдражих.

– Ово је за мене једно од највећих признања које сам добио у животу, и част ми је што сам данас у Покрајинској влади. Посебно хвала председнику Мировићу јер без његове подршке не бисмо могли да реализујемо бројне програме и иницијативе. Настављамо са овим послом, циљ нам је да се укаже на људска права жртава – рекао је Јурић.

 

 

Tagovi: 
Ličnosti: 
Custom Search