Workshop na temu industrijske automatizacije i mehatronike

Pet, 13.12.2019 - 18:17 -- darko.kovacevic

U okviru Interreg – IPA CBC Hungary – Serbia projekta „Regionalna inovaciona laboratorija za industrijsku automatizaciju i mehatroniku – RILIAM”, u četvrtak, 12. decembra sa početkom u 14 časova u prostorijama Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici, održan je drugi subotički Workshop na temu industrijske automatizacije i mehatronike.

Cilj RILIAM projekta je podrška malim i srednjim preduzećima u pograničnoj regiji, koja se bave industrijskom automatizacijom i industrijskom robotikom. U okviru projekta, razvijene su dve laboratorije inovacionih kompetencija. Jedna laboratorija je locirana u prostorijama Univerziteta u Segedinu i opremljena je opremom pogodnom za primenu industrijske robotike i automatizacije u prehrambenoj industriji. Druga laboratorija je locirana u prostorijama Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici. Ova laboratorija je opremljena sa više industrijskih robota, odnosno dodatnom opremom pogodnom za automatizaciju i robotizaciju proizvodnih tehnologija.

Obe laboratorije su otvorene i dostupne bez naknade za sva zainteresovana mala i srednja preduzeća u regiji, odnosno za sve koji su zainteresovani za mehatroniku, odnosno industrijsku automatizaciju. Da bi se omogućilo kvalitetno iskorišćenje nabavljene opreme, u okviru projekta razvijeni su i odgovarajući edukativni materijali, odnosno web-portal www.riliam.com, na kojem se nalaze svi relevantni podaci vezani za projekat.

Na upravo završenom workshopu, učestvovalo je preko 40 učesnika, studenata, odnosno predstavnika industrije, koji su dobili najsvežije informacije vezane za:

  • trendove primene CAD tehnologija pri projektovanju električnih instalacija,

  • upotrebu mašinske vizije u oblasti mehatronike,

  • proces razvoja motora jednosmerne struje.

Predavanja su održali pozvani predavači iz industrije.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search