Књижевно вече македонске фондације

Ned, 15.12.2019 - 19:51 -- darko.kovacevic

ПРЕДСТАВЉАЊЕ МАКЕДОНСКЕ ПРОЗЕ И ПОЕЗИЈЕ

Фондација за развој и очување Македонске културе Македонско сунце дана 13.12.2019 у читаоници Градске библиотеке Суботица с почетком у 18,00 часова двојезично на Македонском и Српском језику организовала је представљање македонске прозе и поезије која је окупила велики број заинтересованих гостију. Главни гост је био познати књижевник пореклом из Македоније (Скопље) Виктор Радун Теон који је представио дела из збирке „Змија олује”, као и ранија издања књига које је објавио, односно песме објављене у македонским часописима.

Испред Фондације за развој и очување Македонске културе Македонско сунце која је организовала манифестацију указују је да је од посебног значаја да суграђани имају прилику да двојезично на Македонском и Српском језику узивају у квалитетним културним садрзајима, посебно у Суботици, која је позната као мултинационална средина. Мањински Културни садрзаји националних заједница по њима представљају форму коју разне националне заједнице користе како би сачувале и презентовале прошлост и тиме створиле слику о сопственој култури и идентитету као залог за будуцност.

Аутор Виктор Радун истиче да је дошао у Суботицу на позив господина Симјановски Озрена односно Фондације за развој и очување Македонске културе Македонско сунце у оквиру пројекта фестивал македонске културе који они спроводе, и ни једног тренутка се није размишљао већ је одмах прихватио да дође са посебним задовољством јер изузетно уважава и сам рад Фондације али и град Суботицu као културни центар овог региона. Ове манифестаје чине град богатијим, што је веома важно јер код посетиоца будимо емоције а то је оно што је једино и важно и због чега постојимо.

Виктор Радун Теон рођен је 1965. године у Скопљу, Македонија. У родном граду је завршио гимназију и дипломирао на економском факултету 1990. Од 1991. живи у Новом Саду .

Запослен је као професор економије и менаџмента на Универзитету Метрополитан у Београду. Пише поезију и прозу, бави се филозофијом и студијама будућности. Преводи са енглеског на српски и обрнуто. Учествовао на међународним песничким манифестацијама у Србији и Македонији. Објављивао песме, есеје, приказе и приче у књижевној периодици. Присутан у више зборника поезије. Превођен на македонски, словеначки и румунски језик.

Објавио књиге: Јаје једнорога, Каирос, Ср. Карловци, 2008; Конкуренција на нишану, Хесперија еду, Београд, 2008; Светло у човеку, Либер, Београд, 2010. (друго издање књиге: Есотхериа, Београд, 2017); Вавилонски водопади, Орфеус, Нови Сад, 2012; Чудо Феникса, Адреса, Нови Сад, 2013; Крв и ружа, Интелекта, Ваљево, Свитак, Пожега, 2016; Храм екстазе, Есотхериа, Београд, 2017; Трансхуманизам, Будућност без људи, Пешић и синови, Београд, 2018; Змија олује, Бистрица, Нови Сад, 2019.

Члан је Управног одбора Друштва књижевника Војводине, Удружења новинара Србије и Удружења стручних и научних преводилаца Војводине. Председник је надзорног одбора Стеријиног позорја.

Custom Search