Sagmajster uspešno okončao i peti dan Dakar relija

Čet, 09.01.2020 - 22:53 -- dejan.vukovic

Subotičanin Gabor Sagmajster po trinaesti put se našao na prestižnom Dakar reliju. Reli se po prvi put održava u Aziji, tačnije na teritoriji Saudijske Arabije gde će takmičari kroz 12 etapa pokušati da se izbore za što bolji plasman.

U najvećoj zemlji na Bliskom istoku takmičari će pred sobom imati 7500 kilometara od kojih će 5.000 kilometara biti specijali. Saudijska Arabija obiluje peskom pa će 75 posto staze biti na peščanoj površini. Trka je podeljena u 12 etapa od kojih je čak pet dužih od 450 kilometara. Jedini predstavnik Srbije na ovogodišnjem Dakaru ponovo je subotičanin Gabor Sagmajster koji je trku započeo na novom KTM motoru koji je uz pomoć gradonačelnika Subotice, Bogdana Labana obezbedilo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. 

Start trke bio je 4. januara u Džedi odakle je karavan počeo svoju ovogodišnju avanturu. Već prvog dana motoristi su osetili težinu ovogodišnjeg relija. Vozli su specijal dužine 319 kilometara od kojih je većina bila poo treškom kamenitom tlu. Druga etapa je pored teških stenovitih područja imala i delove sa peskom u kojima se Gabor dobro snalazi te je po nejgovim rečima po dolasku u bivak čak i uživao u vožnji. 

Treći dan je ponovo bio dugačak i težak. Prvi deo je bio prohodan a nakon toga je bilo dosta peska gde se Gabor odlično snalazi. Nakon 250 kilometara etapa je ponovo ušla u stene što je znatno otežalo posao takmičarima.  Po dolasku u bivak Gabor je požurio da što pre servisira motor i spremno dočeka nastavak trke.   

Četvrti dan je bio izuzetno naporan. Vozili su skoro 700 kilometara od kojih je specijal bio dužine 453 km. po hladnom vremenu. U drugom delu specijala motoristi su opet vozili po kamenim pločama, koji su ovaj puzt zadali ozbiljnije probleme Sagmajsteru koji je nakon pada slomio štitnik za ruke i ručice na motoru. Etapa je bila dugačka a pošto u Saudijskoj Arabiji u ovo doba godine mrak pada poslepodne u šest sati, Sagmajster je poslednjih 50 kilometara vozio po mraku u pustinji. Tepško je pronalazio kontrolne tačk po mraku, ali na kraju je uspeo da savlada sve poteškoće i stigne u bivak. 

Danas je vožena peta etapa koja je bila nešto kraća. Gabor je ustao rano oko 4 sata da obavi servis na motoru pošto je prethodnog dana u bivak stigao vidno iscrpljen. Start je bio po hladnom vremenu oko 3 stepena. Prvi deo specijala vožen je na kamenitoj podlozi  na kojoj se može brzo ići, ali u slučaju pada može doći do ozbiljnih problema sa takmičarem ili sa motorom.  

Sutrašnja šesta etapa je ukupne dužine od 830 kilometara od kojih 477 specijala. Takmičari će najviše voziti po pesku što ohrabruje Gabora Sagmajstera jedinog predstavnika Srbije na Dakar reliju. Nakon toga sledi dan pauze u Rijadu i u nedelju nastavak takmičenja. 

Gabor Sagmjaster se trenutno nalazi na 107 poziciji. Vodeći je Price iz Australije koji vozi motor marke KTM a iza njega sledi dvojac na Husqvarnama, čileanac Quintanilla i amerikanac Short.   

Zahvaljujemo se Paji Milodanoviću koji nam prosleđuje fotografije sa Dakar relija. 

Tagovi: 
Ličnosti: 
Custom Search