Gabor Sagmajster uspešno okončao Dakar reli

Sub, 18.01.2020 - 19:06 -- dejan.vukovic

Gabor Sagmajster uspešno je završio 42. Dakar reli koji se ove godine vozio u Saudijskoj Arabiji. Subotičanin, legenda Dakara bio je jedini predstavnik Srbije na ovom izuzetno zahtevnom i prestižnom takmičenju.  

Sa svojim novim motorom marke KTM koji mu je omugućilo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije na inicijativu Bogdana Labana gradonačelnika Subotice, Sagmajster je uspešno okončao sve etape i po deveti put stigao do cilja na ovom reliju. Takmičenje je bilo izuzetno teško, motoristi su vozili po peskovitom, ali i po teškom kamenitom tlu.

Ovogodišnji Dakar je bio koban za takmičara Paula Gonsalvesa iz Portugala koji je poginuo nakon nesrećnog pada u šestoj etapi. Smrt veterana Dakar relija pogodio je sve takmičare pa je organizator zbog ovog tragičnog događaja otkazao sedmu etapu. Gabor je takođe doživeo nekoliko padova, međutim uz bolove je uspeo da okonča ovogodišnji Dakar i da se na cilju ponovo pojavi sa zastavom Srbije i Subotice. 

U generalnom plasmanu motorista Sagmajster je Dakar završio na 90. mestu. U "Motul" konkurenciji samostalnih vozača koji sami održavaju svoje motore bez mehaničara Sagmajster je zauzeo 24. mesto. Generalni pobednik Dakara u konkurenciji motora je Ricky Brabec iz Amerike koji ne na motoru marke Honda svih 11 etapa okončao za 40 sati i dva minuta. Drugo mesto pripalo je Pablu Quintanili na Husqvaerni sa zaostatkom od 16. minuta dok je treći bio Toby Price iz Australije koji je sa svojim KTM motorom zaostao 24 minuta iza pobednika. 

U konkurenciji automobila pobednik je čuveni Carlos Sainz koji sa svojim Minijem 11 etapa prešao za nešto malo manje od 43 sata. Drugi sa zaostatkom od 6. minuta bio je Nasser Al Attiyah sa Toyotom, dok je trećemesto pripalo francuzu Stefanu Peterhanselu koji je takođe vozio Mini za ekipu Bahrein JSW X Raid kao i pobednička posada. 

Među kamionima prva dva mesta su pripala ekipi iz Rusije sa Kamaz Master. Prva je bila posada Andrej Karginov, Andrej Mokeev i Igor Leonov, dok su se na drugom mestu sa zaostatkom od 42 minuta našli Anton Shibalov, Dmitri Nikitin i IvaN Tatarinov. Treće mesto je osvojila posada iz Belorusije "Maz - Sportauto" sa prvim vozačem Siarhei Viazovich. U konkurenciji kvadova pobednik je čileanac, Ignacio Casale, drugi Simon Vitse iz Francuske a treći poljak Rafal Sonik.             

Ličnosti: 
Custom Search