Почела „Светосавска недеља“

Uto, 21.01.2020 - 22:06 -- nikola.tumbas
Govor gradonačelnika
Govor gradonačelnika

У Задужбини Душана Радића вечерас је отворена двадесет и осма по реду културно-просветна и духовна манифестација „Светосавска недеља” посвећена Светом Сави, утемељивачу српске државе, српске писмености, првом српском архиепископу, просветитељу, државнику, миротворцу, законописцу. Ову традиционалну манифестацију свечано је отворио градоначелник Суботице Богдан Лабан.

Проповедање Светог Саве је управо оно што нам је данас најпотребније, а то су људске, хришћанске и моралне вредности, рекао је, том приликом, градоначелник Лабан, истичући да се у данима када  обележавамо сећања на живот и рад Саве, светитеља и учитеља свог народа, враћамо његовим многоструким заслугама и да зато наш завет, ослањајући се на слова Светог Саве, мора бити тежња ка миру и очувању вековних драгоцених достигнућа.

Свети Сава је оплеменио душу Србије врлинама изворног хришћанства. Научио је свој народ шта је то љубав, мирење, праштање, знање, истинољубље, част, достојанство, али и државничка мудрост и умеће управљања народом. Треба ли напомињати колико је данас значајно да целим својим бићем чувамо свету нам веру православну, која васкрсава на најдубљи могући начин управо овде на нашим просторима, у нама и око нас – казао је градоначелник Лабан.

Можда га, додао је, изазвани догађајима данашњег времена  можемо сматрати за нашег савременика, јер живимо у време када нам његове вредности представљају неку врсту духовног светионика у свим областима живота. 

Србија је данас, па и ми у Суботици, на светосавском путу, јер  спознајемо да вештина и знање нису сами по себи циљеви, већ да морају постојати ради бољег живота заједнице и појединца, а у складу са духовним вредностима. Успео је да помири наизглед непомирљиве ствари и да у хармонију стави родољубље и љубав према човечанству, Исток и Запад, цркву и државу, црквени ауторитет и слободно стваралаштво и још много тога. Тим путем корачамо и ми данас  – нагласио је Богдан Лабан.

Свети Сава је, навео је, указао да се на светосавском путу посрће и пада, али да се Срби увек дижу у славу Божију и остају усправни пред Богом и Светим Савом.

Autor teksta: 
Custom Search