Sticanje licence medijator-posrednik

Kategorija: 

Fakulteta političkih nauka Beograd, održaće osnovnu obuku u Novom Sadu koja omogucava sticanje licence medijator – posrednik, u Ministarstvu pravde RS .

LICENCA  mo\e biti od koristi u svakodnevnom radu  za: rukovodioce, pravnike, profesionalce u ljudskim resursima, menadžere, pedagoge i psihologe, stečajne upravnike, izvršitelje, pojedince koji žele da unaprede svoje komunikacione i pregovaračke veštine, kao i za sve one koji žele da im medijacija bude profesionalna orijentaciji

Zašto ovaj Fakultet?

Univerzitet u Beogradu nedavno je postao sedmi član mreže evropskih univerziteta "CircleU", što je dokaz da i pored pada na Šangajskoj listi uživa ugled u svetskoj akademskoj zajednici u kvalitetu nastave, što je i uslov da se uđe u ovo elitno društvo.

Obuku će  Fakultet realizovati od 26.februara 2020.godine, po programu akreditovanom kod Ministarstva pravde Republike Srbije, u skladu sa Zakonom o posredovanju (medijaciji) i Pravilnikom o programima obuke za posrednike. Program je akreditovan i u sistemu socijalne zaštite

Organizator obuke Violeta Stamenkovic, predstavnik Regionalne kancelarije posrednika.

PREDNOSTI REŠAVANJE SPORA MEDIJACIJOM

U odnodu na sudski postupak i postupak izvršenja, posredovanje / medijacija je postupak koji je

  • BRZINA – Dok slučaj u rukama advokata ili suda može trajati mesecima ili godinama, medijacijom se problemi najčešće rešavaju u roku od jednog dana.
  • TROŠAK – Kraći vremenski period znači manje troškova – naknada koja se isplaćuje medijatoru predstavlja daleko manju novčanu svotu od one koja se izdvaja za finansiranje često dugih sudskih postupaka.
  • POVERLjIVOST – Dok su sudska ročišta po pravilu javna, medijacija je strogo poverljiv postupak. Važno je naglasiti da medijator ne može da svedoči na sudu o sadržaju medijacije. Strane i medijator potpisuju Sporazum o poverljivosti kojim se obavezuju da će sve držati u tajnosti, a sesije medijacije se ne evidentiraju ni na bilo koji način.
  • FLEKSIBILNOST – Ne postoje nikakva pisana pravila i propisi o tome kako bi trebalo voditi proces medijacije. Strane imaju potpunu slobodu da sa medijatorom pronađu odgovarajući način za produktivan rad.
  • BOLjA KOMUNIKACIJA – Medijator podstiče strane da otvoreno razgovaraju, što im omogućava bolje razumevanje srži problema i vodi uspostavljnju prekinutih ili narušenih odnosa.
  • RAVNOPRAVNOST – Sve strane u postupku medijacije su ravnopravne. Dok su u parnici procesne uloge strogo podeljenje, u medijaciji nema osuđivanja, niti okrivljivanja za konkretne probleme.
  • KONTROLA – Strane u svakom trenutku imaju potpunu kontrolu nad tokom i ishodom spora, dok se sudski postupak kreće po striktno utvrđenim pravilima, a presudu je nemoguće predvideti.
  • NEMA STRESA – Medijacija podstiče atmosferu rešavanja sukoba, a ne sukobljavanja; sprovodi se u neutralnoj i prijatnoj sredini, što smanjuje stres i anksioznost. Nasuprot tome, u sudskom postupku strane postaju i ostaju neprijatelji.
  • WIN-WIN – Slaganje sa sporazumom je visoko izraženo zbog toga što je rešenje prihvatljivo za obe strane, kao i zbog toga što je ono postignuto zajedničkim radom; u parnici jedna strana sigurno gubi.

::

Custom Search