Zelena fontana otišla u istoriju

Sre, 05.02.2020 - 21:07 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Raskopavanje Zelene fontane
Raskopavanje Zelene fontane
Predrag Radivojević o izgradnji nove fontane
Predrag Radivojević o izgradnji nove fontane
Branko Ćopić o novom rešenju parterne fontane
Branko Ćopić o novom rešenju parterne fontane

Posle dugo vremena, i odluke da se zelena fontana ukloni, danas, 5 februara, je počela demontaža, rušenje "Zelene fontane".

Na žalost ova fontana, od momenta kada je počela da radi nije izdržala eksperimentalnu tehnologiju čišćenja, održavanja, koju su primenjivali nad njom. Čini se da se nije znalo koji je pravi način za održavanje čuvenog porcelana i Pečuja. Tako da je, kroz vreme, sistem cevi korodirao od raznih hemijskih supstanci, propao, i fontana je curila sve više i više, tako da više nije mogla biti u funkciji.

Danas je ekipa firme UNImast  (http://www.unimast.rs/index.php/o-nama)  počela raskopavanje pločnika i skidanje ploča oko centralnog dela fontane.

Detalje o novom izgledu nove fontane pročitajte u nastavku:

Ukupna površina na kojoj je predviđena rekonstrukcija i izgradnja je cca 3300m2.

Trg je podeljen u tri celine:    

- “vodena igra” (parterna fontana)

- “mirna voda”

- ozelenjeni deo trga sa sedenjem

Parterna fontana je predviđena u središnjem delu trga, kružnog je oblika, centralne površine 113.09m2. Obuhvata 61 parternu mlaznicu Waterboyplus  koje su raspoređene kao 1 centralna i 5 koncentričnih krugova.

Sve mlaznice su u sklopu rešetke od inox lima kroz koje se odvodi potrošena voda u donji bazen, gde se vrši kondicioniranje vode i recirkulacija u sistem. Pored svake mlaznice je ugrađena svetiljka sa RGB LED rasvetom, koja se takođe software-ski kontroliše. Na kružnici poluprečnika 8.50m projektovano je 16 parternih usmerenih mlaznica sa glatkim mlazom – Rainbow Jet mlaznice sa parabolom cca dužine 4.00m, visine 1.80m. Centar nove parterne fontane – “vodene igre” se poklapa sa centrom postojeće Zelene fontane. Rad fontane se kontroliše iz mašinske prostorije koja se nalazi ispod same fontane i prema bazenima, gde je smešten bazen sa potrebnom količinom vode, pumpe, filteri, dozatori i sva potrebna prateća oprema, ormari za smeštaj potrebnih elemenata, kao i elektro upravljački ormari. Fontana je predviđena da radi u nekoliko režima u zavisnosti od prilike, doba dana ili vremena.

-“Mirna voda” se sastoji iz tri plitka bazena sa mirnom vodom, odnosno, predviđeno je blago cirkulisanje vode zbog lakšeg održavanja. Dubina vode ne prelazi 30cm.

-Zeleni deo trga obuhvata žardinjere sa zelenilom, klupe i površine sa travom i cvećem. Ovaj deo je predviđen kao najmirniji deo trga gde se u hladovini može posmatrati vodena igra i sagledavati ceo trg.

Parterna fontana, odnosno njeno popločanje, se izvodi u granitu.

Na određenoj površini – granici intervencije zbog uklapanja sa ostalim delom Trga popločanje je predviđeno betonskim kockama po uzoru na postojeće.

 

Subotica 05.02.2020. godine

info:nebojša pejčić

***

Dopuna informacije - 7.februara

 Zelena fontana, koja se nalazi u strogom centru grada, zatvorena je još 2011. godine zbog velikog oticanja i curenja vode na predlog tadašnje Direkcije za izgradnju grada. Krajem prošle godine, na inicijativu gradonačelnika Bogdana Labana završena je projektno-tehnička dokumentacija vezana za projekat 'Rekonstrukcija i izgradnja Zelene fontane' koja se odnosi na samu fontanu, kao i na okolni prostor trga nakon rušenja postojeće fontane – izjavio je direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević prilikom današnjeg obilaska početka radova na rekonstrukciji Trga slobode i izgradnji nove parterne fontane.

Zelena fontana, koja je bila izrađena od „Žolnai“ keramike nije bila dugovečna, rekao je Radivojević, i dodao da je jedan od ulaznih parametara za projektovanje bio i dopis od stručnjaka iz Žolnai fabrike u Pečuju u kome je jasno navedeno da ne postoji adekvatno zazimljavanje ovako velike  fontane, kao ni način da se spreči da vlaga u keramici, makar i u mikročesticama, vremenom ne prouzrokuje pucanja i oštećenja.

- Parterna fontana je predviđena u središnjem delu trga, kružnog je oblika, obuhvata 61 parternu mlaznicu ‘waterboyplus’ koje su raspoređene kao jedna centralna i pet koncentričnih krugova. Na kružnici poluprečnika 8,5 metara projektovano je 16 parternih usmerenih ‘rainbow jet’ mlaznica sa glatkim mlazom. Ispod celog prostora biće urađena jedna velika betonska galerija gde će biti smeštena hidromašinska oprema. Izabran je izvođač radova na čelu sa kompanijom ’Aleks inženjering i konstrakšn’ iz Beograda. Posao je ugovoren za 123,5 miliona dinara, bez PDV-a, i rokom za završetak radova od šest meseci – naglasio je Predrag Radivojević.

Više o ovoj temi...

Detalj sa finalnih radova na novoj fontani..

Post date: Pon, 03.08.2020 - 15:41

Tokom sledeće nedelje nova fontana će biti gotova i sugrađani će moći da potraže rashlađenje u njoj i u njenom okruženju na trgu koji priliči našem gradu.

Odgovorni projektant Branisalv Ćopić, u prilogu, otkriva još neke detalje oko nove fontane.

Post date: Pon, 27.07.2020 - 22:52

Radovi na novoj fontani teku bez problema, a izgled gradilišta se menja iz dana u dan, kao da prisustvujete gledanju nekog ubrzanog filma.

Ljudi prolaze uglavnom u žurbi pored žičane ograde gradilišta i bace pogled na radove. No tu su i penzioneri posmatrači koji imaju svoje mišljenje o radovima a naravno i primedbe...

Detalj razgovora u prilogui...

 

Post date: Uto, 03.03.2020 - 13:15
Custom Search