Informacija o obuci članova biračkih odbora

Čet, 06.02.2020 - 17:29 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Republička izborna komisija je nakon sprovedene obuke izdala uverenja Instruktorima koji će sprovoditi obuke za rad u stalnom sastavu biračkih odbora na predstojećim izborima. To je novina u izbornom procesu, jer će instruktori vršiti obuke u februaru mesecu za stalni sastav biračkih odbora po određenom programu i planu.

Jasmina Stevanović, PR Gradskog odbora poručila je ispred SNS-a da niko neće uspeti da uskrati pravo građanima Srbije da se održe izbori i da ostvare svoje ustavom zagarantovano pravo.

- Nečije pravo da ne izađe na izbore se mora poštovati, ali onaj ko ne izađe na izbore treba da zna da život posle izbora neće stati, valja dalje rešavati  životne probleme kako građana u Subotici i AP Vojvodini tako i u Srbiji u celini.

Stoga smo vrlo odgovorno pristupili Planu obuka koje je rasporedila RIK  kako bi izborna procedura u celosti bila legitimna i legalno-pravno sprovedena.

Obuke se vrše da svi koji budu u Biračkim odborima na dan izbora procese koji se vrše tokom izbornog dana urade profesionalno, pravno ispravno i odgovorno.

Legitimnost izborne volje građana mora biti sprovedena kako bi svi koji osvoje mandate u lokalnim, pokrajinskoj i republičkoj skupštini mogli da, zastupajući interese građana, rade na daljim reformama  koje se sprovode na svim nivoima.

Ove zakonske promene u radu biračkih odbora  usaglašene su sa standardima EU, učesnicima dijaloga između vlasti i opozicije uz posredovanje EU kao način i mera unapređenja samog izbornog postupka.

- SNS kao odgovorna stranka, iako dominanto vodeća u gradu, učestvuje u ovim obukama sa istim pravima koja su data svim političkim akterima koji planiraju ili ne planiraju da izađu na izbore.

To samo govori u prilog tome da smo u izbornom procesu svi jednaki, svima je dodeljeno isto pravo da kontroliše izborni proces, da proverava ispravnost postupaka brojanja glasova i pravnu ispravnost sastavljanja zapisnika za sve tri liste i njihovo ozvaničenje.

Ova mera unapređenja izbornog procesa sprovodi se da bi se izbegle  bilo kakve greške u sprovođenju izbora, i da bi se izbori sproveli u skladu sa zakonima i uputstvima. Svesni smo i hoćemo da izbori budu krajnje regularni i u skladu sa pozitivno pravnim propisima koji se odnose na izbore, kako bi budući nosioci imali apsolutni legitimitet za vršenje vlasti na svim nivoima.

Sava Stambolić, član SNS-a a delegiran ispred Grada Subotice, rekao je da Republička izborna komisija ovom obukom želi da podigne nivo znanja i veština svih članova Biračkih odbora, kao organa  koji uz Republičku, Pokrajinsku i Gradsku izbornu komisiju sprovodi, zakonom utvrđenu ozbiljnu proceduru samog glasanja na izborni dan.

- Ako dođe do grešaka u njihovom radu to ima ozbiljne posledice na ceo izborni proces i otežava posao Republičkoj komisiji. One se moraju sprečiti i preduprediti na mikro planu i zato je obučeno 500 instruktora na nivou Srbije, koji će obučiti oko 50.000 članova stalnog sastava Biračkih odbora da se maksimalno suzi prostor za eventualne greške. Za te potrebe RIK je izdala priručnik koji predstavlja proizvod analize celokupne dosadašnje izborne prakse i procedure, koja je pretočena u dokument koji detaljno prikazuje sve redovne i sporne situacije do kojih dolazi ili može doći tokom izbornog dana.

Nevena Veinović, instruktor delegiran ispred Gradske izborne komisije rekla je da  sa 103 biracka mesta Subotica  ima 6 instruktora.

- Imamo dva instruktora kojima je mađarski maternji jezik kako bi mogli na mađarskom jeziku da sprovedu obuku. U Subotici ima oko 1000 prijavljenih kandidata koji ce proći obuku za rad u stalnom sastavu biračkih odbora. Obuka je mnogo kompleksnija nego ranije, sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela ali se poseban značaj pridaje upravo praktičnom delu  što je  novitet u odnosu na prethodne obuke. Praktični deo sadrži formular za logičko računsku kontrolu i proveru utvrđenih rezultata i sam zapisnik o radu biračkog odbora a to je izuzetno važno zato što su članovi biračkih odbora upravo u tom praktičnom delu pravili najviše grešaka.

 

 

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Градоначелник Богдан Лабан наставља са обиласком сеоских месних заједница које су из градског буџета добиле средства за реализацију најзначајнијих пројеката путне инфраструктуре. Након обиласка радова на уређењу прве деонице атарских путева у Малој Босни, градоначелник Лабан са сарадницима обишао је и месне заједнице Таванкут и Љутово.

Поред уређења атарских путева у овим месним заједницама, започети су и радови на другој деоници која повезује месне заједнице Мишићево и Таванкут (Горњи Таванкут). За уређење обе ове деонице атарских путева, у укупној дужини од 7.360 метара, из градског буџета обезбеђена су средства у укупном износу од 30,5 милиона динара.

- Друга деоница, на којој су такође отпочети радови, је пут...

detaljnije
Post date: Pet, 29.05.2020 - 21:19

Gradski odbor Stranke Pravde i Pomirenja formiran je danas u Subotici, na sednici održanoj na Otvorenom univerzitetu. Akademik Muamer Zukorlić, čelnik SPP, prisustvovao je izboru rukovdstva gradskog odbora.

Izjave u prilogu su dali Muamer Zukorlića, Hasan Skorupan, predsednik GrO SPP i Ibrahim Rustemović Huduti, budući nosilac liste  SPP za Skupštinu grada Subotice.

Post date: Sre, 11.03.2020 - 22:14

Ulaganja u mere podrške porodici tek predstoje

Na Pres konferenciji Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Subotici о merama  podrške porodici  kojima Grad Subotica uveliko doprinosi  populacionoj politici Vlade Srbije i pokrajinske Vlade, govorili su PR Gradskog odbora Jasmina Stevanović i dr Aleksandar Radulović, načelnik Centra za vantelesnu oplodnju subotičke Opšte bolnice.
Mnogo toga urađeno je u ovoj oblasti proteklih nekoliko godina, a u SNS-u već  najavljuju nova ulaganja u pronatalitetnu politiku na nivou grada.
Konačno  otvoren Centar za vantelesnu oplodnju u subotičkoj Bolnici u koji je samo Grad  od 2016.godine za adaptaciju prostora za vantelesnu oplodnju u subotičkoj Bolnici izdvojio sredstva  u...

detaljnije
Post date: Čet, 13.02.2020 - 20:39

U prilogu izjava predsednika Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata, Tomislava Žigmanova, o razlozima pripadanju Vojvođanskom frontu, na ovogodišnjim izborima.

Izjava dobijena na večerašnjoj tribini VF u Hotelu Patria.

Post date: Uto, 28.01.2020 - 20:47

Danas je u prostorijama Srpske napredne  stranke, održana press konferencija za štampu, koja je praktično označila formalno početak izborne kampanje u našm gradu, na kojoj su se medijima obratiti Jasmina Stevanović, PR Gradskog odbora, a potom  i  predsednik Mesnog odbora Hajdukovo i zamenik predsednika Saveta MZ Hajdukovo Feher Ileš.

Tema presa je bila: Ulaganja u MZ Hajdukovo i MZ Bačke Vinograde.

U prilogu video zapis obraćanja Jasmine i zvučni zapis obraćanja Ileša.

Post date: Uto, 28.01.2020 - 20:07
Custom Search