У Општој болници отворен Центар за вантелесну оплодњу

Čet, 06.02.2020 - 17:06 -- nikola.tumbas

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, градоначелник Суботице Богдан Лабан и директор Опште болнице у Суботици Слободан Пушкар присуствовали су данас отварању Центра за вантелесну оплодњу у суботичкој Општој болници. Цео пројекат изградње објекта површине 375 квадрата и набавке опреме вредан је 300.000 евра, а финансиран је заједничким средствима Покрајинске владе, града Суботице, Владе Мађарске и Интернационалног клуба жена.

У Србији, као и у целој Европи, постоји изразито ниска стопа наталитета са последичним старењем и смањењем броја становника, изјавио је проф. др Зоран Гојковић, истичући да је тенденција раста инфертилитета присутна и у Севернобачком управном округу, па чак 17 одсто парова није у могућности да природним путем дође до потомства.

Због тога је у Општој болници у Суботици отворен Центар за вештачку оплодњу који ће паровима у том делу Војводине олакшати поступак биомедицински потпомогнуте оплодње – нагласио Гојковић и додао да је Покрајинска влада донела нове мере популационе политике, како би паровима што више помогла да се остваре у улози родитеља.

Како је рекао секретар Гојковић, осим три покушаја која финансира Републички фонд за здравствено осигурање, парови у Војводини имају безусловно право на још три покушаја вантелесне оплодње. Осим тога, старосна граница за остваривање права на финансирање поступка биомедицински потпомогнуте оплодње у АП Војводини померена је са 42 на 45 година, а још једна од новина је то што Покрајинска влада финансира и замрзавање ембриона за наредне покушаје. Само за мере пронаталитетне политике Покрајинска влада издвојила је за ову годину 650 милиона динара.

Градоначелник Лабан је рекао да је град Суботица током последње три године  за адаптацију простора за вантелесну оплодњу у суботичкој болници издвојио средства  у износу од око 17,5 милиона динара и да и суботичка локална самоуправа унапређује мере које се односе на подршку породици.  

И поред чињенице да држава низом мера издваја значајна средства у оквиру популационе политике, и да је на покрајинском новоу уведено низ нових мера за подстицање наталитета, и ми на нивоу града и те како водимо рачуна и унапређујемо мере које значе подршку породици и које имају за циљ да се, кроз различите услуге али и развој инфраструктуре, родитељи охрабре за проширење породице – нагласио је градоначелник Лабан. – Намеравамо да у скупштинску процедуру уврстимо измену одлуке која се односи на остваривање права на трошкове за вантелесну оплодњу, која ће омогућити већем броју жена да аплицирају за средства из буџета града. Поред низа мера усмерених на подршку породици, међу којима је четврти покушај вантелесне оплодње за прво дете, повећали смо и старосну границу и увели и финансирање првог покушаја за друго дете.

Дирекор Опште болнице др Слободан Пушкар изјавио је да се може рећи да је ово још још један велики дан у историји и у раду суботичке болнице.

- Пројекат на који се чекало више од десет година пример је опредељености града, покрајинске и републичке владе за побољшање и унапређење здравственог система Србије, за набавку нове опреме, за уношење нове технологије и унапређење лечења и скраћивања листе чекања. Кроз Центар за вантелесну оплодњу у Суботици очекује са да ће годишње проћи од 40 до 50 парова, као и да ће се тај број у будућности повећавати чиме би се скратиле листе чекања парова који чекају процес вантелесне оплодње – казао је Пушкар.

Управник службе за гинекологију и акушерство у Општој болници, прим. др мед. сци. Александар Радуловић, рекао је да се отварањем овог центра његов сан на крају остварио и да је ово слика како ефикасно функционише држава на свим нивоима, јер је препознала овај проблем и у складу са пронаталитетном политиком Србије завршила овај центар.

Сматра се да један овакав центар у некој средини, нарочито код нас где постоји негативан природни прираштај и мали наталитет, може да подигне број порођаја од четири до шест процената. Надам се да ћемо ми то врло брзо својим резултатима показати и у пракси – нагласио је др Радуловић.

Упитан да ли смо спремни за евентуалну појаву коронавируса у нашој земљи, Зоран Гојковић је изјавио да нема места паници, да у Војводини није забележен ниједан случај коронавируса, да су све епидемиолошке службе у покрајини у фази приправности и да ће у случају појаве оболелих бити активиран механизам да се оболели ставе у изолацију.

У оквиру комплетног епидемиолошког надзора на територији Војводине, суботичка болница има посебно одвојен део инфективног одељења које је управо припремљен и спреман за евентуални карантински удео у лечењу болести за које мислим да неће бити потребе. Понашамо се као да нема ништа, а припремамо се као да ћемо имати проблем – рекао је Гојковић.

 

           

Autor teksta: 
Custom Search