Press konferencija GO SNS

Čet, 13.02.2020 - 20:39 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Detalj sa press konferencije
Detalj sa press konferencije

Ulaganja u mere podrške porodici tek predstoje

Na Pres konferenciji Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Subotici о merama  podrške porodici  kojima Grad Subotica uveliko doprinosi  populacionoj politici Vlade Srbije i pokrajinske Vlade, govorili su PR Gradskog odbora Jasmina Stevanović i dr Aleksandar Radulović, načelnik Centra za vantelesnu oplodnju subotičke Opšte bolnice.
Mnogo toga urađeno je u ovoj oblasti proteklih nekoliko godina, a u SNS-u već  najavljuju nova ulaganja u pronatalitetnu politiku na nivou grada.
Konačno  otvoren Centar za vantelesnu oplodnju u subotičkoj Bolnici u koji je samo Grad  od 2016.godine za adaptaciju prostora za vantelesnu oplodnju u subotičkoj Bolnici izdvojio sredstva  u iznosu od oko 17,5 miliona dinara, samo  govori u prilog ovoj  činjenici. O značaju otvaranja Centra govorio je Aleksandar Radulović:
„Krenuli smo u formiranje Centra za vantelesnu oplodnju zbog aktuelnih problema koji se dešavaju, a to je da ima sve manje porođaja, natalitet je prilično nizak i postoji negativan prirodan priraštaj, što utiče na demografska kretanja. Samo jedan segment je rađanje, a mi smo gledali da ga popravimo u ovoj sredini. Smatra se da svaki sedmi par u našoj zemlji ima problem sa neplodnosti, a to je negde oko 17. Rukovodeći se time i trudeći se da unapredimo našu bolnicu i dovedemo je na nivo tercijalne zdravstvene ustanove, što verujemo da će uskoro da bude, počeli smo realizaciju ovog projekta, koji je imao podršku grada, pokrajine i ženskog udurženja. Projekat se malo odužio, ali odgovornom politikom lokalne samouprave i gradonačelnika Bogdana Labana, on se i završio.
-Subotica je dospela na mapu evropskih centara za VTO, a usluge se probližuju svim građanima Srbije koji će ovde dolaziti na reše problem neplodnosti – rekao je dr Radulović.
Bez obzira na to što se na nivou države  izdvajaju značajna sredstva  za  prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete i što je pokrajina uvela niz novih mera za podsticanje nataliteta, pohvalno je da mi kao Grad itekako vodimo računa , pratimo i unapređujemo mere populacione i pronatalitetne politike  koje imaju za cilj da se, kroz različite usluge ali i razvoj infrastrukture, roditelji ohrabre za proširenje porodice.
U Skupštinsku proceduru, kako je navela Jasmina Stevanović, uvrštena je  izmena  Odluke koja se odnosi na  ostvarivanje prava na  troškove za vantelesnu oplodnju , koja će omogućiti većem broju žena da apliciraju za sredstva iz Budžeta grada (povećali smo starosnu granicu za četvrti pokušaj na 44 godine i uveli  finansiranje prvog  pokušaja veštačke oplodnje za drugo dete).
Kako navode u Srpskoj naprednoj stranci u Subotici, prethodne godine Grad je  aplicirao na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike  a ideja projekta bila je da se kroz inovativne servise i razvoj infrastukture kao i dodatne sadržaje podstiču roditelji da ostanu i podižu decu u našem gradu. Na osnovu toga usledila je rekonstrukcija centralne kuhinje Predškolske ustanove Naša radost.
Nemoguće je odgovoriti zahtevu roditelja i podstaći demografski razvoj bez nedovoljnog ulaganja u predškolsku ustanovu.
„Aplicirali smo i ove godine kod  nadležnog Ministarstva za sredstva za podsticanje demografskog razvoja koje je projektovala Vlada Republike Srbije. Aplicirali smo za nekoliko mera koje podrazumevaju nabavka opreme za VTO Centar u subotičkoj bolnici,  izgradnju   dečjih igrališta u udaljenim mesnim zajednicama, nabavku opreme za vrtiće, nabavku mini-busa za potrebe prevoza dece, podršku poljoprivredi  kroz davanje bespovratnih sredstava porodičnim gazdinstvima i niz manjih mera.
Odlična saradnja koju smo imali do sada, dobri projekti koje smo predložili i kao rezultat toga, dobre mere usmerene na pronatalitetnu politiku, sve to su činjenice koje je ministarstvo prepoznalo i sigurna sam da će umeti da prepoznaju kvalitet projekata koje smo delegirali
“ rekla je Jasmina Stevanović.
 

Tagovi: 
Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Градоначелник Богдан Лабан наставља са обиласком сеоских месних заједница које су из градског буџета добиле средства за реализацију најзначајнијих пројеката путне инфраструктуре. Након обиласка радова на уређењу прве деонице атарских путева у Малој Босни, градоначелник Лабан са сарадницима обишао је и месне заједнице Таванкут и Љутово.

Поред уређења атарских путева у овим месним заједницама, започети су и радови на другој деоници која повезује месне заједнице Мишићево и Таванкут (Горњи Таванкут). За уређење обе ове деонице атарских путева, у укупној дужини од 7.360 метара, из градског буџета обезбеђена су средства у укупном износу од 30,5 милиона динара.

- Друга деоница, на којој су такође отпочети радови, је пут...

detaljnije
Post date: Pet, 29.05.2020 - 21:19

Gradski odbor Stranke Pravde i Pomirenja formiran je danas u Subotici, na sednici održanoj na Otvorenom univerzitetu. Akademik Muamer Zukorlić, čelnik SPP, prisustvovao je izboru rukovdstva gradskog odbora.

Izjave u prilogu su dali Muamer Zukorlića, Hasan Skorupan, predsednik GrO SPP i Ibrahim Rustemović Huduti, budući nosilac liste  SPP za Skupštinu grada Subotice.

Post date: Sre, 11.03.2020 - 22:14

Republička izborna komisija je nakon sprovedene obuke izdala uverenja Instruktorima koji će sprovoditi obuke za rad u stalnom sastavu biračkih odbora na predstojećim izborima. To je novina u izbornom procesu, jer će instruktori vršiti obuke u februaru mesecu za stalni sastav biračkih odbora po određenom programu i planu.

Jasmina Stevanović, PR Gradskog odbora poručila je ispred SNS-a da niko neće uspeti da uskrati pravo građanima Srbije da se održe izbori i da ostvare svoje ustavom zagarantovano pravo.

- Nečije pravo da ne izađe na izbore se mora poštovati, ali onaj ko ne izađe na izbore treba da zna da život posle izbora neće stati, valja dalje rešavati  životne probleme kako građana u Subotici...

detaljnije
Post date: Čet, 06.02.2020 - 17:29

U prilogu izjava predsednika Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata, Tomislava Žigmanova, o razlozima pripadanju Vojvođanskom frontu, na ovogodišnjim izborima.

Izjava dobijena na večerašnjoj tribini VF u Hotelu Patria.

Post date: Uto, 28.01.2020 - 20:47

Danas je u prostorijama Srpske napredne  stranke, održana press konferencija za štampu, koja je praktično označila formalno početak izborne kampanje u našm gradu, na kojoj su se medijima obratiti Jasmina Stevanović, PR Gradskog odbora, a potom  i  predsednik Mesnog odbora Hajdukovo i zamenik predsednika Saveta MZ Hajdukovo Feher Ileš.

Tema presa je bila: Ulaganja u MZ Hajdukovo i MZ Bačke Vinograde.

U prilogu video zapis obraćanja Jasmine i zvučni zapis obraćanja Ileša.

Post date: Uto, 28.01.2020 - 20:07
Custom Search