Dve lagane pobede za Mažića i štalu Hico

Sre, 22.07.2020 - 09:37 -- darko.kovacevic

Kincsem park u Budimpešti nesmetano realizuje svoje programe konjičkih trka uz prisustvo publike. Usled duge pauze na našim trkalištima znatan broj takmičara iz Srbije se uz veliku požrtvovanost probija do Mađarske. 

Sedamnaesti susret ove sezone zakazan za 18. jul činilo je devet kasačkih trka a najznačanije nadmetanje pod nazivom "Nemcsek dij" pripalo je grlu Zolta i Veljku Mažiću. To je bio njihov četvrti zajednički nastup ove sezone a učinak su tri pobede i jedan plasman na drugo mesto kada su upisali vremenski rekord 1:16,1 na distanci od 1900m. Mažić se opredelio za rezervisanu vožnju na trećoj poziciji tokom većeg dela trke da bi nakon izlaska iz poslednje krivine izvukao čepove iz ušiju svog grla i prestigao ostale učesnike. Slavili su sa dve dužine prednosti u odnosu na drugplasirano grlo pa je Mažić imao vremena i da nagradi svoje grlo tapšanjem po sapima. Pobedničko vreme je iznosilo 1:19,1 na distanci od 1960m sa startom iz okreta. Ukupna statistika grla je jedanaest pobeda i četiri plasmana u sedamnaest nastupa. Kolega ali i konkurent Andor Anđal iz Čantavira na sulkama grla Unika Vik koje se nalazi u treningu kod Gorana Zolnajia stigli su do treće pozicije sa vremenskim rezultatom 1:19,0 ali su startovali sa distance od 1980m. 

Vozač i trener Mažić upotpunio je dan sa još jednom pobedom na sulkama grla Zitti Tutti. Ovogodišnja statistika kobile starosti pet godina je skoro "prepisana" od grla Zolta, pet nastupa koje su okončali sa četiri pobede i jednim plasmanom na drugo mesto. Taktika ove trke je bila potpuno drugačija. Od starta su zauzeli lidersku poziciju koju nisu ispustili do linije cilja. U završnom pravcu konkurenti su pokušali da priđu vodećima ali nisu bili uspešni jer je Mažić sve pomno pratio i bez upotrebe biča u završnici došao do novog podviga sa vremenskim rezultatom 1:21,3 na 2400m autostart. Celokupna statistika grla je osam pobeda i jedan plasman na drugo mesto u devet nastupa. Holanđanin Cassidy Byd u vlasništvu porodice Tišma i Lazić sa Hajnalom na sulkama u ovom nastupu, nakon ovogodišnje četiri pobede i jednog plasmana na drugo mesto, morao se zadovoljiti plasmanom na peto mesto i vremenskim zaostatkom za pobednikom od tri stotinke.

Prvi nastup na Kincsem parku zabeležio je mladi Hegediš Tamaš iz Srbobrana u prvoj trci dana. Nastupio je sa grlom Brava RG koje se nalazi u treningu kod Gorana Zolnajia a vlasništvo je Marka Jozića iz Sombora. Nakon starta vrlo brzo je zauzeo drugu poziciju koju je ipak na kratko izgubio nakon prolaska nešto više od pola kruga ali povlačenjem čepova iz ušiju svog grla u kontra pravcu ponovo se vraća na istu poziciju. U završnom pravcu pristigli su ostali učesnici koji su dodatno ubrzali tempo koji nisu mogli da isprate Hegediš i Brava RG ali je upisan plasman na četvrto mesto sa vremenskim rekordom 1:24,1 na distanci 1980m sa startom iz okreta. 

Kobila Triestina vlasništvo štale Sport Line 2003. godine na beogradskom hipodromu sa Mukićem na sulkama zauzela je drugo mesto u derbiju. Nakon deset godina sa italijanskim pastuvom Doctor Sugar RL daje potomka Timoko R.L. koji se već pet sezona uspešno takmiči u Mađarskoj. Mladi vozač Veres Laszlo došao je do neverovatne pobede sa našim grlom i sigurno će je dugo pamtiti. Distanca trke je bila 2400m što im je ostavilo mogućnost da rezervisano nastupe u prvoj polovini trke. Vremenom su se približili vodećoj grupi učesnika kretajući se drugom špurom. U završnom pravcu okruženi su takmičarima sa svih strana i nemaju mogućnost prolaza. Lider trke kreće se ispred grla Timoko R.L. i malo se odvaja od ostalih učesnika a takmičar koji se nalazio sa njegove leve strane polako posustaje. Tada mladi vozač i iskusni Timoko R.L. ulaze u međuprostor i u naletu odnose pobedu sa vremenskim rezultatom 1:21,8.

Foto: Peter Reka

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search