Balint Pastor predsednik Skupštine grada

Pet, 21.08.2020 - 14:59 -- nikola.tumbas
Ilustrovani zapis sednice
Ilustrovani zapis sednice

U Velikoj većnici Gradske kuće održana je Konstitutivna sednica Skupštine grada Subotice na kojoj su usvojene sve tri tačke dnevnog reda: Potvrđivanje (verifikacija) mandata odbornika, izbor predsednika Skupštine grada i postavljenje sekretara Skupštine grada. Za predsednika Skupštine grada Subotice izabran je odbornik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i republički poslanik u više mandata, Balint Pastor, dok je za sekretara Skupštine grada postavljen Đula Ladocki (SVM).

Potvrđivanjem mandata odbornika (izbor Verifikacionog odbora, izveštaj Verifikacionog odbora, donošenje odluke o potvrđivanju mandata i polaganje svečane izjave) okončana je prva tačka dnevnog reda čime je, praktično, počeo da teče mandat odbornicima u novom sazivu.

Predlog Nikole Milićevića (Srpska napredna stranka) – koji je kao najstari odbornik novog saziva vodio današnju Konstitutivnu sednicu – da se za predsednika Skupštine grada Subotice izabere odbornik Balint Pastor (SVM), u ime odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara obrazložio je odbornik Janoš Nagel.

Posle tajnog glasanja i prebrojavanja glasačkih listića, predsednik Glasačkog odbora, odbornik Ljiljana Medaković (SNS), saopštila je da je glasalo 67 odbornika, da su 64 glasačka listića bila važeća, a tri nevažeća, da je za imenovanje Balinta Pastora za predsednika Skupštine grada Subotice glasalo 59 odbornika i da je pet odbornika bilo protiv.

Nakon polaganja zakletve i preuzimanja predsedavanja Konstitutivnom sednicom, Balint Pastor je, u prvom obraćanju, uz izražavanje zahvalnosti na ukazanom poverenju rekao da može da obeća da će dostojanstveno voditi Skupštinu, da će biti partner svima onima koji žele dobrobit grada Subotice i njenih građana i da će se i dalje zalagati za ono što je govorio u izbornoj kampanji.

„Govorio sam da je moja namera da se  sačuva vekovni karakter grada Subotice i da se u ovom gradu obezbedi život dostojan građaninu 21. veka. Ja jesam 13 godina  narodni poslanik voljom građana Republike Srbije. To će tako da ostane i u ovom mom šestom mandatu, ali želim da na neposredan način doprinesem razvoju našeg grada, a ne na posredan, kako sam to pokušavao da učinim prethodnih godina u ulozi narodnog poslanika“, rekao je Pastor.

On je istakao da će Sednice skupštine grada Subotice voditi po Ustavu, Zakonu, Statutu grada i Poslovniku.

„Trudiću se da sačuvam dostojanstvo ove Skupštine. Nadam se da će svi u tome biti partneri. Dobro je što postoji opozicija, nema demokratije bez opozicije i ja ću uvek iz te stolice učiniti sve da opozicija može da kaže ono što ima. Da to učini na način kako misli da treba da učini, naravno u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, neću ništa dozvoljavati što izlazi iz tih okvira. To želim da kažem unapred i to je moja zakonska i poslovnička obaveza“, podvukao je Balint Pastor.

Dodao je da, kako je rekao, ne bi bilo nesporazuma ni on, kao ni prethodni predsednik Skupštine grada Subotice, neće primati platu za obavljanje te funkcije.

„Ja ću i dalje biti narodni poslanik, imaću platu narodnog poslanika  koja je inače manja od plate predsednika Skupštine  grada. Neću praviti kombinacije, mahinacije, nego ću se odreći plate predsednika Skupštine grada. To će ostati u budžetu  i dogovorićemo se kako će se ta sredstva trošiti, kao što će se trošiti i sva ostala sredstva iz budžeta grada Subotice. Nikada ništa ne radim radim usput. Posvetiću se ovom poslu i trudiću se da na najbolji mogući način služim građanima Subotice“, poručio je Pastor.

Na predlog Balinta Pastora, za sekretara Skupštine grada Subotice većinom glasova izabran je Đula Ladocki (SVM). Od 67 odbornika, koliko ih je glasalo, 60 je bilo „za“, a četiri protiv. Ladocki je ovu funkciju već obavljao u periodu od 10. jula 2012. do 21. marta 2014. godine, kao i u prethodnom skupštinskom sazivu.

Skupština grada Subotice ima 67 odbornika. U novom sazivu lokalni parlament čine 31 odbornik sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, 22 odbornika sa liste „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor”, četiri odbornika sa liste „Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije“, četiri odbornika sa liste „Jene Maglai – Grupa građana Pokret građanske Subotice“, tri odbornika sa liste „Vojvođanski front – Ujedinjeni za demokratsku Suboticu (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Vojvođanska partija) – Tomislav Žigmanov“, dva odbornika sa liste „Bunjevci za Suboticu – Savez bačkih Bunjevaca“ i jedan odbornik sa liste „Ruska stranka – Igor Petrov“.

Nakon završetka 1. Konstitutivne sednice, novoizabrani predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor je, u kabinetu predsednika SGS, primio dužnost predsednika od dosadašnjeg predsednika Skupštine grada Tivadara Bunforda.

***

 

Autor teksta: 
Custom Search