„Дечјa недељa“ под слоганом „Подељена срећа, два пута је већа“

Kategorija: 

Програм „Дечје недеље“, која се ове године одржава од 5. до 11. октобра под слоганом „Подељена срећа, два пута је већа“ најављен је данас на конференцији за новинаре у Медија-центру Градске куће. Члан Градског већа задужен за област образовања и културе Милош Николић рекао је  да ће се ове године манифестација „Дечје недеље“ одржати по мало измењеном програму због пандемије корона вируса, да ће изостати централна манифестација на Тргу, али да ће све образовне институције дати свој допринос и „Дечју недељу“ обележити у својим просторијама.

Град Суботица ће се, како је истакао,  и ове године укључити у све активности које ће бити спроведене кроз „Дечју недељу“ како би деци и васпитачима омогућио  бројне бесплатне садржаје и активности.

„Заједнички циљ свих нас и друштва у целини је побољшање положаја деце и унапређење квалитета њиховог живота. Деци свакодневно треба да обезбедимо услове  да слободно изражавају кративне способности и таленте  кроз игру и дружење“, казао је Милош Николић.

Програмом „Дечје недеље“, чији је циљ, како је рекао Милош Николић, скретање пажње на права и потребе деце, указивање  на одговорност околине  за њихово одрастање, пре свега породице, школе и државе, предвиђене су бројне активности за децу, родитеље и васпитаче.

Секретар Секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић нагласила је да ће у  периоду  трајања  „Дечје недеље“ Дечије  значајно  место имати деца  којима  је највише потребна солидарност: деца са сметњама у развоју и деца са инвалидитетом, деца са Косова и Метохије и из  дијаспоре,  деца  без  родитеља,  деца припадници националних  мањина, болесна деца. 

„Стога смо водили рачуна о томе да ове  категорије  буду  укључене у  активности где год је  то могуће“, рекла је Јасмина Стевановић.

Напомињемо, додала је, да ће, због мера заштите од Ковид инфекције, у овогодишњу централну манифестацију, односно програм који организује локална самоуправа бити укључена само неколицина школа како бисмо избегли већа окупљања деце, а свака школа у оквиру својих могућности и мера може да организује Дечју недељу у оквиру своје установе, наравно у складу са упутствима и препорукама надлежних, везано за епидемиолошке мере.

„Сваки дан 'Дечје недеље' планиран је по различитим областима, па ће тако након свечаног отварања следећи дан бити посвећен спорту, затим заштити животне средине, четврти дан биће посвећен култури, а пети дан обзиром да су теме  ове  Дечије  недеље  сарадња  и  солидарност,  биће  посвећен  инклузији“, најавила је Јасмина Стевановић.

Затварање „Дечје недеље“ обележиће посета ђака Градској кући, где ће их угостити градоначелник, након чега ће деца исписати жеље на балонима и пустити их у ваздух са Градског трга. 

 

Tagovi: 
Custom Search