Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Nikola Tumbas

Pre desetak dana u našem gradu, na Openu, održano je predavanje - Sve piramide svijeta i o bosanska dolina piramida, koje je održao dr Semir Osmanagić.

Termin održavanja možemo da definišemo početkom "protesta" u našem gradu. Bio je to drugi dan protesta, kada su učesnici istog još bili bučni (to je galama koja se čuje u pozadini na delu snimka). Predavanje je trajalo gotovo dva ipo sata a predavač je bez problemaa držao pažnju prisutnima. Realno, to je bilo i lako uraditi, jer prisutni su bili samo oni koji su bili zainteresovani za ovu temu, a bila je prilika da je čuju od samog autora.

Prvi deo priloga je predavanje od trideset minuta gde se govori uopšte o piramidama, gde se u svetu nalaze, počinjući sa do sada...

detaljnije
Sre, 19.04.2017 - 19:31

Kao ovisnik od mobilnog telefona i fotografisanja, s vremena na vreme pogledam aplikacije koje nude bezbroj načina - filtera za obradu fotografije, obično portreta. Takvih aplikacija ima veoma veliki broj i teško se odlučiti za neku, ali ipak broj skidanja i ocena iste pomaže da odaberete neku. Sve je pripremljeno da što lakše dođete do svoje fotografije. Pri uključenju aplikacije već je aktivna kamera za selfi, što može da vas zateče ponekada, jer ta slika se odmah negde u oblacima podataka zavede pod vašim brojem i likom, i koju nikada nećete moći da obrišete. Ideja Džordža Orwella opisana u romanu “1984” je sada već daleka istorija, vi ste sada non stop u autocenzuri. Spontanost i sloboda su pojmovi koje će se morati redefinisati.

***...

detaljnije
Sub, 01.04.2017 - 12:58
Aleksandra Prćić

Aleksandra Prćić je posle završenih doktorskih studija na Odseku za Etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu u četvrtak 9. marta odbranila  doktorski rad na temu “Hrvatska manjina u Srbiji i školovanje na hrvatskom jeziku“.

Pošto je ova tema, problematika oko školstva, bila aktuelna u zadnje vreme, odnosno nalazila se u žiži međudržavnog dijaloga Srbije i Hrvatske, bilo je zanimljivo čuti šta kaže istraživanje na tu temu.

Kako si se odlučila upravo ova tema bude predmet tvoje doktorske teze?

Područje koje izučava Etnologija i kulturna antropologija je vrlo široko. Prva asocijacija kada je riječ o etnologiji je izučavanje  tradicijske kulture,...

detaljnije
Pon, 13.03.2017 - 18:36
Vesna Prćić

Izborna kampanja je počela, predigra prikupljanja glasova je u toku, stvari na površini izgledaju mirno ali se ispod površine zahuktavaju, prelomi dešavaju...

Pitanje za Vesnu Prćić, člana DSHV-a, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, poslanika Skupštine AP Vojvodine.

*

- U Republici Srbiji su raspisani izbori za Predsednika, kakav je Vaš politički stav u vezi predstojećih izbora i preporuka glasačima?

- Kao dugogodišnja članica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, pri čemu sam se veći dio tog vremena i aktivno bavila politikom, ranije na razini grada Subotica ali i sa stanovišta sadašnjosti, kada sam vizuru proširila na razinu Autonomne pokrajine Vojvodine, gdje sam izabrana za...

detaljnije
Pet, 03.03.2017 - 23:06

U decembru 2016, Lenard Lacko je osvojio IV državni turniri u organizaciji Srpske bilijar aoscijacije, pa je to bio motiv da se susretnem sa njime, posle informacije koju mi je dala koleginica Biljana Vučković.

Našao sam ga u bilijar klubu Montevideo u Bolmanskoj ulici gde je danas došao svoj redovni trening od par sati.

U Montevideo klubu možeta da igrate bilijar, na dva stola, a tu je i igraonice sa par video igara i stolovima za fudbal, i nekoliko aparata igre na sreću, a ako želite, može se organizovati i rođendanska žurka.

- Kakva je ovo igra, koja vrsta bilijara je u pitanju?

-To je Američki bilijar koji ima četiri discipline, koji čine, osmica, devetka,...

detaljnije
Ned, 15.01.2017 - 15:09

U prilogu je prikaz prvih deset najčitanijih ili najgledanijih priloga tokom 2016. godine na našem sajtu.

Sretnu Novu godinu želi Vam ekipa urednika www.subotica.info koji dokumentuju dešavanja u našem gradu od 1999 do danas.

Kategorija

Standardni članak

https://www.subotica.info/2016/01/28/prica-o-palicu-riba-smrdi-od-glave

https://www.subotica.info/2016/04/29/bistra-voda-se-uliva-u-turisticki-d...

...

detaljnije
Uto, 03.01.2017 - 00:21

Zanimljivost: dopuna:2.decembar 22.00.

U toku noći između 1 i 2 decembra desila se provala i u poslatičarnicu "Vremeplov", na Radijalcu (A.Čarnojevića) - ovde je provalnik, snimljen nadzornom kamerom, bio u fantomki i odneo 2000 din. Kolače nije dirao.

***

Popularno mesto na Trgu Jakaba i Komora, preko puta Sinagoge, tokom noći ili jutros je obijeno. Zaposleni koji su došli na posao oko 07.00 zatekli, razbijeno okno na vratima, obijena vrata, preturen lokal, iskrivljen nosač sa koga je nedostajao televizor, praznu kasu i polupraznu policu sa kolačima.

Policija bila kratko na uvidu, kako kažu prisutni, bez uzimanja otisaka, jer šteta nije...

detaljnije
Čet, 01.12.2016 - 09:39

Ranije ove godine pratio sam jedan događaj u organizaciji Siemenesa, finale je bila večera na salašu vinarije Zvonka Bogdana. Tada smo se Atila i ja prethodni put sreli na zajedničkom zadatku da se zabeleži druženje zaposlenih i saradnika te velike firme. Atila je imao zadatak da tokom večeri nacrta karikature dvadesetak prisutnih.

- Dobio sam poziv da radim nešto slično na jednom izuzetnom skupu. Ne mogu ni da pričam o tome kako sam “uzbuđen”, još nije definitivno ali…Pričat ću ti, ako, i kad se desi!

- Dobro :) - posle nekoliko dana, dobio...

detaljnije
Sre, 09.11.2016 - 10:42

Na salonu Dani srpske karikature koji je bio otvoren 17.oktobra u galeriji Otvorenog univerziteta, prisutan je bio Milenko Kosanović, poznati&priznati karikaturista koji godinama na drugoj strani nedeljnika Subotičke novine daje svoj komentar na život u našem okruženju.

... detaljnije
Ned, 23.10.2016 - 23:01

Konferencija nacionalne asocijacije čistoća Srbije - ASWA održana je danas na Paliću u Maloj gostioni.

Susret četrdesetak predstavnika javnih preduzeća, koje se bave održavanjem čistoće u gradovima Srbije,  za temu je imao problematiku upravljanjem otpadom - konkretno bilo je govora i o Regionalnoj deponiji Subotica.

Ideja ove asocijacije je okupljanje sve "čistoće" i sve upravljače regionalnih deonija u Srbiji.

Više o tome u prilogu od magistra Gorana Čabradija, predsednika upravnog odbora asocijacije.

Andra Kikić, direktor "naše" regionalne deponije u prilogu govori dokle se stiglo sa izgradnjom iste.

- Izgradnja regionalne deponije...

detaljnije
Uto, 11.10.2016 - 18:33
Subscribe to Nikola Tumbas