Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Nikola Tumbas

Hronologija razloga ovog intervjua:

Prvo je bio Maršal Tito, pa potom sednica Skupštine grada zbog postavljanja spomenika Korvinus Rex-u i onda poziv Blašku Gabriću, na poticaj koleginice da se sazna koje autor tog dela:

- Možeš li mi dati broj Franje Mačkovića?

- Mogu, nazovi me ponovo.

- Ok.

- …. On je na Paliću negde?

- Da, otiđi do njega, pa ćeš vidit tušta kipova po dvorištu i među njima jednog ogromnog, vidit ćeš.

- Važi, hvala ti.

 

Tako sam posle razmene mail sa suprugom Franje Maćkovića, došao do prvog snimka kipa Korvinusa Rexa...

detaljnije
Sub, 07.04.2018 - 16:48

Ovaj prilog, malo ovde iskače od uobičajenih izveštaja, ali razlog dobar. Poznati fotograf, redakcije nedeljnika 7NAP, Sabo Attila ispunio je uslove za odlazak na zasluženi odmor dod daljnjeg. Pink Panter mu je bio interni nadimak.

U prilogu je par fotografija sa druženja organizovanog tim povodom u prostorijama redakcije.

Sre, 21.03.2018 - 11:26
Sophie Eggert  & Janika Schneider

Od nedavno u našem gradu - Paliću, se nalaze dve devojke Sophie Eggert, student ekonomije, menadžemta i održivosti, i Janika Schneider, koja je upravo završila studije turizma. Bio je to razlog za jedan kratak susret radi osnovnih informacija o čemu se radi kao i još jedna crta u arhivi članaka o aktivnosti pri sanacije jezera Palić.

Znači, ukratko, one su došle da učine jedan korak napred u popularisanju destinacije jezera Palić, za koju se očekuje da kada stvari legnu na svoje mesto, i voda u jezeru se izbistri, bude jedna od glavnih turističkih atrakcija u regionu.

- A na koji način? - bilo je pitanje upućeno Sofiji dok smo pili čaj u kafeu Momento pod suncem Miholjskog leta, pre desetak dana.

- Cilj grada Subotice je...

detaljnije
Ned, 29.10.2017 - 23:42

U okviru izbora Miss World Car & Motosports, Aleksandar Rajkov, vlasnik licence za ovaj izbor, sa grupom devojaka koje se takmiče za dotičnu titulu bio je gost domaćinima Elitte Palić, na večeri u restoranu Mala Gostiona.

Tom prilikom gostima u restoranu, on je na proprilično iznenađenje prisutnih, predstavio predsednika Liberlenda, g.Vít Jedličku.

Naravno, predsednik Liberlanda, ali tu moramo dati ogradu koja stoji na Wikipediji (Službena stranica Liberlanda navodi da je država nastala u vrijeme tekućeg...

detaljnije
Pon, 11.09.2017 - 23:40

Pre desetak dana u našem gradu, na Openu, održano je predavanje - Sve piramide svijeta i o bosanska dolina piramida, koje je održao dr Semir Osmanagić.

Termin održavanja možemo da definišemo početkom "protesta" u našem gradu. Bio je to drugi dan protesta, kada su učesnici istog još bili bučni (to je galama koja se čuje u pozadini na delu snimka). Predavanje je trajalo gotovo dva ipo sata a predavač je bez problemaa držao pažnju prisutnima. Realno, to je bilo i lako uraditi, jer prisutni su bili samo oni koji su bili zainteresovani za ovu temu, a bila je prilika da je čuju od samog autora.

Prvi deo priloga je predavanje od trideset minuta gde se govori uopšte o piramidama, gde se u svetu nalaze, počinjući sa do sada...

detaljnije
Sre, 19.04.2017 - 19:31

Ja kao ovisnik od mobilnog telefona i fotografisanja, s vremena na vreme pogledam aplikacije koje nude bezbroj načina - filtera za obradu fotografije, obično portreta. Takvih aplikacija ima veoma veliki broj i teško se odlučiti za neku, ali ipak broj skidanja i ocena iste pomaže da odaberete neku. Sve je pripremljeno da što lakše dođete do svoje fotografije. Pri uključenju aplikacije već je aktivna kamera za selfi, što može da vas zateče ponekada, jer ta slika se odmah negde u oblacima podataka zavede pod vašim brojem i likom, i koju nikada nećete moći da obrišete. Ideja Džordža Orwella opisana u romanu “1984” je sada već daleka istorija, vi ste sada non stop u autocenzuri. Spontanost i sloboda su pojmovi koje će se morati redefinisati.

... detaljnije
Sub, 01.04.2017 - 12:58
Aleksandra Prćić

Aleksandra Prćić je posle završenih doktorskih studija na Odseku za Etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu u četvrtak 9. marta odbranila  doktorski rad na temu “Hrvatska manjina u Srbiji i školovanje na hrvatskom jeziku“.

Pošto je ova tema, problematika oko školstva, bila aktuelna u zadnje vreme, odnosno nalazila se u žiži međudržavnog dijaloga Srbije i Hrvatske, bilo je zanimljivo čuti šta kaže istraživanje na tu temu.

Kako si se odlučila upravo ova tema bude predmet tvoje doktorske teze?

Područje koje izučava Etnologija i kulturna antropologija je vrlo široko. Prva asocijacija kada je riječ o etnologiji je izučavanje  tradicijske kulture,...

detaljnije
Pon, 13.03.2017 - 18:36
Vesna Prćić

Izborna kampanja je počela, predigra prikupljanja glasova je u toku, stvari na površini izgledaju mirno ali se ispod površine zahuktavaju, prelomi dešavaju...

Pitanje za Vesnu Prćić, člana DSHV-a, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, poslanika Skupštine AP Vojvodine.

*

- U Republici Srbiji su raspisani izbori za Predsednika, kakav je Vaš politički stav u vezi predstojećih izbora i preporuka glasačima?

- Kao dugogodišnja članica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, pri čemu sam se veći dio tog vremena i aktivno bavila politikom, ranije na razini grada Subotica ali i sa stanovišta sadašnjosti, kada sam vizuru proširila na razinu Autonomne pokrajine Vojvodine, gdje sam izabrana za...

detaljnije
Pet, 03.03.2017 - 23:06

U decembru 2016, Lenard Lacko je osvojio IV državni turniri u organizaciji Srpske bilijar aoscijacije, pa je to bio motiv da se susretnem sa njime, posle informacije koju mi je dala koleginica Biljana Vučković.

Našao sam ga u bilijar klubu Montevideo u Bolmanskoj ulici gde je danas došao svoj redovni trening od par sati.

U Montevideo klubu možeta da igrate bilijar, na dva stola, a tu je i igraonice sa par video igara i stolovima za fudbal, i nekoliko aparata igre na sreću, a ako želite, može se organizovati i rođendanska žurka.

- Kakva je ovo igra, koja vrsta bilijara je u pitanju?

-To je Američki bilijar koji ima četiri discipline, koji čine, osmica, devetka,...

detaljnije
Ned, 15.01.2017 - 15:09

U prilogu je prikaz prvih deset najčitanijih ili najgledanijih priloga tokom 2016. godine na našem sajtu.

Sretnu Novu godinu želi Vam ekipa urednika www.subotica.info koji dokumentuju dešavanja u našem gradu od 1999 do danas.

Kategorija

Standardni članak

https://www.subotica.info/2016/01/28/prica-o-palicu-riba-smrdi-od-glave

https://www.subotica.info/2016/04/29/bistra-voda-se-uliva-u-turisticki-d...

...

detaljnije
Uto, 03.01.2017 - 00:21
Subscribe to Nikola Tumbas