Čekajući Robina Huda

Ned, 28.05.2017 - 22:55 -- nikola.tumbas

Kandidat intelektualne Srbije a po malo i opštenarodne, gospodin Janković nije baš počeo nešto odlučno i oštro. U jeku bahatosti, kurčevitosti i primitivizma, on je krenuo sa izvinjavanjima što je rekao da će poljubiti spikerku. No upotrebio je samo onu poznatu – ako vam ovo kažem moraću vas ubiti – na pomalo nespretan modifikovan način. Čovek je samo hteo da kaže da neće objavljivati novo ime nove organizacije jer će sutra u APRu pod ti imenom već neko nešto registrovati. Za očekivati je ovakvo bacanje klipova pod noge jer birački kantar polako ali sigurno počinje da se pomera. Tu u mnogome podpomaže TV serija „Vučić i samo Vučić“ koja se emituje u svako doba dana i noći. Štedi se tako da mu voditelj i ne treba u emisijama osim ako ima nagon da nekog omalovaži, ocrni ili već, po uobičajenom maniru,  da sebi da neku formu nenad..bivog ( rečnik primeren vremenu ).

Gledajući ekipu koja je vrti oko našeg Robina Huda, ne može čovek a da se ne otme utisku da Janković kreće pomalo impotentno tj. počinje  igrati pikado sa kuvanim rezancem. Gospođa Aida Ćorović – Šica sa svojom istorijom umetnosti iz novopazarskog miljea, istrošena političarka, sumnjam da će moći ikoga ubediti u čistotu svojih ideja i vernost opšte narodnom interesu. Goran Marković, filmski i pozorišni reditelj Praške škole, sin intelektualaca Radeta i Olivere, nevešt u politici pa bez obzira na pedigre, poješće ga na vetrometini nemilosrdne političke arene. Srđan Škoro, novinar – Filozofski fakultet, čovek velikog intelektualnog naboja, pa onda G. Dušan Teodorović, akademik, naučnik međunarodne reputacije, profesor – emeritus, su ljudi koji mogu da osmisle valjanu ponudu sa kojom će izaći pred narod. Danas izaći na politički megdan kod nas tako opremljen kadrom koji ne poznaje duh ulice je isto što i ići golim dup...om među Turke.

Primitivizam koji se nadvio nad narod je brižno pripreman po receptu G. Čomskog ( http://www.subotica.info/blog/dorde-branisavljevic/u-poseti-gchomskom ) i trebaće mnogo, mnogo lukavije, oštrije i određenije da se nastupi jer mračne sile Gebelsovske propagande ne daju niti malo manevarskog prostora za bilo kakvu grešku ili ponavljanje nastupa na sceni. Ako tu nisi spreman i čvrst može ti samo Leonard Kohen, pokojni otpevati – Dance Me to the End of Love ( https://www.youtube.com/watch?v=NGorjBVag0I ), pesma koja ustvari govori o stradanju Jevreja.

Ipak, držimo se nekog optimizma da će naš voz krenuti željenom prugom pa makar mi kao putnici vadili Last minute karte.  Pobeda dobrog nad zlim pobeđuje u kaubojskim filmovima, američkim sapunicama, bajkama, pa možda i nas zakači kakav šrapnel napukle dobrote. Još ćemo mi raditi za veće plate, bolji život i sigurniju starost na opšte zadovoljstvo naših potomaka. Negde iz daljine se oseća miris starih vremena kada smo punim plućima disali život i sa ponosom davali zakletvu na vernost otadžbini. Ne želim da verujem da će biti drugačije. Moraćemo pobediti prije nego što doću privatni izvršitelji da nas deložiraju iz vlastite države.

Subotica. 28.05.2017.                                                                               Đorđe  Branisavljević

 

 

Tagovi: 
Ličnosti: 
Custom Search