Prljavi Hari u akciji

Čet, 26.11.2015 - 23:48 -- Beli

Na predlog Erdogana Obama je odobrio provokaciju prema Rusiji tj. obaranje aviona kada bude povoljna situacija. Možda je avion oboren jer su napali Turkmenistance, po turskim izvorima. U svakom slučaju Erdoganovom sinu se ljulja pozicija crne trgovine naftom sa teroristima. Naravno za javnost, poslovni partneri zadržavaju poziciju terorista dok se ispod žita ide biznis. Umešali su se Rusi sa svojim nezadrživim i doslednim bombardovanjima svega onog što može doneti novac ISISu. To su strateške najbolnije tačke jer je davno poznato koliko para-toliko muzike pa im se sa ovim izbijaju veliki aduti. Za skladišta nafte, naftovodi itd. Turci i Amerikanci su se prilično uznemirili. Ostaće  bez ćara. Ameri za šminku ka svojoj javnosti organizuje 63 države u borbi protiv terorista. Nude i Rusima mogućnost da se pridruže i budu pod njihovom komandom. Krajnje nepristojna tj. bezobrazna i provokativna ponuda. Da se Rusi potčine amerskim zamislima, to naravno ne ide. Ameri nisu to ni očekivali ali imaju nešto čime mogu mahati da Rusi nisu za saradnju i da vode svoju, pogrešnu politiku, bombarduju pogrešne ciljeve itd. Slabo and stidljivo je objavljeno da je precizna USA avijacija bombardovala jednu bolnicu umesto vojnih objekata. Krive naravno obaveštajnu službu jer su one opet van domašaja javnog suda. Koliko dugo su bombardovali Siriju a nisu ni jedan naftovod ili skladište ni slučajno dirnuli. Sada su na redu Francuzi da zaobilazno opet ponude Rusima saradnju u alijansi država koje se bore protiv terorizma u svetu. Rusi čak nisu ni komentarisali taj potez za sada. Zadnja vest je da su se ipak uspeli nešto dogovoriti. Videćemo kolikog je to daha. Ipak pojačali su svoje angažovanje raketama zemlja vazduh i time stekli veliku prednost u kontroli neba nad Sirijom. To je sigurno pripomoglo konstruktivnijem predlogu Francuza. Angažovanjem svojih lovaca da obezbeđuju bombardere, povukli su opet potez vredan pažnje. Njihova odlučnost da sprovedu dobro promišljeno angažovanje u ovom deli sveta izaziva nadu ali ne i tvrdnju  da je moguće iskoreniti terorizam.

Za očekivati je da će Rusija znati odgovoriti na ovu žestoku provokaciju. Nadajmo se da neće preći prag odakle se više ne može nazad. Mračnim silama delioca pravde i demokratije po svetu bi odgovarao jedan rat malo širih razmera na području Bliskog istoka. Imali bi poligon za isprobavanje novog naoružanja, trošili bi se vojni resursi, proizvodnja istih bi skočila i naravno opet bi  demokratski izabrani bogataši profitirali na nečijoj muci. Izbeglice bi zaposele Evropu i time eliminisale konkurenta na svetskom tržištu. Dok se stara gospođa Evropa probudi već će da vonja ovčetina na sve strane. Znaju Baćuške za jadac pa će verovatno za početak menjati način trgovinske kvote, cene, uslove itd. prema svojim donedavnim prijateljima. Ljigavost turske politike je poznata još od vremena Aganlije i Kučuk Alije. Nema promena. Čak im ni Janičari nisu pomogli u osvežavanju  krvne slike. Napasti sa leđa u otsutnim momentima mogu samo podmukli asasini sa kukavičkim kapuljačama na glavi da ih se ne prepozna.

Nisam ni slučajno rusofil ali Putinovi potezi su vredni svakog poštovanja. On u suštini napadima na ISIS stvarno pokušava promenuti odnos snaga i vratiti kakav takav mir, pa makar i sa diktatorom. Neka se posle narod odlučuje sam u svojoj državi kako će se ponašati prema zvaničnoj vlasti. Donedavno je Sirija bila najrazvijenija zemlja Bliskog Istoka. Mnogima je to smetalo pa su se „ponudili“ da oslobode narod od tiranije diktatora usput naravno i od nafte.

U Americi je benzin pre dve godine koštao 3,4 $ galon. Danas posle niza pojeftinjenja košta 1,6 $ što je u prevodu oko 53 dinara litra benzina za razliku kod nas koji je 140 din litar. Upoređujući njihove srednje plate oko 3000-4000 $ mesečno sa našim platama, razlika u ceni je drastična. Pitam se, lagodan život zbog jeftinih energenata može da se ostvari samo uz pomoć lojalnih „trgovačkih partnera“ ili postoji i neki legalniji način? Zna se da Ameri imaju velike rezerve nafte ali, kao pravi domaćini svoje resurse slabije troše dok god mogu „braniti svoje interese u svetu“.

Dok se situacija  zaoštrava na poligonu sad već ponovo oformljenih blokova, zaoštrava se i izbeglička situacija. Zima dolazio, ekonomske izbeglice su zaustavljene za neko vrema. Videće se koliko mogu da se žrtvuju oni što leže na šinama, zašivaju usta i uz Allahu Agbar mašu sa papirima i motkama. Mislim da će se slovenska duša sažaliti i zbrinuti ih za zimu pa makar nemali pravo na to. Ima tu mnogo dece i druge nejači. Oni neće moći ići dalje jer ih Hrvati sigurno neće pustiti preko šengenske granice pošto su upravo zatvorili sedam graničnih prelaza prema Srbiji. Jedva su čekali neki sličan obrt situacije. Šta ćemo mi sa tim ljudima, treba pitati Vučića, i ostale Vukove i Vukodlake  koji su do sada tako olako delili resurse i mišljenje Srbije. Mogli bi po uzoru na mađarskog Đurčana da ih kaljektivno pozove kod sebe i ugosti ih po starinskim običajima ne zaboravljajući naravno hleb i so. Od sada ćemo hleb i so nuditi svima i svakome da neko ne zameri. Kad naiđe poštar ili vodoinstalater, bogami bez hleba i soli neće moći da uđe. Mi smo pravi  takoreći zakleti domaćini. Malo se bagatelizuju narodni običaji upotrebljeni kad im nije vreme ali,  ko mari za to. Pa i slave kao porodični praznik  se slave po kafanama pa nikom ništa.

Ipak se nešto događa i na ovom vrućem  području izbeglica. Možda je to zbog vremenskih uslova no talas polako jenjava. U 2015 godini u Evropu je ušlo 480.000 emigranata od kojih je samo 180.000 Sirijaca. Od 11 do 15 septembra ušlo je 32.000 izbeglica a od 15 septembra do danas samo 9.000. Malo po malo  u čoveku se javlja  tihi bes kao reakcija na nasilničko ponašanje baš onih emigranata koji nemaju pravo na azil. Puni su zahteva, pretnji galame, izazivanje organizovanog nereda pa se može pomisliti da su to ustvari nečiji plaćenici. Nelogično je da se tako eksponira prema nekome od koga očekuješ pomoć. Takvi su vrlo opasni jer se ne zna da li će u otsutnom času biti ALKAIDA, ISIS ili usmereno oružje. Problem je što oni vlastitu smrt ne smatraju žrtvom nego čašću. Takva zloupotreba muslimanske vere, u poznatoj istoriji  nema pandan osim eventualno nekadašnji krstaški ratovi. Na nesreću svih poštenih Muslimana vernika, manja grupacija kriminalaca je prisvojila sebi pravo da devastira jednu veru koja ustvari propagira mir, spokoj i razumevanje među ljudima.

 Kanađani su primili nešto emigranata koji su zahtevali da se svinjetina izbaci iz nekih školskih menzi. Na to su oštro reagovali domaćini dajući im na znanje da se oni trebaju prilagoditi običajima i uslovima života u  Kanadi i ako ne mogu da podnesu težinu asimilacije  iz verskih ili bilo koji drugih razloga neka idu u islamske zemlje kojih ima preko pedeset i koji ih mogu i žele ugostiti. Po liniji vere su čak i obavezni na to. Šta će se izroditi u sudaru totalno različitih kultura takoreći dijametralnih , ostaje da se vidi, nadajući se sve naj boljem. Što se mene tiče, ja sam skeptik. Za mene je davno počeo perfidno nametnut ekspanzionistički rat Islama kojem se posledice ne mogu sagledati.  

Subotica  26.11. 2015.                                                                       Đorđe  Branisavljević

Custom Search