Sveti Valentin & Trifun?

Uto, 14.02.2017 - 15:18 -- nikola.tumbas

Dan na Svetog Valentina, kao katolički osmi mart, podseća ljude na ljubav i sve ono što uz to ide. Naime često se prećuti plodnost koju ovaj lepršavi svetac podrazumeva jer njegov pradeda  u mesecu Gamelion  kod starigh Grka, obeležavao je dan svetog braka Here i Zevsa. Taj raskalašni deda Luperkus je u antičkom Rimu trebao samo da dotakne devojku i ona je već postajala plodna. Ovako gledajući, oslobođeni istoriskih stega, nije nemoguće da je u dubljoj prošlosti ipak Devica Marija devojkom rodila. Doduše Jovan Zlatousti je smatrao da to neće ići bez k...ca , na šta mu je Devica Marija odgovorila - da bog da ti se usta pozlatila. Eto otuda i njemu taj poznati nadimak. Ovaj dan važi za parenje ptica a za mačke da i ne govorimo.

Sve bi to bilo lepo i veselo gledajući sa ove distance ali je, tada episkop, Valentin bio još i iscelitelj pa je uz molitvu za jednu noć izlečio sina filozofa Kratosa. Doveden u Rim, zatvorio se u jednu sobu sa Hemironom koji je nađen baš u  očajnom stanju. Celu noć provede Valentin u tvrdim iskrenim molitvama te tako isceli neisceljivog Hemirona. Taj je opet iz zahvalnosti postao Valentinov sledbenik sa još ponekim drugarom. E baš taj drugi tj, sin eparha rimskog Avundije mu je došao glave. Otac Avundijev ovo nije mogao da podnese sa mačem u koricama  pa je uhvatio Valentina  i posle mučenja odrubio mu glavu. Surovi završetak nekoga ko je slavio ljubav i plodnost. To je i za nauk zaljubljenima da se drže svojeg kućnog praga jer pokazivanje umeća  komšinici i pravljenje dece po komšiluku, može da završi nešto manje slavno. Znači ako imaš u ruci sofisticirani i alat širokih mogućnosti, gledaj da razumno koristiš njegove performanse.

Sve ovo ne bi bilo kompletno da Pravoslavna crkva nije dala svoju reč o ovom svečanom trenutku. Kod njih doduše postoji sveti Valentin ali njega se slavi 30 jula po starom tj. 13 avgusta po novom kalendaru i ne kao zaštitnika zaljubljenih.

Imaju Srbi svog konja za trku a to je u ovom slučaju Sveti Trifun. On je takoge bio iscelitelj pa je ćerku Gordu, rimskog cara Gordijana iscelio od neke čudne duševne bolesti koja je do tada važila kao neisceljiva. Bog ga je obdario darom čudotvorstva pa je on kada se zatvorio sa nesrećnicom u sobu tako baratao sa tim svojim čudotvorstvom da je do jutra sve zvonilo. Devojka je ujutro bila za ne prepoznati.

Čila, vesela i isceljena, ujutro se jedva suzdržavala da ne poskakuje prilikom elegantnog laganog hoda kojim je bila obavezna kretati se po dverima. Naravno, sve tajne se kad-tad saznaju pa je iako prvo bogato nagrađen, posle uhvaćen, mučen do smrti za vreme rimskog cara Dedja.

Srpska Pravoslavna Crkva veruje u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna. Njega slave i gostioničari, a on je i zaštitnik grada Kotora.

Pa eto, Sada Vi zaključite da li će ovaj dan biti naznačen kao 8. mart (večernje teturanje pijanih sa osušenim i zgužvanim karamfilom u ruci) ili će se pogled malo zamagliti  ne primećujući kako novčanik olako potežemo. Takoreći bez zadrške  ulećemo dobrovoljno u mrežu opletenu rukom sudbine gde nas čeka vila našega života. Neki doduše imaju srce kao autobus od četrdeset mesta ali doživeti večnu ljubav znači imati bogatstvo duha što je ipak privilegija iskrenih. 

 

Subotica.14.02.2017.

Đorđe  Branisavljević    

Tagovi: 
Custom Search