Trojanski konj

Čet, 27.08.2015 - 13:10 -- Beli

Šta se ovo događa?  Neki kažu migracije, nekima su ovo azilanti, nekima izbeglice. Ustvari sve je to mešano ali i dirigovano, kažu, iz nekih centara. Svi naši glasnogovornici su počeli da se razumeju u ove savremene dođoše kao u fudbal. Ja se ne bih  mogao ni sa komšijom dogovoriti da istovremeno  krenemo a ne sa ljudima iz osam različitih  zemalja. Ima ih čak iz Afrike. Svi bi da idu u bolji život, svi bi da uživaju blagodeti nacija koje su imale snage i pameti da stvore sebi državu onakvu kakvu priliči imati u dvadeset prvom veku. Doći će sa svojim očekivanjima , običajima, verom i ništa više neće biti kao što je nekad bilo. Država u kojoj se ugnjezde a naša ima velike šanse, postaće polje minareta, džamija i halalske hrane. Tražiće posao i svoja prava, državljanstvo, škole i institucije, svoje pismo, običaje, mesto u skupštini. Ko nije bio na Istoku ni ne mora da se trudi. Istok dolazi. Možda je to njihov način razvoja turizma. Ako vi nećete kod nas, mi ćemo kod vas.Treba pomoći ljudima ali kada to očito dodiruje tvoju egzistenciju, onda ide ona stara - svakog gosta tri dana dosta.  

Mislim da je ovo jedan veliki trojanski konj kojega se instalira po naj savremenijim metodama. Majke sa decom treba da odigraju samarićansku ulogu paćenika i nevino stradalne nejači (Amerikanci to hladno zovu kolaterarna šteta ). Tu naravno uspevaju jer se slovenska duša ne može odupreti napaćenom dečijem pogledu i jezivom tihom plaču punom straha i neizvesnosti, vrema kada prestaje čak i roditeljski zagrljaj biti sigurnim kutkom za sakriti se od nemilosti. Ostalih osamdeset posto ponuđenih nam "turista" dolazi iz sedam-osam zemalja koje nemaju veze sa ratom ili baš ratuju ali imaju veze sa Alahom. Setite se grupe od pedesetak Arapa koji su sa dignutim motkama uz povike "Alah-agbar" krenuli ka granici a naša dva polocajca su se morala skloniti da ne izazovu incident. Pazite dokle je došlo. Policija se povlači pred najezdom odlučnih (očajnih) jurišnika. To se više i ne spominje a kamo li da se procesuira. Ko će ih uhapsiti?. Ne kažem, jasnu poruku smo poslali u etar: Dođite samo, mi smo ionako nesposobni da vam se suprotstavimo. Pod suprodstavljanjem se podrazumeva uvođenje nekog reda i kontrole. Hoćeš nećeš padaju u oči ti mladi ljudi punio snage kao da će iz ranca izvući uniformu na dat signal. Samo čeka da se svi rasporede po državama. Ko zna koliko tu ima izvežbanih indoktriniranih mladih koji su spremni biti ratnici pa i čovek -bomba. Činjenica je da su zreli vojni obveznici u državama gde se ratuje. Ako nisu tamo u svojoj vojsci znači da su dezerteri.  

Slažem se da im treba pružiti svu pomoć i dobro je da tu barem nismo zakazali. Stalno su mi te dečje unezverene oči u mislima. Ali zaboga kontrole mora biti. Neće niko da se slika, neće da daju otiske. Radije su se okrenuli iz Mađarske nazad nego da daju otiske prstiju zarad preciznije evidencije. Dve stotone njih su protestovali dok ih Mađari nisu opkolili policiskim sngama, bacili suzavac i sad je red. Ako su čisti, ovakva reakcija je iznenađujuća i neopravdana  a ako su negde već u nečijoj kartoteci, svi znaju da se za sat vremena može znati sve o bilo kojem pojedincu. Ako žele da se evidentiraju kao azilanti drugde negde, izgovor je slab. Gde su im dokumenti? Iscepali ih da bi mogli  graditi čist CV iz početka. Nas itekako zanima šta su radili do sada (vojnici,dezerteri,kriminalci, državljanstvo)

Koliko je diletantizma u našoj vladi pokazuje i poziv, ja bih rekao ispad, poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković da  Arapima ponudimo  naseljavanje kod nas. Strašno. Gluplju stvar u životu nisam čitao. Kod nas, doduše, stalno tinja vatrica na dragu nam temu ko je ovde dođoš a ko starosedelac. To još nismo rešili, pa smo možda dosadili Beogradu. Mogu nam dovesti prave dođoše pa da onda vidimo dali ove sadašnje  možemo kooptirati u starosedeoce (svežijeg datuma). Ne treba da brinemo, tu su naši političari koji imaju studiozni pristup tajmingu za mržnju i odobren redosled iz BG ko koga treba i kada da mrzi više. Mržnja treba da bude tiša - reći će  a ne onako glasna pa da mrziš Hrvata više nego što bi trebalo. To je već šovinizam a dogovorili  smo se onomad da toga nema kod nas.

Još jedna činjenica koja zabrinjava: Imaju više novaca nego što bi kod nas zaradili za deset godina. Odatkle tim "beskućnicima"?  Živi bili pa videli. Na jesen će se verovatno susresti nadolazeći "azilanti" i oni koje vrati EU da ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila. Biće veselo. Na sve strane zurle i ovčetina !! Blago nama. A i dosta je više bilo samo prasetine i roštilja. Vraća se plimni talas Džingis Kana i Aleksandra Makedonskog.

Zima se polako ali sigurno prikrada u ionako komplikovanu situaciju. Ciglana i parkovi će se prilično rashladiti. Kada bi neko sve ovo sagledao možda bi i našao neko rečenje ali, mi smo još u fazi sažaljevanja i davanja aspirina obolelom od raka.

Đorđe Branisavljević

Tagovi: 
Kolekcija članaka: 
Custom Search