O šarmantnoj starleti iz Nazareta

Pon, 07.12.2015 - 17:51 -- nikola.tumbas

Priznajte da vas je šokirao i možda blago sablaznio naslov ovog teksta! Prije biste tako što očekivali u prevladavajućem žutilu dnevnih tiskovina i tabloida. Možda ste pomislili da je ovo karakteristični marketinški pokušaj podvaljivanja škakljivih pikanterija radi privlačenja pažnje čitatelja? Ako ste to pomislili, na dobrom ste putu! To mi je i bio cilj – podvaliti vam nešto što će vam zagolicati pažnju i natjerati vas da do kraja pročitate ovo ekskluzivno adventsko promišljanje. Tko ima osjetljiv katolički želudac, njemu posebno preporučam pročitati ovaj tekst.

Najprije ću ustvrditi da su epiteti iz naslova duboko teološki i marijanski. Blažena Djevica Marija je najprije, kako rekoh, šarmantna. Za osobe koje osvajaju nastupom, izgledom, ponašanjem, koje su dopadljive i privlačne, kažemo da su šarmantne, da šarmiraju svojom pojavom, očaravaju. Marija ima stotine litanijskih pridjeva kojom je kitimo u pobožnostima, ali nijedan od njih ne spominje da je ona šarmantna žena. Čini nam se gotovo bogohulnim pripisati joj tako ženstveni i zavodnički epitet. Međutim, riječ šarmantan dolazi iz grčke imenice (charis), kojeg preuzima francuski (charme) a znači milost. Marija je također i graciozna (lat. gratia: milost). Ona je gratia plena – milosti puna. Šarmantna je i graciozna samo ona žena koja je poput Marije otvorena Božjoj predusretljivoj milosti. Ljepota ljudskog bića izvire iz prisnog odnosa s onim koji je sav Lijep, Šarmantan – Bog. Marija je doslovno supermodel – ne poput usiljenih i izvještačenih manekena s naslovnica (nizoz. mannekijn: čovječuljak) – nego kao model ženstvenosti koja odiše božanstvenošću. Zato je ne stavljamo mladima, napose djevojkama kao uzor jer je (isključivo) djevica, kao da se u tome iscrpljuje Marijina ljepota i čistoća, nego jer je milosti puna – šarmantna! Tajna njezine zavodljivosti i šarmantnosti leži upravo u njezinom biću ispunjenom Bogom.

Drugi epitet iz naslova teksta je prilično sporan, za naše shvaćanje skandalozan. U našem balkanskom kontekstu, starleta je sponzoruša koja ordinira po fensi događajima. Zapravo, nitko ne zna što je njezin posao i kako zarađuje. Voli estradu ali nije pjevačica, voli modu a nije manekenka... Uglavnom već ima objavljenu svoju „autobiografiju“ iako je tek izišla iz školske klupe (ako je!). Njezin adut su vanjska ambalaža i nutarnja blamaža.

Odakle Bogorodica Marija u ovoj priči? Riječ starleta znači zvjezdica. Starleta je po definiciji kazališna ili filmska glumica koja igra sporedne uloge (i ne označava ništa ružno ili vulgarno). Ovog Došašća pjevat ćemo dragu nam pjesmu „O Marijo, ti sjajna zornice, na nebu modrom zlatna zvjezdice…“. Koliko je samo pjesama i molitava u kršćanskoj teologiji naziva zvijezdom! Ne, Marija nije hollywoodska zvijezda padalica. Ona je najslavnija zvijezda jer je proslavljena (uznesena u nebo). Ali kao što riječ starleta po definiciji naznačuje, ona se nije trsila biti glavnim akterom na sceni, nego tek službenica Božja. Njezina veličina je u njezinoj sporednosti, u uzmaku pred Svesilnim. Taj njezin uzmak i prihvaćanje sporednosti početak je našega spasenja i otkupljenja.

Želite li postati zvijezde, biti šarmantni i graciozni, ugledajte se na Mariju. Došašće je vrijeme Božjeg silaska na zemlju ali po njemu i našeg uspinjanja k zvijezdama. Neka vam šarmantna starleta iz Nazareta bude pratilja i Zornica u tom hodu!

Autor teksta: 
Tagovi: 
Ličnosti: 
Kolekcija članaka: 
Custom Search