Teologija zeke, šunke i uskršnjeg jajeta

Sub, 04.04.2015 - 16:25 -- nikola.tumbas

Duboka otajstva naše kršćanske vjere – zeko, šunka i farbano jaje, presudna su za razumijevanje stvarnosti Kristova uskrsnuća. Njihova odsutnost ili nedostatno pridavanje pažnje istima, dovode u pitanje sâm događaj Isusova prelaska iz smrti u život. Teološki argumenti praznoga groba, smotanih povoja, ukazanja… čine se gotovo jalovima ukoliko nije zamirisala šunka s mladim lukom i hrenom iz uskršnje košarice koja je, da parafraziram tekst hvalospjeva uskrsnoj svijeći, „jedina bila dostojna znati vrijeme i čas kada je Krist uskrsnuo“. Šunka tako postaje vjesnica novoga života, jer je poput Krista prolazila svoj tegobni put. Kuhanjem na Veliki petak zaronila je u otajstvo smrti da bi, konačno, u vazmenoj noći, izvađena iz lonca smrti, zasjala njezina ukusna ljepota i svima – Urbi et Orbi – navijestila: Uskrsnu Isus doista!

Duhovnost Crkve preporuča svojim vjernicima usmjeriti se tih dana najvećim otajstvima kršćanstva. Uskršnja košarica postaje zato (sveto)hraništem u kojem se čuva najdragocjenije blago naše vjere, brižno pripravljano u vazmenom trodnevlju, najsvetijim danima liturgijske godine. Praznične đakonije imaju i svoj pastoralni značaj. One su jedina poveznica s onima koji iz 'opravdanih' razloga ne sudjeluju u slavlju Uskrsa u crkvi! Naime, gostima koji će tih dana masovno nahrupljivati treba uprizoriti stvarnost uskrsnuća, a za to su potrebne ozbiljne pripreme koje iziskuju vrijeme (kojeg bezočno oduzimlju obredi velikoga tjedna!). Brižno pripravljen i prepun kućni astal (oltar) postaje liturgijsko središte oko kojega se okupljaju uži i širi članovi obitelji, papajući šunku uz čašu dobrog vinčeka te kličući od radosti neizrecive: Sretan Uskrs! Na taj način pashalni misterij probija barijere uskocrkvenog ekskluzivizma i biva uprisutnjen i djelatan čak i po zekama, šunkama, jajima i ostalim vjesnicima trijumfa života.

Premda ga Učiteljstvo crkve i Katekizam izrijekom ne spominju, uskršnji zekan koji nosi jaja i poklone temeljni je simbol Uskrsa. Zaguglate li riječ „Uskrs“ na internetu iskočit će vam bezbroj slika zecova, kokošaka, pilića, jaja svih boja i fela. To samo govori o osjećaju današnjeg čovjeka koji je potrebit istinske radosti i spasenja, koji želi dublje zagrebati ispod površine banalnosti ovozemaljskog života i po ovim snažnim simbolima predoznačiti ljudsku otkupljenost i „hod u novosti života“ (Rim 6,4).

Dragi posjetitelji ovoga sajta, nalazimo se u najdramatičnijem i najspasonosnijem vremenu liturgijske godine. Vjerujem da mi niste zamjerili na prethodnim riječima (auto)ironije, koja, nadam se, nikom nije škodila. Suočeni smo s činjenicom da su često najuzvišenije stvarnosti života najpodložnije devijaciji i bagatelizaciji. Uskrsna radost je propaćena radost, plaćena preskupom cijenom da bismo je tražili i kupovali na proljetnim sniženjima. Stoga, želim da vas istinski „zdrmaju“ nadolazeći dani kako bismo u uskrsnoj noći ugledali sjaj Proslavljenoga.

Dragi otkupljenici, sretan vam i blagoslovljen Uskrs!

 

Autor teksta: 
Tagovi: 
Kolekcija članaka: 
Custom Search