Čovek donor kao posledica neinformisanja

Sre, 03.02.2016 - 20:22 -- nikola.tumbas

Vratila se serija “X - files” na TV ekrane, na kanalu FOX.

“Nekada” kada sam bio ljubitelj  naučne fantastike, pratio sam tu seriju, pratio Skali i Moldera. Tada je bilo mnogo manje kanala na TV, nije bilo nekog velikog izbora programa da se gleda, a njihove priče su mi bile zanimljive.

Posle toga je stigla bujica kanala, uglavnom nekvalitetnih, ogroman broj klonova Pink televizije, uz neki bolji izuzetak, recimo Euronews, National geographic channel, History.

Onda su nešto kasnije ukinuli besplatni Euronews kanal i onda sam ja “bacio TV kroz prozor”.

Internet je tada preuzeo ulogu medija kroz koji sam se informisao - dezinformisao.

I onda, malo po malo, ostao sam na odabranim linkovima sajtova kod kojih, kako tako, pretpostavljam, da objave informaciju koja je verodostojna. Verujem da i većina drugih to radi i da posle određenog vremena više ni ne traži novi izvor vesti na internetu u pokušaju da se ogradi od prevelikog broja informacija.

Ali, realno to i nije baš moguće. Čak i “relevantni” sajtovi se utrkuju da što češće osvežavaju svoje stranice glavnih vesti sa bizarnostima i glupostima i to iz sata u sat (dok ne bude uskoro, iz minute u minut).

I  tako zatičem sebe kako već hipnotisan, ukočenog vrata klikćem po linkovima istih, gledajući ih, čitajući ih i zaboravljajući ih.

 

I tako...

- Video si vest o zakonu o transplantaciji?

- Ne nisam, što? - pričali smo na kavi, neki dan, kada mi je prijatelj skrenuo pažnju na informaciju o predlogu Zakona o transplantaciji - Pa pogledaj - ukucaj u pretragu pa ćeš videti.

I tako ja ukucao u search, sveinformisanog Googla, upit, i dobih link na Blic i još negde iz kojeg saznajem: Da sam - ili ću, uskoro biti (jesam) donor svojih organa, ako sve bude u redu, kako su dotični koji su pisali zakon, zamislili.

Prevedeno, to znači da mi,  po rođenju, postajemo dobrovoljni donatori organa, (bolje rečeno roba za trgovinu - a ne ljudsko biće) ako se po tome pitanju pismeno ne izjasnimo da se ne slažemo sa ovim postupkom! Znači nema opravadanja ako si neinformisan o tome. Podrazumeva se da znaš to i da nisi odreagova pismeno na taj zakon. Pa ko ti je kriv kada se ne informišeš!?

 

Svojevremeno, 1978. god, snimljen je film “Coma”, u kojem je ispričana priča kako se dolazi do svežih, zdravih organa ljudi, ako nekome ko može da plati, zatreba.

Gledao sam taj film u Jadran bioskopu. Nije bilo prijatno gledati i zamišljati da moraš da odeš u bolnicu da ti uklone, zbog komplikacija, krajnike ili slepo crevo, i na kraju ti slučajno zaspeš da se ne probudiš.

 

Ukratko,

(ne čitati dalje ako želite pogledati film od # do #) 

# relativno zdravi ljudi odlaze na bezazlene intevencije u bolnicu i prilikom uspavljivanja padaju u komu iz koje se više ne bude i bivaju transportovani “negde” gde ih održavaju u životu sve dok neki organ ne zatreba nekom i kada bivaju oslobođeni od istog ali i od već izgubljenog života.#

 

Tada je to bio samo film (suspens, blagi horor) koji je ukazivao na opasnu budućnost gde bi manipulacije, od strane onih koji mogu to uraditi, bile moguće. Danas to može biti dokumentarac - "Getting organs for dummies"

Monti-pajtonovci su to još bolje, brutalno, prikazali u svom horor skeču "Organ donor" kada ekipa “Hitne pomoći” kuca na vrata i kažu zbunjenom domaćinu, da su došli po njegovu jetru, da bi posle provere donorske kartice, doduše uz malo opiranja, dotični, na licu mesta bio lišen iste.

I tako, da se vratim na početak, ja otišao da pogledam nastavak “X-files”- a. Kad ono Molder reče da kada pogleda unazad predmete šta su rešavali nekada da mu je smešno i da baš nema sve to smisla!?

Pa i ja tako mislim, pa neću više gledati nastavak serije, nema smisla. Dosta je teorija zavera.

Nekada nezamislive stvari, grozote, postale su realnost a mi smo kroz sve ovo vreme otupljeni - isprogramirani da više ne reagujemo gotovo ni na šta.

Možda ću uskoro "baciti računar kroz prozor", kada više ne budem adminovao www.subotica.info a moj mobilni, moj glavni insajder koji me prati svugde i pamti šta radim, za sada će izgleda da preživi takvu sankciju...

 

Autor teksta: 
Custom Search