Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Disnotor

Sre, 06.12.2017 - 14:54 -- Tomislav Vojnić

Evo, pre nekoliko dana proslavismo 29. novembar, koji je nekad bio Dan Republike, a sad je posvećen svinjokoljima!

Kakvu bi tu paralelu trebalo povući ja zaista ne znam, možda nikakvu, možda su disnotorijade samo lukav izgovor da se pomene i ono što se onomad odigralo u Jajcu, a da se Vlas(t)i previše ne uzbuđuju....

No dobro, ovim povodom želeo bih samo da podsetim na jednu praksu koja je dosta dugo, s promenljivim intenzitetima, povremeno zapljuskivala javnost, to jest da se raznim gradovima dodaje pridev - Titov. Pa smo tako dobli Titovu Korenicu, Titov Drvar, Titograd, Titovo Užice, Titov Veles, Titovo Velenje, Titov Vrbas (umalo i mi, tj. Subotica, da postanemo njegovi, ali je Vrbas bio podobnjiji...), čak , čini mi se i Titovu Mitrovicu, onu Kosovsku, ali nisam siguran.

Zar nije nepravda da jedan grad, koji je po svemu to najviše zaslužio, nikada nje postao njegov. To je grad u kojem je bilo ono zasedanje AVNOJ-a. Nikad nije postao Titovo Jajce!

Doduše, to je stari vic, nije baš mnogo ni pristojan, ali možda je i tako bolje, nego na Dan Republike, ma kakva da je ona bila - slaviti disnotor.

(Objavljeno decembra 2013.)

text: Kironis

foto: Nikola Tumbas

Tagovi: 
Kolekcija članaka: